Gość: Katarina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.10, 13:54 Przeczytałam ostatnio artykuł o szkodliwości lekow przeciwbólowych, większość z nich zawiera substancje, która wpływa negatywnie na watrobę! Co w takim razie brać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cafem Re: co z lekami przeciwbólowymi? 06.08.10, 14:24 Nie brac, jesli nie musisz? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: co z lekami przeciwbólowymi? 06.08.10, 15:11 j.w. tzn. nie należy popadać w paranoję-długotrwały ból też nie jest obojętny dla zdrowia i psychiki.ale trzeba próbować radzić sobie z tym bólem jakoś inaczej-ja np. sporadycznie biorę coś na ból głowy,zdarza mi się to kilka razy w roku jak ból odbiera mi chęć do życia..zazwyczaj pomaga kawa,przespanie się,wyjście na spacer. ale już na ból kręgosłupa kawa nie pomaga wtedy niestety muszę coś łyknąć,choć czasem pomagają masaże lub ciepła kąpiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy_necik Re: co z lekami przeciwbólowymi? IP: *.ghnet.pl 06.08.10, 15:59 Tak jak najbardziej masz racje-jesli istnieje mozliwosc i bol nie jest na tyle dokuczliwy nie powinno sie zazywac lekow-bo szkodza,niestety nie tylko leki przeciwbolowe bo wiekszosc stosowanych lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .;;;;;;.;;..;.; Re: co z lekami przeciwbólowymi? IP: 195.43.85.* 06.08.10, 17:06 szkodzi tłuste jedzenie , napoje gazowane itd itd a jednak to jemy i pijemy. Myślę że trzeba naprawdę być uzależnionym od leków przeciwbólowych żeby se wątrobę ( ZDROWĄ) zniszczyć nimi. Jeśli weźmiesz środek przeciwbólowy raz na jakiś czas jak ból jest nie do wytrzymania nic zdrowej wątrobie się stać nie powinno raczej, wiec nie popadajmy w histerię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: co z lekami przeciwbólowymi? IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 17:42 Przede wszystkim należy ustalić i wyleczyć przyczynę bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: co z lekami przeciwbólowymi? 06.08.10, 18:19 Wszystkie leki mają efekty uboczne i wszystkie rąbią wątrobę, nawet te w postaci maści i kremów. Ale efekty uboczne nieleczenia też są nieciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 07.08.10, 00:29 Przede wszystkim należy ustalić i wyleczyć przyczynę bólu. hahahahhahahahahahaahahahahahahahahahahahahah ale zes mnie rozbawila... hahahahaha no to powinnas nobla dostac za swoje odkrycie lekarze nie wiedza jak znalezc przyczyne i leczyc: migrene, reumatyzm, artretyzm itp, fibromyalgie, bole kregoslupa, rozne neuropatie, rozne choroby przewodu pokarmowego powodujace chroniczny bol i wiele innych a ty - " ustalic i wyleczyc przyczyne" Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: co z lekami przeciwbólowymi? IP: 81.219.230.* 07.08.10, 09:27 > ale zes mnie rozbawila... hahahahaha Baaaardzo śmieszne... Są ludzie, którzy zamiast leczyć zęby kupują jedynie coraz silniejsze leki przeciwbólowe, ale skąd ty możesz o tym wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 11.08.10, 22:21 Są ludzie, którzy zamiast leczyć zęby kupują jedynie coraz silniejsze leki przeciwbólowe, ale skąd ty możesz o tym wiedzieć... zlotko, "ludzie co biora coraz mocniejsze leki na nieleczone zeby" to jedno, a twoje kategoryczne "znalezc i wyleczyc przyczyne bolu" to drugie. Gdybys chociaz napisala ze nalezy "wpierw starac sie znalezc przyczyne, i dopiero jak nie pomoze...", albo "sprobowac czy przyczyna bolu jest do wyleczenia" - to jeszcze, ale zes wypalila jak... Smiem twierdzic ze na dobra sprawe medycyna nie zna przyczyn co drugiej choroby, wady, schorzenia. poczawszy od pospolitych bolow gloy do AIDSA. leczy sie wiec bardziej objawowo niz przyczynowo. wielka czesc z tego objawia sie bolem, jak np wspomniana juz migrena lub reumatyzm. takie miesiaczki, endomietriozy np. - boli jak diabli, lekarze wiedza mniej wiecej o co chodzi ale tak naprawde skad sie to bierze i jak to leczyc - juz NIE. dlatego konczy sie na najwyzej wypalankach i LEKACH PRZECIWBOLOWYCH. jak ktos nie ma szczescia i trafi mu sie taki stan przewlekly/chroniczny to i skazany jest na wieczne leki przeciwbolowe. nie ma wyjscia. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 07.08.10, 00:40 Co w takim razie brać? przede wszystkim nauczyc sie czytac SKLAD kazdego leku jaki masz zamiar wziac poniewaz wiele lekow dostepnych bez recepty to sa leki wieloskladnikowe, czesto zawierajace ten sam skladnik np paracetamol. biorac dwa rozne leki na raz np Solpadeine i Tylenol w rzeczywistosci bierzemy tu i tu paracetamol, i tym samym mozemy latwo go przedawkowac. to raz, dwa wazne jest tez laczenie lekow, np niedobrze jest brac na raz dwa leki typu ibuprofen i aspiryna ze wzgeldu na latwosc uszkoddzenia przewodu pokarmowego. juz jeden z nich moze latwo uszkodzic, a co dopiero dwa. natomiast polaczenie ibuprofenu z paracetamolem stanowi juz mniejsze ryzyko. Ogiolnie rzecz biorac, jezeli bedziemy rygorystycznie przestrzegac dawek jakie sa dopuszczalne w ciagu 24 godzin, nie przekraczac ich i nie mieszac lekow z alkoholem (np paracetamol jest zatrzymywany a w nerkach przez alkohol) nie popijac kawa czy herbata (niektore zestawy juz maja kofeine w skladzie) to nie powinno sie dziac nic strasznego nawet w przypadku koniecznosci dlugoterminowego brania lekow. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
ash_3 Re: co z lekami przeciwbólowymi? 07.08.10, 22:47 a mi gin ostatnio powiedziała że jak mnie zaczyna boleć głowa /dziwne bo w przerwie anty/ to mam brać - tak jak robię właśnie - od razu a nie czekać aż mnie rozboli na maxa. na szczęście pomaga mi apap. na "ósemkę" dentystka dała mi ketonal forte. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: co z lekami przeciwbólowymi? 08.08.10, 12:46 > a mi gin ostatnio powiedziała że jak mnie zaczyna boleć głowa /dziwne bo w > przerwie anty/ to mam brać A glowa boli Cie od tabletek antykoncepcyjnych? Moze warto zmienic tabletki? Moja kolezanka umierala na bol glowy po Harmonecie (wiele lat temu i nie wiem, czy te pigulki jeszcze sa na rynku), gin zmienil jej tabletki i bole glowy minely jak reka odjal Osobiscie unikam lekow przeciwbolowych jak ognia... Lykam jedynie raz na 2-3 miesiace, gdy bol miesiaczkowy doprowadza mnie niemalze do wymiotow (na szczescie to tylko jeden dzien) i faszeruje sie ibuprofenem przy urazach - duzo sportu upawiam, a ibuprofen + lod potrafi o polowe skrocic czas rekonwalescecji np. kostki po skreceniu. Migreny tez straszne miewam, na szczescie moj organizm radzi sobie z nimi bez lekow przeciwbolowych - ogarnia mnie wtedy taka sennosc, ze graniczy z narkolepsja; moge zasnac wszedzie w ciagu paru minut, nawet na 16 godzin, a gdy sie budze - bolu juz nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 09.08.10, 00:02 Migreny tez straszne miewam, na szczescie moj organizm radzi sobie z nimi bez lekow przeciwbolowych - ale co ty za bzdury opowiadasz - przeciez wlasnie ty kiedys doradzalas komus tabletki z kodeina 30 mg w tabletce bodajze Co-codamol albo Codipar czy cos takiego. pamietam dobrze bo sama mam migreny wiec zwrocilam na to uwage. pisalas ze to takie silne ze pomaga ci na najgorsze MIGRENY. forum.gazeta.pl/forum/w,216,92435448,,Bol_glowy_pogoda_migrena_.html?v=2 > > a mi gin ostatnio powiedziała że jak mnie zaczyna boleć głowa > /dziwne bo w > > przerwie anty/ to mam brać raczej normalne ze w przerwie boli, bo te bole sa powodowane przez hormony. (wahania) i ma racje lekarka ze kaze nie czekac az bol sie rozwinie, bo z bolem jest jak z pozarem - maly pozar ugasi szklanka wody, jak pozaru sie w pore nie ugasi to potem i straz pozarna moze nie pomoc. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: co z lekami przeciwbólowymi? 09.08.10, 10:27 minniemouse napisała: > Migreny tez straszne miewam, na szczescie moj organizm radzi sobie z > nimi bez lekow przeciwbolowych - > > ale co ty za bzdury opowiadasz - przeciez wlasnie ty kiedys doradzalas komus > tabletki z kodeina 30 mg w tabletce bodajze Co-codamol albo Codipar czy cos tak > iego. > pamietam dobrze bo sama mam migreny wiec zwrocilam na to uwage. pisalas ze to > takie silne ze pomaga ci na najgorsze MIGRENY. A tak sie sklada, ze od roku mieszkam a Alpach i migreny ze wzgledu na zmienna pogode (jestem meteopatka) mam coraz czestsze, za to mnie kompletnie usypiaja... Moze to kwestia klimatu, moze cos mi sie poodmienialo - od roku nie wzielam zadnej tabletki na bol glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
131313a Re: co z lekami przeciwbólowymi? 10.08.10, 10:43 JAK SIE BIERZE LEKI P/BÓLOWE I NIE PRZEKRACZA DAWKI MAX. TO "MNIEJSZE ZŁO". boleć nioe musi wiec uśmkierzamy ból. oczywiście działania uboczne będą zawsze szły w parze z lekami i koniec. jesli chodzi o przeciwbólowe to najbezpieczniejszy jest PARACETAMOL, można go brac w ciąży, uwaga! : max. 4 gramy na dobę. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 11.08.10, 22:08 Moze to kwestia klimatu, moze cos mi sie poodmienialo - od roku nie wzielam zadnej tabletki na bol glowy. ale ci zazdroszcze.... ale zyczliwie obys tak miala do konca zycia! dlugiego i szczesliwego! Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: co z lekami przeciwbólowymi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 12:03 Ketonal rzeczywiście jest silny,ale tym samym skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Elektrostymulacja IP: *.gorzow.mm.pl 12.08.10, 21:18 Spróbuj elektrostymulacji: Prądy TENS zamiast leków przeciwbólowych Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Elektrostymulacja 14.08.10, 20:48 Gość portalu: Kamila napisał(a): > Spróbuj elektrostymulacji: > Prądy > TENS zamiast leków przeciwbólowych Lepszy jest laser Tens "działa" powierzchownie, laser " głeboko " przeciwbólowo, poprawia ukrwienie i leczy "zapalenie." Dla mnie zdecydowanie lepszy jest laser.. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Elektrostymulacja 15.08.10, 01:22 Dla mnie zdecydowanie lepszy jest laser.. a na co?? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Elektrostymulacja 15.08.10, 14:00 minniemouse napisała: > Dla mnie zdecydowanie lepszy jest laser.. > > a na co?? > > Minnie > > ..na bole szyjnego itp, zamiast tabletek, choć spotkałam się z pacjentami, którzy brali laser w migrenie szyjnej. Ostatnio rodzinna powiedziała mi, że na migrenę jest dobry lek Flunarizinum, bierze go, a ile prawdy, czy pomaga nie wiem.Przepisała mi również neurolog na zawroty głowy itp, nie mogłam brać(być może jakieś intakcje z innymi lekami), odstawiłam.. Kiedyś sugerowałaś, że mam migrenę szyjną, skonsultowałam to z neurolog neurochirurgiem, wykluczyli, nie będę więcej pytać..Pomaga mi Nootropil nilogrin, a mam cervicobrachialgię, radiculopatię itp, w związku z dużymi "zmianami " w kręgosłupie(całym)... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Elektrostymulacja 15.08.10, 23:21 Ostatnio rodzinna powiedziała mi, że na migrenę jest dobry lek Flunarizinum, Z lekami roznie bywa, bo kazdy reaguje inaczej. A wiec jednmu pomoze bardzo dobrze, drugiemu wcale, i tak jest z tym lekiem- jednemu pomaga drugiemu nie. Jedno jest pewne, trafienie na lek ktory pomaga w migrenie to jak trafienie w totolotka, i trzeba sie go trzymac i przede wszystkim- cieszyc z tego Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
karolina27gda Re: co z lekami przeciwbólowymi? 12.08.10, 23:30 jak cie boli to bierzesz i tyle nie ma nic innego, czym bys chciala leczyc bol? idz na spacer Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 13.08.10, 01:44 idz na spacer albo jak masz migrene i wymiotujesz nad kiblem : przebiegnij sie. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: co z lekami przeciwbólowymi? 13.08.10, 07:18 minniemouse napisała: > idz na spacer > > albo jak masz migrene i wymiotujesz nad kiblem : przebiegnij sie. Do najbliższych krzaków. Po udekorowaniu ich zawartością żołądka na pewno entuzjazm dla joggingu wzrośnie. O szczęśliwi, którzy nie wiedzą co to migrena! Minniu, czy leczący Cię lekarz nie zastosował nigdy nootropilu? Ja już nie wiem co to migrena, od kiedy neurolog zalecił mi przyjmowanie tabletki jak tylko pojawi się "zwiastun"- nadwrazliwość węchowa i zaburzenie widzenia. Czasem po nootropilu muszę wziąć przeciwbólowca lub aspirynę ale tylko jedną małą dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka [...] 13.08.10, 10:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: co z lekami przeciwbólowymi? 13.08.10, 14:44 przy bardzo uporczywych migrenach wart > o > przeanalizować swoja dietę. Masz rację. To też robiłam ze swoimi lekarzami. Wyeliminowałam wszystkie produkty przyczyniające się do migren. Niewielka różnica. Głowa nie bolała kiedy pływałam, ale tylko przez ten czas. Kilka minut po wyjściu z basenu- od nowa. Wszystko jedno czy pływałam godzin¶ czy trzy (dłużej nie daję rady). Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 14.08.10, 00:31 dziewczyny przeciez ja prowadze forum o migrenie a pod naglowkiem sa dwa linki szczegolowo omawiajace sprawy zwiazane z migrena, wywolywacze, w tym diete na forum mozecie latwo trafic po moich linkach, zapraszam! Nootropil - nigdy nie probowalam. ja biore Topamax, i nawet mi na razie troche pomaga. skoro ci Nootropil pomaga to tylko sie cieszyc! Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
nglka [...] 14.08.10, 12:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula co z lekami przeciwbólowymi? odpowiadają lekarze IP: *.subscribers.sferia.net 16.08.10, 10:20 wejdzcie na forum zdrowie.wieszjak.pl/forum , tam odpowiadają lekarze i to w ciągu kilku godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: co z lekami przeciwbólowymi? IP: *.aster.pl 16.08.10, 10:43 Nic nie brać. Jeśli przyczyna bólu jest błaha - sam przejdzie. Jeśli poważna - marsz do lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: co z lekami przeciwbólowymi? 17.08.10, 21:12 nie wiem dlaczego wczoraj nie wszedl moj post, moze cos zle kliknelam ale napisalam ze jesli chodzil o forum o bolach glowy w tym linku ''zdrowie wieszjak'' co ktos tu podaje, to jest to najglupsze forum na jakim zdarzylo mi sie kiedykowliek byc. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś