Gość: b. IP: *.bbdo.com.pl 12.10.09, 14:13 podczas pierwszego badania usg lekarz powiedział mi, że mam włókniaka (do obserwacji); podczas drugiego badania okazało się, że mam dwie torbiele. czy to to samo, czy włókniak ewoluował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: czy włókniak w piersi to to samo co torbiel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 19:41 czy to to samo gugle ukradli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: czy włókniak w piersi to to samo co torbiel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 20:27 Pewnie doc źle zinterpretował to, co widzi. Albo sprzet był do bani. To nie to samo, ale dla mnie lepsza jest torbiel, a mam ich mnóóóóóstwo Torbiele się obserwuje, mozna zrobić biopsję cienkoigłową /nie boli, jedynie mały dyskomfort/. Można ściagać płyn, jak duża to wyciąć. Jeżeli chodzi o ściaganie - najczęsciej szybko torbiel wraca do poprzednich rozmiarów. No i chyba w większości przypadków to dziedziczne. Baaardzo rzadko się zezłośliwia, bardzo rzadko wraz z torbielą występuje rak. Tak wiec raz do roku wizyta i usg piersi i węzłów chłonnych pachowych, morfologia z rozmazem. Samobadanie piersi w takim przypadku nie na wiele się zda niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: czy włókniak w piersi to to samo co torbiel? 12.10.09, 22:33 U mnie po biopsji torbiel okazała się węzłem chłonnym włókniak to zbliznowacenie, też nic strasznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savon de Marseille Re: czy włókniak w piersi to to samo co torbiel? IP: *.dyn.iinet.net.au 13.10.09, 09:49 Gość: ada 12.10.09, 20:27 Odpowiedz Pewnie doc źle zinterpretował to, co widzi. Albo sprzet był do bani. naise napisała: > U mnie po biopsji torbiel okazała się węzłem chłonnym I tak wlasnie wyglada diagnostyka w wykonaniu niedouczonych ginekologow polskich... U nas takie badania wykonuje wysokowykwalifikowany specjalista od imaging a zarejestrowane obrazy czyta jeszcze wyzej kwalifikowany specjalista od ich interpretacji ( ktory jest zawsze na podoredziu). Mammogramy oglada zawsze 2 niezaleznych radiologow. Gdyby firma radiologiczna robila takie numery jak wyzej nigdy nie dostalaby akredytacji Medicare, ktory placi za badania (tj pacjent placi a potem dostaje czesciowy zwrot - u nas pieniadze ida za pacjentem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka O włókniaku IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.09, 15:51 Gruczolakowłókniak (inaczej: fibroadenoma) to guz łagodny piersi (też go mam). To zupełnie co innego niż torbiel! Porządny radiolog odróżni takie zmiany. Fibroadenomę obserwuje się, ale tylko w przypadku, gdy wyniki biopsji są pozytywne (wykluczenie raka). Biopsja jest konieczna, sam obraz USG to za mało. Najlepiej, jeśli jest to biopsja wykonana za pomocą mammotomu, biopsje cienkoigłowe nie zawsze są wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: O włókniaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.09, 16:39 > Fibroadenomę obserwuje się, ale tylko w przypadku, gdy wyniki > biopsji są > pozytywne (wykluczenie raka). Negatywne to wykluczenie raka, pozytywne to jego potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. dzięki IP: 94.254.228.* 17.10.09, 01:21 dziękuję za wszystkie komentarze. trochę już zdążyłam poczytać też przy okazji innych wątków. teraz już wiem, że włókniak nie zamienił się w torbiel , tylko był prawdopodobnie źle zinterpretowany przy pierwszym badaniu. muszę to kontrolować ze względu na to, że jestem w grupie ryzyka (mama zmarła na raka piersi w wieku 39 lat). nowa torbiel ma nierówne "ścianki" i to jest odrobinę podejrzane, no i powiększone węzły chłonne. a jak to jest z tymi wyciekami z piersi? a jak jest z zachodzeniem w ciążę przy torbielach i innych zmianach w piersiach? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda.a Re: dzięki 17.10.09, 11:59 Co do ciąży przy zmianach w piersiach - mam gruczolakowłókniaka, w obserwacji prawie od 6 lat. Biopsja wykluczyła zmiany nowotworowe. Kiedy zaczęłam planować ciążę, lekarz powiedział mi, że w trakcie ciąży powinnam robić USG w każdym trymestrze: zmiany hormonalne związane z ciążą mogłyby ew. jakoś wpływać na gruczolakowłókniaka. Aha, gdybyś chciała usuwać swoją zmianę, lepiej to zrobić, kiedy nie planujesz już więcej dzieci - taka operacja uszkadza kanaliki mleczne i może przeszkadzać w karmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś