Dodaj do ulubionych

Półpasiec a ciąża

14.03.04, 10:49
Witam
Mam pytanie odnośnie zagrożenia i sposobów leczenia w czasie ciąży, może
któraś z czytających forum pań miała podpbny przypadek jak moja żonka (tzn
półpasiec w ciąży)
czy są jakieś bezpieczne sposoby na zmniejszenie bólu ???
Oraz jak długo tp "przeklęte choróbsko" bedzie nekać moją żonę i dzieckosmile
Pozdrawiam Darek
Obserwuj wątek
    • beciaw77 Re: Półpasiec a ciąża 14.03.04, 13:57
      Darku! Chorowałam na półpasiec w ciązy-było to ok. 11 12 tygodnia. Nie miałam
      wszystkich "typowych" objawów (czyli bólu i gorączki)ale na podstawie wysypki
      utrzymujacej się przez tydzień (też w nietypowym jak na półpasiec miejscu-prawa
      strona brzucha poniżej pępka...?) lekarz (jeden bo konsultowałam to z kilkoma)
      stwierdził półpasiec! Szalałam z rozpaczy bo moja była gina mnie nastraszyła
      ale pogrzebałam w internecie,popytałam innych lekarzy i okazało sie że jeśli
      ciężarna chorowała na ospe to nie ma się czego obawiać bo ma w sobie
      przeciwciała i zagrożenie dla dziecka jest znikome! U mnie póki co jest ok i
      Maluszek rozwija sie prawidłowo (zacznę wkrótce 30 tydzień). Z leków jakie
      dostałam od dermatologa to:Vratizolin krem 3% do smarowania krosteczek i wit B
      komleks -nie wiem jak to się fachowo piszewink i tyle! Poczytaj sobie pod tym
      adresem i choć niewiele tu informacji o przebiegu choroby w czasie ciązy mnie
      troszkę pocieszyły! No i najważniejsze!Nie jest Twoja żona jedyną z taką
      chorobą w takim stanie! Głowa do góry! Pozdrowienia dla Was!
      Becia
      www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/01/09.html
    • monika.antepowicz Re: Półpasiec a ciąża 14.03.04, 15:39
      półpasiec nie jest groźny w ciąży dla dzidziusia - w ostateczności można
      zastosować zovirax (acyclovir)- chociaż nalezy być ostroznym w ciaży. Mozna
      stsować zovirax zewnetrzneie a przeciwbólowo stsować paracetamol- po kilku
      tygodniach objawy ustąpią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka