buterfly1 29.04.04, 14:47 Jakie ma dzialanie ten lek , na co sie go stosuje i czy sa jakies przeciwskazania do jego zazywania??? Z gory dziekuje za odpowiedz... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buterfly1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 16:05 Jeszcze raz ja : Czy ktos moze zna ten lek? Jego dzialanie i na co sie go stosuje? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 16:10 Jest rakotworczy, tak dowiadoly badania na zwierzetach...Lek nalezy stosowac tak krotko jak to jest mozliwe, nalezy go ograniczyc do sytuacji niezbednych. Wsakaznia: pierwotny hiperaldosteronizm, stany z obrzekami i wtornym hiperaldosteronizmem, marskosc watroby z obrzekami i wodobrzuszem, zespoł berczycowy, nadcisnienie samoistne, hipokalemia. Wszytsko. Odpowiedz Link Zgłoś
buterfly1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 16:30 Chyba zartujesz???A na co sie go stosuje??? Ja zazywam ten lek od dwoch lat!!! Tak mi kazal lekarz!!!Powaznie??? Odpowiedz Link Zgłoś
wandus Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 18:06 pierwsze slysze,zeby byl rakotworczy lekarz przepisal mi to na nadmierne owlosienie i tez biore jakis czas... Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 19:23 jak dziewczyny chcecie tak bardzo, to wam zeskanuje ta strone z encyklopedii lekow i sobie same poczytacie..., ze jest rakotworczy...i ze jest doklanie na to, co napisalam...i ze trzeba go ograniczac do minimum....Zasanowcie sie zanim to wezmiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 29.04.04, 22:10 a wiesz, ze estrogeny są rakotwórcze? i w ogóle ile często stosowanych i ważnych leków jest rakotwórczych? ale to wszystko kwestia dawki. spironol działa moczopędnie i antyandrogenowo. Odpowiedz Link Zgłoś
aaricia23 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 11:14 z tego co ja wiem a juz próbowałam dowiedzieć się z przeróznych źródeł, spironol w zastosowaniu ginekologiczno endokrynologicznym często lączy się z diane 35, i w połączeniu działa też właśnie przeciwobrzękowo, zapobiega zatrzymywaniu wody w organiźmie, antyandrogennie, a więc leczy trądzik, wypadanie włosów, czy mam rację? a na temat rakotwórczości chętnie usłyszałabym zdnia pani doktor bo sama przymierzam się do żażywania, podejrzewam jednak że panika jest bezpodstawna pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 12:17 jest lekiem stoswanym w nadcisnieniu- antagonistą aldosteronu, który ma działanie odwadniajace, ale oprócz tego ma tez aktywnosć antyandrogenna- blokuje receptory androgenowe w skórze i hamuje metabolizm androgenów w skórze do ich aktywnych metabolitów Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 13:29 hej, jak zauwazylyscie, pani dr. ominela pytanie apropo rakotworczosci, wiec podejrzewam, ze moja necyklopedia lekow nie klamie...Zapewnie trzeba go dlugo zazywac, zeby bylo takie dzialnie, ale pani dr. nie zaprzeczyla.... Odpowiedz Link Zgłoś
madzi1 Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 13:59 vecka nie siej poplochu, ja go biore od od ponad pol roku, tez wyczytalam ze w badaniach na zwierzetach wykazywal wlasciwosci rakotworcze, ale to jest kwestia dawki, odpowiednich badan przeprowadzonych zanim zacznie sie go zarzywac i pozniej w czasie brania. a ile z was pali papierosy ktore sa rakotworcze, coca cloa tez dziala rakotworczo, a wiecie ile zjadacie rakotworczych substancji codziennie i nawet o tym nie wiecie, bo na produktach spozywczych sa tak oznaczone zebyscie nie wiedzialy???? radze pogadac z lekarzem, moj robil wywiad i pytal czy w rodzinie czesto wystepowaly nowotwory itp i musiscie co pare miesiecy przy spironolu sprawdzac poziom elektrolitow, bo spironol dziala moczopednie, ale zatrzymuje potas w organizmie. a z takich pozytywnych doswiadczen to ja po nim duzo schudlam, a ostatnio zauwazylam ze cellulit na moich udach prawie nie istnieje, niestety dlugo taki stan nie potrwa bo diane przechodze chyba w czerwcu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! 30.04.04, 23:37 hej, moze i kwestia dawki, ale mysle, ze badziej tego jak dlugo sie to je...W mojej encyklopedii jest napisane wyraznie, ze trzeba czas podawania tego leku ograniczyc do minium, np. przed operacjami gdy zstan pacjenta jest zly i tzreba jakos dzialac...Kazdy zrobi jak bedzie chcial...Bylo postawione pytanie,wiec na nie odpwoiedzialam tak jak wyczytalam.., nie zmyslilam tego... Nie wiem na jakiej zasadzie dziala rakotowrczo, ale podejrzewam, ze po prostu mutuje geney, skoro sie lekarz pyta czy nie bylo w rodzinie chorob nowotworowych..., bo skoro o to pyta, to ma na myli genetyke...To tyko moje spekulacje teraz, ale to, ze jest rakotowrczy to wyczytalm w mojej encyklopedii, jak ronwie to, ze nalezy jego stosowanie ograniczyc do minimum-to jest pewne, to nie sa moje spekulacje. Kazdy zrobi jak bedzie chcial...i nikogo nie strasze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polly Re: Na co SPIRONOL !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:57 ja od dziś zaczełm brac ten lek, przepisała mi go pani endokrynolog , ponieważ zgłosiłam sie do niej z trądzikiem i nadmiernym owłosienbiem , wyniki badań poziomu testosteronu są w normie 34,5 wiec powiedziała ze nie potrzebuje silniejszego leku antyandrogennego [?] np diane 35, w sierpniu kontrola :] mam nadziej ze pomoze na te cholerne wloski n piersich i pod pepkiem :o ... dziewczyny napiszcze cos - jak wasze organizmy zachowują / zachowywały sie po spirinolu ?? pozdr. polly Odpowiedz Link Zgłoś