Dodaj do ulubionych

Na co SPIRONOL !!!!!!!!!

29.04.04, 14:47
Jakie ma dzialanie ten lek , na co sie go stosuje i czy sa jakies
przeciwskazania do jego zazywania???
Z gory dziekuje za odpowiedz...
Obserwuj wątek
    • buterfly1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 16:05
      Jeszcze raz ja : Czy ktos moze zna ten lek? Jego dzialanie i na co sie go
      stosuje?
      • vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 16:10
        Jest rakotworczy, tak dowiadoly badania na zwierzetach...Lek nalezy stosowac
        tak krotko jak to jest mozliwe, nalezy go ograniczyc do sytuacji niezbednych.
        Wsakaznia: pierwotny hiperaldosteronizm, stany z obrzekami i wtornym
        hiperaldosteronizmem, marskosc watroby z obrzekami i wodobrzuszem, zespoł
        berczycowy, nadcisnienie samoistne, hipokalemia. Wszytsko.
        • buterfly1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 16:30
          Chyba zartujesz???A na co sie go stosuje??? Ja zazywam ten lek od dwoch lat!!!
          Tak mi kazal lekarz!!!Powaznie???
          • wandus Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 18:06
            pierwsze slysze,zeby byl rakotworczy uncertain
            lekarz przepisal mi to na nadmierne owlosienie i tez biore jakis czas...
            • vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 19:23
              jak dziewczyny chcecie tak bardzo, to wam zeskanuje ta strone z encyklopedii
              lekow i sobie same poczytacie..., ze jest rakotworczy...i ze jest doklanie na
              to, co napisalam...i ze trzeba go ograniczac do minimum....Zasanowcie sie zanim
              to wezmiecie...
              • justy1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 22:10
                a wiesz, ze estrogeny są rakotwórcze? i w ogóle ile często stosowanych i
                ważnych leków jest rakotwórczych? ale to wszystko kwestia dawki.

spironol działa moczopędnie i antyandrogenowo.
                • aaricia23 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 11:14
                  z tego co ja wiem a juz próbowałam dowiedzieć się z przeróznych źródeł,
                  spironol w zastosowaniu ginekologiczno endokrynologicznym często lączy się z
                  diane 35, i w połączeniu działa też właśnie przeciwobrzękowo, zapobiega
                  zatrzymywaniu wody w organiźmie, antyandrogennie, a więc leczy trądzik,
                  wypadanie włosów, czy mam rację? a na temat rakotwórczości chętnie usłyszałabym
                  zdnia pani doktor bo sama przymierzam się do żażywania, podejrzewam jednak że
                  panika jest bezpodstawnawink pozdr
    • monika.antepowicz Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 12:17
      jest lekiem stoswanym w nadcisnieniu- antagonistą aldosteronu, który ma
      działanie odwadniajace, ale oprócz tego ma tez aktywnosć antyandrogenna-
      blokuje receptory androgenowe w skórze i hamuje metabolizm androgenów w skórze
      do ich aktywnych metabolitów
      • vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 13:29
        hej, jak zauwazylyscie, pani dr. ominela pytanie apropo rakotworczosci, wiec
        podejrzewam, ze moja necyklopedia lekow nie klamie...Zapewnie trzeba go dlugo
        zazywac, zeby bylo takie dzialnie, ale pani dr. nie zaprzeczyla....
        • madzi1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 13:59
          vecka nie siej poplochu, ja go biore od od ponad pol roku, tez wyczytalam ze w
          badaniach na zwierzetach wykazywal wlasciwosci rakotworcze, ale to jest kwestia
          dawki, odpowiednich badan przeprowadzonych zanim zacznie sie go zarzywac i
          pozniej w czasie brania.
          a ile z was pali papierosy ktore sa rakotworcze, coca cloa tez dziala
          rakotworczo, a wiecie ile zjadacie rakotworczych substancji codziennie i nawet
          o tym nie wiecie, bo na produktach spozywczych sa tak oznaczone zebyscie nie
          wiedzialy????
          radze pogadac z lekarzem, moj robil wywiad i pytal czy w rodzinie czesto
          wystepowaly nowotwory itp
          i musiscie co pare miesiecy przy spironolu sprawdzac poziom elektrolitow, bo
          spironol dziala moczopednie, ale zatrzymuje potas w organizmie.
          a z takich pozytywnych doswiadczen to ja po nim duzo schudlam, a ostatnio
          zauwazylam ze cellulit na moich udach prawie nie istnieje, niestety dlugo taki
          stan nie potrwa bo diane przechodze chyba w czerwcu
          pozdrawiam
          • vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 23:37
            hej,
            moze i kwestia dawki, ale mysle, ze badziej tego jak dlugo sie to je...W mojej
            encyklopedii jest napisane wyraznie, ze trzeba czas podawania tego leku
            ograniczyc do minium, np. przed operacjami gdy zstan pacjenta jest zly i tzreba
            jakos dzialac...Kazdy zrobi jak bedzie chcial...Bylo postawione pytanie,wiec na
            nie odpwoiedzialam tak jak wyczytalam.., nie zmyslilam tego...
            Nie wiem na jakiej zasadzie dziala rakotowrczo, ale podejrzewam, ze po prostu
            mutuje geney, skoro sie lekarz pyta czy nie bylo w rodzinie chorob
            nowotworowych..., bo skoro o to pyta, to ma na myli genetyke...To tyko moje
            spekulacje teraz, ale to, ze jest rakotowrczy to wyczytalm w mojej
            encyklopedii, jak ronwie to, ze nalezy jego stosowanie ograniczyc do minimum-to
            jest pewne, to nie sa moje spekulacje.
            Kazdy zrobi jak bedzie chcial...i nikogo nie strasze...
            • Gość: polly Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:57
              ja od dziś zaczełm brac ten lek, przepisała mi go pani endokrynolog , ponieważ
              zgłosiłam sie do niej z trądzikiem i nadmiernym owłosienbiem , wyniki badań
              poziomu testosteronu są w normie 34,5 smile wiec powiedziała ze nie potrzebuje
              silniejszego leku antyandrogennego [?] np diane 35, w sierpniu kontrola :] mam
              nadziej ze pomoze na te cholerne wloski n piersich i pod pepkiem :o ...
              dziewczyny napiszcze cos - jak wasze organizmy zachowują / zachowywały sie po
              spirinolu ??

pozdr. polly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka