Gość: Taurus IP: *.ip.netia.com.pl 01.08.11, 12:16 Czy przy torbielach jajnika poziom markera Ca125 może być podwyższony? Czy tylko przy nowotworze? Nie wiem jak interpretować wynik? Norma jest do 36 jednostek, a wynik jest pow. 300. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ehehehe Re: Marker Ca125 a torbiele IP: 91.228.8.* 01.08.11, 13:40 Tak, przy torbielach marker Ca 125 może być podwyższony. Odpowiedz Link Zgłoś
devilyn Re: Marker Ca125 a torbiele 01.08.11, 20:52 Można miec marker w normie a mieć poważny nowotwór jak i na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: Marker Ca125 a torbiele 11.08.11, 09:47 zastanawiam sie więc jaki jest sens tego badania p.s. własnie czekam na wynik CA-125 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Marker Ca125 a torbiele IP: *.cheeloo.pl 11.08.11, 10:11 sens jest bo podwyższony skłania do dalszej diagnostyki. a to, że czasami wychodzi w normie kiedy ma się np raka..no cóż tak bywa. usg tez ci czasem raka jajnika nie wykryje i chodzisz z dziadostwem, które cie niszczy powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
joannadro Re: Marker Ca125 a torbiele 11.08.11, 11:44 Miałam torbiel endometrialna, kazali mi zrobić ca125 miałam podwyższone z tego co pamietam to do 100. Lekarz przepisał mi leki hormonalne-danazol i przeciwzapalne i po kilku miesiacach leczenia ca125 spadło. W ten sposób lekarz mógł byc pewny, że to torbiel a nie rak, bo ca125 po leczeniu spadło. Tak to u mnie wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: Marker Ca125 a torbiele 11.08.11, 13:32 drążę temat bo jak na szpilkach czekam na wynik na usg wykryto mi wczoraj torbel 45x38 mm i lekarz zlecił wykonanie markerów twierdząc jednak, że wygląda to na zwykłą cystę też na to liczę endokrynolog zleciła badanie hormonów bo od ponad roku wariują a ja w wieku przedmenopauzalnym jestem niepotrzebnie w internet weszłam bo się tylko niepotrzebnie nakręciłam... tylko jestem rozbita bo google "mówią", że lekarze nie zawsze zlecają badanie markerów tylko od razu kierują na laparoskopie mnie lekarka o laparoskopii wogóle nie wspominała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taurus Re: Marker Ca125 a torbiele IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.11, 14:43 W przypadku opisanym przeza mnie torbiele jajnika okazały się być "pięknie" rozwiniętą endometriozą. Usunięto je w poniedziałek podczas laparoskopii, teraz rekonwalescencja, leczenie i kontrola za 3 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś