Dodaj do ulubionych

włosy na ciele

19.05.04, 10:42
Od prawie dwóch lat mam na twarzy jasne, ale dłuższe niż meszek włosy.
Ostatnio włosy zaczęły rosnąć: na łokciach, stopach, dłoniach, udach,
brzuchu. Są to włosy niezbyt grube, ale ciemne i dużo dłuższe od
dotychczasowych. Mam 25 lat. Czy jest to hirsutyzm?
Skierowań na jakie badania powinnam oczekiwać od endokrynologa. (Dermatolog i
ginekolog nie uważali, że jest "co" leczyć).
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • catherrine Re: włosy na ciele 19.05.04, 11:07
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11944
      to forum o hirsutyzmie. juz bylo tu kilka takich watkow, bedziesz musiala
      zrobic poziom hormonow i proby watrobowe. jesli tych wlosow jest nieduzo i
      pojawily sie ostatnio to to moze byc hirsutyzm.. jesli tak, to wspolczuje sad
      jesli masz nieobfite miesiaczki, albo nadwage, albo problemy ze skora, to moze
      tez byc pco albo cos z nadnerczami, wiec na takie badania tez powinnas dostac
      skierowanie. a gina zmien, bo to nieodpowiedzialne z jego strony, tym bardziej,
      ze ostatnio Ci sie nasililo..
      a jak juz zapadnie wyrok to czeka Cie koszmar depilacji, ukrywania,
      rozjasniania, golenia i lykania roznych lekow, ktore, szczerze mowiac, nie
      najlepiej dzialaja...
      trzymam kicuki i napisz, jak bedziesz miec wyniki kiss
      pozdrawiam
      • karusia4 Re: włosy na ciele 19.05.04, 11:17
        Catherine,
        Napisałaś, że jesli mam "niedużo" to moze być hirsutyzm. Czy w przypadku
        hirsutyzmu te włosy przybywają stopniowo?
        Na razie są, ale nie jest ich tyle, żebym krępowała się np. odsłonić ręce.
        Najszybiej rosną na stopach, tam mialam kilka jasnych, a teraz mam kępy długich
        i ciemnych...sad
    • heather_morris Re: włosy na ciele 19.05.04, 13:27
      Wiesz, jesli tych wlosow nie ma az tak duzo to ja bym sie zbytnio nie
      przejmowala wink Moze byc po prostu taka twoja uroda. Kazda kobieta w koncu ma
      jakiestam wlosy na nogach, rekach a nawet na twarzy (takie jasne na policzkach
      brodzie, gornej wardze).
      Ale jesli jest ich teraz znacznie wiecej niz przedtem to lepiej zrobic sobie
      badania hormonalne i w kierunku PCO.
      Moze sie tez okazac, ze badania masz OK, a wloskow wiecej ci rosnie, bo mieszki
      wlosowe bardziej uwrazliwily sie na androgeny. Wloski moga tez bardziej rosnac
      po niektorych pigulkach antykoncepcyjnych (kolezance "was" urosl po Cilescie, a
      drugiej wloski na rekach po Logescie) lub lekach przeciw alergiom.

Pozdrowionka
      • karusia4 Re: włosy na ciele 19.05.04, 14:00
        Moje włosy zaczęły rosnąć od jakis dwóch miesięcy; nie są to włosy "normalne",
        tylko dłuższe, ciemniejsze.

Na początek idę "walczyć" z publiczną służbą zdrowia. Liczę sie z tym, że
        państwowy enokrynolog zbagatelizuje mój problem. Tak to zrobił ginekolog i
        dermatolog. Pani dramatolog powiedziała, że ona też ma wąsy, więc żebym sie nie
        przejmowała i co najwyżej mogę iść do kosmetyczki, bo one mają "jakieś" sposoby
        usuwania. Ta kobieta zatrzymała się w poziomie wiedzy na etapie swoich studiów
        (ze 40 lat temu) i poza przepisaniem antybiotyku na czyrak i spitytusu
        salicyklowego na trądzik nie ma pojęcia o nowych metodach leczenia, nie mówiac
        już o medycynie estetycznej.

Dlatego mam prośbę. Jeżeli znacie sprawdzonego endokrynologa z Warszawy, proszę
        o namiary. Będę bardzo wdzięczna.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka