Dodaj do ulubionych

Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe???

26.01.04, 12:21
Dziewczyny, prosze, powiedzcie mi, ze to, co uslyszalam od mojej pani
ginekolog jest nieprawda!
Od 3 tygodni biore Mercilon (w innym watku juz o tym pisalam), zaczelam 1
dnia okresu, ani razu nie zapomnialam tabletki, bralam o stalej porze.
Okres, ktory u mnie trwa normalnie 5 dni przedluzyl sie do 15, ale
wyczytalam, ze to moze byc normalna reakcja. Potem byly 3 dni przerwy i w
tym czasie wspolzylam z moim narzeczonym (15 i 16 dzien cyklu). 18 dnia
znowu wrocilo plamienie, zaczelam sie czuc zle, bolala mnie caly czas glowa
i dol brzucha, troche piersi. Napisalam o tym tu na forum i dostalam od Was
rady, ze moze nie toleruje Mercilonu, wiec poszlam do lekarza by porozmawiac
o zmianie tabletek. Moja pani doktor uspokoila mnie, ze plamienie podczas
pierwszego i nawet 2 nastepnych opakowan pigulek jest normalne, a dopiero
inne dolegliwosci moga byc powodem do ich zmiany. A u mnie te nieprzyjemne
objawy sie troche zmniejszyly i obydwie zadecydowalysmy, ze jeszcze
poczekamy ze zmiana. Dostalm tez recepte na tabletki hamujace plamienie.
ALE TERAZ NASTAPILO TO NAJGORSZE:
Powiedzilam lekarce, ze kochalam sie 15 i 16 dnia cyklu, a ona na to, ze w
przypadku plamienia i innych zaburzen w przyjmowaniu tabletek anty, ich
dzialanie antykonceptycjne nie wystepuje i ze moglam zajsc w ciaze! Po
zakonczeniu przyjmowania tego listka mam sobie zrobic test ciazowy i dopiero
po negatywnym wyniku rozpoczac przyjmowanie nastepnego opakowania Mercilonu.
Czy w moim przypadku ciaza naprawde jest prawdopodobna? Na ulotce Mercilonu
NIE BYLO napisane, ze plamienie i efekty uboczne likwiduja dzialanie
antykoncepcyjne tabletek w pierwszym miesiacu (ani zadnym innym).
Prosze Was, dziwczyny o rade, bo umieram z niepokoju. Dopiero za kilka dni
bede mogla zrobic test i uspokoic sie (oby!)...
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 26.01.04, 12:33
      zmien lekarza bo ci glupoty opowiada, nawet na ulotce jest napisane ze
      plamienia nie zaburzaja efektu antykoncepcji - sama zreszta to przeczytalas
      pigulki tez powinnas zmienic ... jesli boli cie glowa i piersi, nie sluchaj ze
      trzeba sie przywyczaic bo takich slkutkow ubocznych nie mozna lekcewazyc
    • lilith76 Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 26.01.04, 14:13
      jeżeli nastepują plamienia, to skład hormonalny pigułki jest zbyt słaby i może -
      rzadko - wystąpić owulacja. ja bym jednak nie wpadała w panikę, bo ryzyko jest
      chyba niewielkie. lekarz powina to jaśniej wytłumaczyć, a nie siać panikę. na
      wszelki wypadek zrób test, ale nie zamartwiaj się. powodzenia.
      • mimi222 Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 26.01.04, 14:35
        owszem,plamienia sa znakiem,ze pigulki sa za slabe,ale dotyczy to plamien
        wystepujacych po dluzszym okresie brania pigulek.w ciagu trzech pierwszych
        opakowan plamienia sa bardzo czesto spotykanym objawem i nie decyduja o
        zmniejszeniu skutecznosci pigulek, masz tu linka do wypowiedzi pani doktor w tej
        sprawie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=9873937&a=9911225
    • tygrysek75 Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 26.01.04, 15:30
      Wydaje mi się, podobnie jak i innym, że jest to rsczej niemożliwe, abyś była w
      ciąży. Sama jestem cierkawa jednak co powie na to Pani doktor Antepowicz? Z
      drugiej jednak strony zadziwiające jak odmienne są opinie lekarzy na ten sam
      temat- a mianowicie skuteczność pigułek i krwawienia śródcykliczbne
      • tygrysek75 Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 26.01.04, 17:33
        A co na to inne dziewczyny?
    • tygrysek75 Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 27.01.04, 07:57
      Kista1 daj znać jak się dalej sprawy potoczyły... Trzyammy kciuki - bedzie
      dobrze
      • kista1 Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 27.01.04, 13:24
        Dzieki Tygrysku i pozostalym dziewczynom za slowa otuchy. Troszke pomoglo, ale
        i tak sie boje... Mialam nadzieje, ze nasza forumowa Pani Doktor tez sie
        wypowie, ale chyba bardzo zajeta.
        Obiecuje napisac o wyniku testu ciazowego za pare dni. Och, jakbym chciala,
        zeby byla tylko jedna kreska....
        • bluey Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 27.01.04, 22:13
          Na pewno bedzie jedna kreska!
          A plamienia w pierwszych miesiacach brania pigulek sa normalne - po prostu
          organizm sie do nich w ten sposob przyzwyczaja. Szczerze mowiac ja kiedys tez
          panikowalam z powodu plamien. I teraz tez troche panikuje, ale u mnie sytuacja
          jest troche inna - plamienia mam co miesiac przez jakies 3 dni po okresie...

Pozdrawiam!
    • tygrysek75 Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 30.01.04, 08:03
      I jak tam Kista? Mysle ze wszytsko w porzadku! Ja tez sie trocxhe martweilam
      ze moge nie dostac okresu bo wspolzylam w czasie 1-ego opakowania w 10 dniu
      bez zabezpieczenia, a troche plamilam, ale dopstalam okres i jest wszystko OK.
      wiec nie przejmuj sie opinia twojej ginekolog, zmien ja. Ty tez z pewnoscia
      nie jestes w ciazy.
    • monika.antepowicz Re: Pigulki i ciaza? Czy to naprawde mozliwe??? 30.01.04, 20:48
      Ja mam trochę inne informacje- mimo wystepowania plamień podczas przyjmowania
      pigułek antykoncepcyjnych ich działanie antykoncepcyjne nie zmniejsza się
      • kista1 Serdecznie dziekuje za odpowiedz :) 31.01.04, 22:54
        Pani Doktor, dziekuje za odpowiedz.
        Dzisiaj rano zrobilam test i wynik jest NEGATYWNY! Jejusiu, jak ja sie
        ciesze!!!
        Pozdrawiam Pania Doktor i wszystkie z Was, ktore mi dodawaly otuchy. Pomoglo smile
        • venus22 Re: Serdecznie dziekuje za odpowiedz :) 01.02.04, 00:27
          Ale ale dziewczyny na ulotkach tez pisze nie 100% tylko 99 i cos tam wiec
          prawda jest taka ze nie ma 100% pewnego srodka i choc raczej nie zdarza sie
          aby zajsc w ciaze na tabletkach to mi kiedys, lata temu, lekarz radzil zeby w
          dni plodne uzywac dodatkowo prezerwatywy.
          Venus
          • annuczek Re: Serdecznie dziekuje za odpowiedz :) 01.02.04, 17:48
            Jakie dni plodne przy tabletce?!!!!!
            • nenne tabletki 01.02.04, 19:01
              a czy spotkalyscie sie z przypadkiem zajscia w ciaze mimo poprawnie stosowanych
              pigulek? I czy pigulki zaczynaja dzialac dopiero od drugiego opakowania, a w
              pierwszym miesiacu ich stosowania jeszcze jest ryzyko zajscia w ciaze? Jak to
              jest?
              • venus22 Re: tabletki 01.02.04, 20:48
                Jakie dni plodne? nie ma znaczenia czy reczywiscie sa czy nie, chodzi o te dni
                ktore przypadaja na plodne.
                A ja tak ja spotkalam kobite ktora zaszla w ciaze podczas brania pigulek, ale
                nie wiem jak brala, ile brala itd.
                Venus
              • bluey Re: tabletki 01.02.04, 21:59
                Moja ginekolog na pytanie o ciaze na tabletkach odpowiedziala, ze miala kilka
                przypadkow, ale podczas rozmowy z pacjentka zawsze okazywalo sie, ze w gre
                wchodzil jakis blad w ich przyjmowaniu. Podobnie mowila Pani Doktor Antepowicz
                na tym forum - nie spotkala sie jeszcze z ciaza podczas prawidlowego brania
                pigulek.

Pozdrawiam!
          • lilith76 Re: Serdecznie dziekuje za odpowiedz :) 02.02.04, 10:04
            nie dziwne, że piszą o 99% bo chcą się ustrzec przed procesami sądowymi w
            przypadku wpadki.
            gdyby potraktować pary czysto laboratoryjnie: zamknąć mężczyzne i kobietę w
            szklanej klatce na rok (a najlepiej sto takich par), kontrolować ich stosunki
            seksualne, jedzenie, wypróżnianie, pory przyjmowania pigułki i innych leków
            oraz co tylko można sobie wyobrazić - wtedy po roku mielibyśmy na 100% pewności
            jak skuteczne są pigułki antykoncepcyjne! wszystkie badania środków
            antykoncepcyjnych opierają się na zaufaniu do osób przyjmujących preparaty, a
            temu nie mozna ufać na 100%.
            dlatego nie wiemy do końca, czy te 0,03% ryzyka to na prawdę wina pigułki, czy
            osób ją przyjmujących.
            • cordosa Re: tabletki a ciąża... 03.02.04, 13:04
              powiem Wam tylko tyle, moze komuś pomoże ze przestanbie sie bać jak bedzie miec
              obawy. Otóz przy pierwszym opakowaniu pigułek Harmonet miałam zatrucie
              pokarmowe, z biegunką. Liczyłam tylko godziny, by wypróżnienie nastąpiło po
              tych 4 godzinach na wchłąnianie, ale wiadomo ze całe jelita pracują inaczej.
              Poszłam do lekarki rodzinnej, pzrepisała mi Hiconcil (podobno nie ma
              interakcji, niektorzy mowią ze są ..) i nic!! nie zaszlam w ciążę, mimo ze
              pierwszego dnia tabletek juz sie kochałam normalnie bez gumki, a po 4
              miesiącach okazało się ze te tableytki są za słabe dla mnie. Też się bałam,
              ciągle sie mimo wszystko boję, ale pocieszam ze to wteduy zadziałało.
              POzdrawiam wszystkich oraz Panią Doktor smile
              Cordosa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka