Dodaj do ulubionych

POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MIAŁ?

18.02.04, 11:38
CZEKAM (W MARCU) NA POBRANIE WYCINKÓW DO BADANIA HISTOPATOLOGICZNEGO ZE
WZGLĘDU WSKAZANIA PO KOLPOSKOPII, III GRUPĘ CYTOLOGI I MAŁĄ NADŻERKĘ.NIE WIEM
JAK TO WYGLĄDA I CO ZNACZY. JAKIE SA WYNIKI? CO MOŻNA SIE Z TAKIEGO BADANIA
DOWIEDZIEĆ? CZY ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ŻE TO TYLKO INFEKCJA,ZAPALENIE? CZY JEDNAK
NOWOTWÓR TYLKO O RÓŻNYM NASILENIU?
Obserwuj wątek
    • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 18.02.04, 15:31
      MAM NADZIEJE ŻE KTOS MI ODPOWIE...
    • malakunia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 18.02.04, 17:16
      generalnie nie powinnas obawiac sie samego zabiegu , bedzie robiony w
      znieczuleniu.Badanie to ma słuzyć przede wszystkim wykluczeniu raka-ale bez
      paniki!III cytologii nie musi oznaczac raka .A wiec glowa do gory !!!!
      • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 18.02.04, 19:31
        hej, ja mialam. Zabieg w calkowitym znieczuleniu i trwa ok. 15 min. Zadnych
        skutkow ubocznych. Oczywisice moga byc kika dni plamienia i jakis czas nie
        mozna wspolzyc. A badanie ma na celu glownie wykluczenie badz wykrycie raka.
        Wiem, ze czekanie na wynik to najgorsze dni w zyciu! 3m się1-padr-aga
        • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 08:17
          DZIĘKUJĘ ZA PODZIELENIE SIE WASZYMI DPŚWIADCZENIAMI. MAMA JESZCZE PYANIE, ILE
          CZASU PO ZABIEGU NALEZY WSTRZYMAĆ SIĘ OD WSPÓŁŻYCIA I ILE SIE CZEKA NA WYNIKI?
          NO I JAK ROZUMIEM PO STWIERDZENIU ŻE TO NIE RAK (!!!) LECZYŁYŚCIE SIE PRAWDA-
          JAK?
          • kattrin1 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 10:04
            Cześć Emi75,
            Ja też to przeżyłam i szczerze powiedziawszy przeżywam dalej. co do Twojego
            pytanka, po zabiegu powiedzieli mi w szpitalu, że nie można współżyć przez
            przynajmniej 7 dni, żeby tam się wszytko zagoiło, ale też słyszałam że u
            niektórych zakazano współżycia nawet do 2 tyg.
            co do czekania na wynik, ja otrzymałam go po 10 dniach od zabiegu (najgorsze to
            to czekanie!!!). w zależności od wyniku lekarz napewno zaleci jakieś leczenie,
            więc nie mart się, wszytko będzie dobrze.
            Głowa do góry
            Pozdrawiam,
            K
            • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 10:31
              DZIEKUJĘ kattrin za informację,martwiłam się bo chcieliśmy mieć dziecko. Przed
              staraniami poszłam do gin. tak profilaktycznie na badania, no i ta cytologia
              III! czekam na zbieg i myślę ile jeszcze czasu minie zanim będę mogła podjąć
              działania... 7 dni czy 2 tygodnie to jeszcze nie tak strasznie. może jak nie
              będzie źle będę mogła zacząć już w marcu..(owulacje mam ok 17,18 dnia cyklu)
              Kattrin, jesli możesz napisz proszę jakie były Twoje wyniki badań (co
              stwierdzono) i jak wygląda obecnie i jak długo Twoje leczenie.
              • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 10:42
                ja pamietam, ze mi lekarze nie pozwolili wspolzyc ok.3 tyg. Lepiej dluzej
                poczekac, niz sobie krzywde jakas zrobic! Na wynik czeka sie na ogol 2 tyg-pzdr-
                aga
              • kattrin1 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:17
                Nie ma sprawy,
                co do mnie to nie jest za ciekawie, miałam cytologię gr IV, badanie
                histopatologiczne wykryło raka przedinwazyjnego (koszmar!!) i odrazu zapisano
                mnie na usunięcie szyjki macicy. W czwartek 26-02-04 idę do szpitala.
                Także jestem jeszcze w trakcie leczenia, ale lekarze mówią że bedzie wszytko
                dobrze i jest szansa na dzidziusia (mam nadzieję!!!). mówią też że w porę go
                odkryli, więc jest podobno 100% wyleczalny (zobaczymy po operacji).
                Nie martw się, będzie dobrze, trzeba być pozytywnie nastawionym, wtedy wszystko
                się przeżyje.
                Jak będziesz po napisz jakie wyszły badania i co stwierdzono.
                Trzymaj się...
                k
                • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:25
                  Kattrin, wszystkiego dobrego Ci życzę,najbardziej dzidziusia! Odezwę się jak
                  będę po... ale to jeszcze tyle czasu. Kattrin czy wczęsniej cos Cie bolało albo
                  miałaś jakieś objawy. Ja nic...spadło z nienacka. pozdrawiam
                  • kattrin1 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:33
                    Szczerze powiedziawszy to nic nie bolało, poprostu chcielismy mieć dzidziusia,
                    strasznie mocno, i jako młoda przyszła mamusia poszłam sie przebadać do gin. i
                    dostałam szoku wezwana po 2 tyg. po odbiór cytologii.
                    To "coś" niestety nie boli, ale daje podobno o sobie znać wg. mojego gin : bóle
                    okrutne miesiączkowe, jakieś dziwne upławy itp.
                    A czy byłaś już na kolposkopii?
                    Pozdrawiam
                    K
                    • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:41
                      u mnie tez wykryto juz raka szyjki niestety( mialam cyt III i zadnych objawow,
                      moze lekkie uplawy). Na szczescie tez w bardzo wczesnym stadium.Ja mialam
                      bardziej radykalna operacje. Usunieto mi szyjke, przymacicza i okoliczne wezly
                      chlonne. Ale tez pomimo tego, mam szanse na dziecko smile. Dlatego tak wazna
                      sprawa jest cytologia, bo rak szyjki rozwija sie bardzo podstepnie, nie dajac w
                      pierwszym, uleczalnym stadium zadnych objawow (zreszta jak wiekszosc
                      nowotworow, dlatego profilaktyka jest potwornie wazna sprawa)!! Cytol. to 5
                      min, ktore moze uratowac zycie. I ja i Kattrin jestesmy tego przykladem smile!!! -
                      3maj sie - aga
                    • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:44
                      więc u Ciebie zaczęło się tak jak u mnie..., nic mnie nie bolałao i żadnych
                      upławow, regularne bezbolesne cykle. A na kolposkopi byłam.przechodziłam test
                      kwasem octowym (mała ndżerka)- no i nie przeszłam co sugeruje że wytworzyły sie
                      jakiś komórki, które nie są "normalne". Nic więcej mi gin. nie powiedziała.
                      dała skierowanie na wycinki. Zostałam z tym sama,czytam co mogę, ale się boję.
                      nie moge w to uwierzyć... pomogło mi Twoje opanowanie i spokój, jaki przebija
                      przez Towje posty. Kattrin a na czym polegał będzie zabieg który cię czeka?
                      • kattrin1 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:54
                        tak szczerze powiedziawszy to wiem tylko tyle że mnie uśpią i jakaś pętlą wytną
                        zarażoną część szyjki. Tydzień w szpitalu, potem miesiąc zwolnienia i miejmy
                        nadzieję że będzie dobrze.
                        Przeokrutnie się boję, ale tak pragnę mieć dzidzię, że sam ten fakt dodaje mi
                        sił by zwalczyć chorobę.
                        miło mi,że mogłam pomóc.
                        Pozdrawiam,
                        K
                        • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 12:03
                          To co czeka Kattrinn to konizacja szyjki macicy. Tez mialam, ale neistety po
                          niej sie okazalo (po przebadaniu HP), ze mam drobne zatory nowotworowe w
                          naczyniach limfatycznych i musialam miec 2 operacje. Dzieki Bogu ta druga
                          okazala sie tylko profilaktyka, bo wszytsko bylo czyste smile. Konizacja trwa
                          ok.30 min. Mnie usypiali calkowicie, ale wiem, ze mozna i czesciowo. Ja lezalam
                          po tym zabiegu 3 dni w szpitalu. Potem trzeba na siebie uwazac, nie dzwigac,
                          nie przemeczac sie i nie wspolzyc przez jakis miesiac. Skrocenie szyjki ma
                          znaczenie tylko przy ciazy. Trzeba ew. ciaze "podszywac" i bardzo na siebie
                          uwazac. aga
                      • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:55
                        PISZECIE O MOŻLIWOŚCI URODZENIA DZIECKA PO USUNIĘCIU SZYJKI MACICY, ALE CZY
                        SZANE WTEDY SĄ MNIEJSZE? CO MÓWILI WAM LEKARZE?
                        • kattrin1 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 12:03
                          chyba szanse są takie same, tylko jeśli już będziesz w ciąży mogą Cię podszyć,
                          bo jednakże ta szyjka będzie krótsza. I trzeba bedzie na siebie bardziej uważać.
                          Już kiedyś pytałam o to na forum i jedna z dziewczyn napisała, że przeszła
                          operację i po kilku miesiącach zaszła w ciążę i ma teraz prześliczną córeczkę.
                          Więc jest szansa i to wielka!!!
                          • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 12:07
                            I TO CHYBA NAJLEPSZA INFORMACJA JAKĄ USŁYSZAŁAM! JESTEM ANALITYKIEM, CIERPIĘ
                            KIEDY NIE MAM INFORMACJI I NIE MOGĘ UŁOŻYĆ PLANU LUB PRZYJĄC JAKICHS ZAŁOŻEŃ.
                            SPARWDZAM KAŻDY WARIANT I OCENIAM. DAJE MI TO WTEDY SIŁĘ ŻE JAKBY NIE BYŁO TO
                            WIEM O CO CHODZI I MAM KONTROLĘ.
                      • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 11:58
                        Nie wolno sie zalamywac przede wszystkim. Ja tez przezylam szok, jak sie
                        dowiedzialam, ze to rak. Na szczescie trafilam do cudownego docenta i dzieki
                        niemu nie zalamalam sie i zrozumialam, ze rak (we wczesnym stadium)to nie zaden
                        wyrok smierci!Ale przeciez u Ciebie jeszcze nic nie wiadomo, wiec nie martw sie
                        na zapas i nie dołuj,bo napewno okaze sie , ze to nic strasznegosmile. Jakbys
                        miala jakies pytania to pisz na GG2811716 smile aga
                        • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 12:04
                          NIESTETY NIE MAM GG. JESZCZE NIE WIADOMO CO U MNIE ALE MAM ZŁE PRZECZUCIA.
                          KALINOSIA - GDZIE SIĘ LECZYSZ? JA JESTEM Z WARSZAWY - SZPITAL MSWiA.
                          • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 12:05
                            Ja w Centrum Onkologii
    • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 13:40
      Dziewczyny, jakie jeszcze moga być wyniki badań?
      • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 19.02.04, 15:42
        dysplazja malego, sredniego lub duzego stopnia (tzw. CIN I,CIN II, CIN III)
        czyli tzw. stany przednowotworowe. W takich przypadkach najczesciej stosuje sie
        wlasnie konizacje, gdyz od dysplazji do raka krotka droga. WYkrywa sie tez
        wirusa HPV, ktorego wiele szczepow jest wysokoonkogennych.
        • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 23.02.04, 08:34
          Dzięki,jutro ide do gin. po skirowanie,mam nadzieję że stanie się to szybko.
          szukałam w internecie co znaczy opis mojej cytologii i nigdzie nie znalazłam.
          może któras z Was wie co to jest? "w obrębie komórek gruczołowych
          polichromazja, polinukleoza, AGC." miałyście cos takiego?
        • osiczka77 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 25.02.04, 10:41
          Podam swój przykład aby pokazać, ze nawet cos takiego jak dysplazję i HPV można
          spróbować wyleczyć bez ingerencji chirurgicznej, tylko i wyłacznie
          farmakologicznie. Miałam i jedno i drugie, (stwierdzono to na podstawie
          wycinków)po półtora miesiecznym leczeniu antywirusowym zaproponowanym przez
          prof Dębskiego, nie ma dysplazji, nie ma HPV, cytologia grupa I. smile Kwestia
          organizmu i podejścia lekarza no i oczywiście zaawansowania choroby. Pozdrawiam
          i życze takiego zakończenia kłopotów jak moje.
    • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 24.02.04, 11:49
      No i pewnie nie będę miała badń histopatologicznych... dzis robiłam test i są
      dwie grube kreski. Nie wiem co bedzie dlaej w takim przypadku. O wynikach
      dowiedziłam się troche pózno ale byłam przekonana że nic nie będzie.A teraz co?
      jest ktos taki jak ja?
      • kalinosia Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 24.02.04, 19:16
        ups smile No to w takim przypadku to ja nie wiem. Ale oczywiscie gratuluje smile.
        Lekarze napewno jakos Cie pokieruja. Niemniej chyba nie mozna tego i tak
        zbagatelizowac. A co Ci wogole lekarze powiedzieli po kolposkopii? Czy wiesz co
        ew. podejrzewaja? aga
    • monika.antepowicz Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 24.02.04, 21:59
      To juz jest bardzo dokładne badanie, które wyjaśni czy jest to zapalenie, czy
      stan przednowotworowy czy nowotwór i pozwoli na podjecie decyzji na temat
      dalszego leczenia.BAdanie wykonuje sie ktrótkiej narkozie0- tak wiec nie bedzie
      Pani nc czuła, nie ma powodu do niepokoju
      • emi75 Re: POBRANIE WYCINKÓW-B. HISTOPATOLOGICZNE KTO MI 26.02.04, 09:25
        PONOWNA KOLPOSKOPIE BĘDĘ MIAŁA ZA DWA TYGODNIE. PRZY POPRZEDNIEJ GIN.
        STWIERDZIŁA ŻE SĄ JAKIEŚ ZMIANY (NIBY NIE ZAPALNE I NIE WIRUSOWE) KTÓRE
        ZBIELAŁY PO KWASIE OCTOWYM (MALUSIEŃKA NADŻERKA I NA NIEJ MAŁY FRAGMENT TEGO
        CZEGOŚ). i TYLKO TYLE. WCZORAJ BYŁAM NA KONSULTACJI I BIOPSJA JEŚLI NIC SIE NIE
        ZMIANI NIE MINIE MNIE (W 10 TC). zMIANY MOGA SIE COFNĄĆ W CIĄZY - NA CO LICZĘ-
        ALE JESLI NIE TO NIE GROZI DZIECKU.JESTEM DOBREJ MYŚLI.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka