Dodaj do ulubionych

Przypadek dla dr House'a

IP: *.lpp.com.pl 02.12.11, 12:01
Generalnie jestem przeciwniczką pytania 'co mi jest' na forum, ale ponieważ choruję od roku i lekarzom brakuje pomysłów, to może któejś z Was zdarzyło się coś podobnego i podpowie mi na co jeszcze mogłabym się przebadać.

Zaczęło się rok temu od czegoś co rozpoznałam jako zwykły stan zapalny pochwy - pieczenie, swędzenie itp. Przelczyłam się gynalginem, ale nie przyniósł efektu, a objawy urosły nie do wytrzymnia i na brzegu warg sromowych pojawiły się zmiany skórne w postaci pęknięć. Poszlam do ginekologa (niestety nie mojego) i usłyszałam, że to opryszczka.
Ponieważ pani nie wzbudziła mojego zaufania i sugerowała mi z jakiegoś powodu rozwiązły tryb zycia poszłam jeszce do dermatologa-wenerologa, który wykluczył opryszczkę i przypisał Pimafucort (maść sterydową). Objawy po 3 dniach zniknęły.
Za miesiąc powtórka z rozrywki i wizyta już u mojego ginekologa. Wtedy lekarka stwerdziła, że to mieszana infekcja grzybiczo-bakteryjna. Przez kolejne 3 miesiące kulracja Macmirrorem, dalcinem i jeszcze jakimś 3 którego teraz nie pamiętam - bez skutecznie.
Ja i mój partner poszliśmy an posiewy na bakterie, grzyby i pasożyty - wyniki czyste.
Był juz czeriwec 2011 i ktoś zasugerował, że może jednak to problem urologiczny. W posiewie z moczu znalezino paciorkowca, kolejny antybiotyk, miesiąc spokoju i od zeszłego miesiąca znowu powtórka z rozrywki.

Generlanie objawy skupiają się na wargack sromowych, które swędzą, pieką i puchną. Do tego po dłuzszym chorowaniu zaczyna schodzić z nich skóra i pękać na granciy śluzówki. Jedynym lekarstwem które działa są maści sterydowe. Przestałam nosić stringi i używać tamponów.
Znowu idę do ginekologa dziś i za dwa tygodnie (do innego), ale szukam pomcy już gdziekolwiek.
Obserwuj wątek
    • cuttle_fish Re: Przypadek dla dr House'a 02.12.11, 12:33
      Może alergia, skoro maść sterydowa pomogła, a badania nie wykazują infekcji.

Zmień bieliznę na bawełnianą (albo jakąkolwiek o innym składzie niż obecna, podmywaj się wyłącznie wodą z emolientem (np emulsja emolium) i nie stosuj wkładek/podpasek.

Przez 2-3 tygodnie łykaj tabletki na alergię (Zyrtek albo inne bez recepty) i zobacz, czy jest poprawa.
      • cuttle_fish Re: Przypadek dla dr House'a 02.12.11, 13:12
        Jeszcze przyszło mi do głowy - zmień proszek do prania. Może spróbuj prać bieliznę w szarym mydle przez jakiś czas?
      • bu-zia Re: Przypadek dla dr House'a 05.12.11, 15:18
        skoro taki tytuł, to odpowiedz moze byc tylko jedna - SARKOIDOZA smile)

oczywiscie zart........
        Moj ginek zawsze mi mowi, ze im mniej chemii tym lepiej. Proste bezzapachowe mydła, płyn do higieny intymnej. Ubranie-nie nosisz zbyt obcislych spodni?
        Kup sobie saszetki Tantum Rosa i pare nasiadówek zafunduj sobie - choc tu moze spytaj lek. czy nie zaszkodzi, bo one działaja wysuszająco.
    • alpepe Re: Przypadek dla dr House'a 02.12.11, 13:33
      wygląda na uczulenie.
    • aaaniula Re: Przypadek dla dr House'a 02.12.11, 14:50
      Mi to też wygląda na uczulenie. Może podpaski? Może proszek do prania? Płyn do płukania?
      • Gość: 13 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.lpp.com.pl 02.12.11, 15:05
        Bardzoście zgodne smile To mnie trochę uspokaja.
        Zmienię proszek i zobaczymy. Ale czy wtedy nie powinnam być uczulona na całej powierzchni?
        • cuttle_fish Re: Przypadek dla dr House'a 02.12.11, 15:07
          > Zmienię proszek i zobaczymy. Ale czy wtedy nie powinnam być uczulona na całej p
          > owierzchni?

Zmień wszystko, szczególnie nie używaj żadnych żeli pod prysznic ani mydeł ani płynów do kąpieli, wyłącznie apteczny emolient.
          • cuttle_fish Re: Przypadek dla dr House'a 02.12.11, 15:10
            Jeszcze jedno przyszło mi do głowy - może uczulenie na prezerwatywy lub lubrykant, jeśli używacie?
            • Gość: 13 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 11:20
              Nie używamy. Odpada.
              • Gość: er Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.ed.shawcable.net 04.12.11, 21:04
                mozesz tez miec uczulenie na sperme partnera
                • Gość: 13 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.lpp.com.pl 05.12.11, 12:00
                  Partner ten sam od 8 lat i nigdy nie było problemów, więc to raczej też wykluczam.
                  Ale dzięki za pomoc.
                  • nglka Re: Przypadek dla dr House'a 22.12.11, 01:19
                    Gość portalu: 13 napisał(a):

> Partner ten sam od 8 lat i nigdy nie było problemów, więc to raczej też wyklucz
                    > am.

ie wykluczaj. Poczytaj o kumulacji alergenu.Niejedna osoba dostała uczulenia w wieku dorosłym, ba - czasem i w podeszłym - na coś, co do tej pory nie uczulało.

Dwa: powtórzyć posiew, paciorkowiec lubi walczyć, czasem ciężko się go pozbyć.
    • asis09 Re: Przypadek dla dr House'a 03.12.11, 11:04
      Robiliście chlamydię?
      • Gość: 13 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 11:20
        Tak, czysto.
    • prawdziwy_necik Re: Przypadek dla dr House'a 04.12.11, 17:55
      Ja nie dokonca jestem pewna czy mozna tu mowic o uczuleniu...natomiast napewno bym zmienila bielizne i jak juz pisały dziewczyny wczesniej proszki,plyny itp.
      Z reguły nie powinno sie podmywac szarym mydlem ale mysle ze nie zaszkodzilo by sobie zrobic cieplej wody z mydlinami z szarego mydla i tak po kilka minut dwa razy dziennie posiedziec,az ta woda wystygnie pozniej oczywiscie poplukac sie czysta wodą...mydlo w kostce nie w plynie-moim zdaniem powinno pomoz po tygodniu i tak juz na dłuzej.
      • Gość: zosia131 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.11, 20:48
        U mnie podobne objawy, no może bez pękania warg, zniknęły, gdy zrezygnowałam z noszenia wkładek higienicznych. A objawy miałam kilka m-cy i tez byłam leczona ginekologicznie z powodu różnych infekcji
    • claratrueba Re: Przypadek dla dr House'a 05.12.11, 05:41
      U mnie tak objawia się alergia. Myję się tylko mydłem bezzapachowym całkowicie naturalnym. Majtki, spodnie, rajstopy piorę w szamponie dla dzieci. Skóra mi nie reaguje na normalne płyny do prania typu Ariel, normalne mydła itp. ale śluzówka tak.
      • Gość: 13 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.lpp.com.pl 05.12.11, 12:00
        Hm, o tym nie pomyślałam.
        Tak wlaśnie zrobię, dzięki.
    • Gość: super-kinia Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.aster.pl 07.12.11, 22:22
      Miałam takie objawy zanim nie wykryto u mnie alergii pokarmowej, a był to brak kwasu foliowego w organizmie z braku wchłaniania z powodu uczulenia na gluten.Alergia ujawniła się po czterdziestce trwało to trochę zanim zostałam odpowiednio zdiagnozowana,problemy wracały,ustępowały na jakiś czas po stosowania maści sterydowej a oprócz tego masz jakieś inne dolegliwości np.swędzenie skóry,biegunki,przy wyjałowieniu organizmu właśnie występują takie ranki na błonach śluzowych. Odkąd zaczęłam stosować dietę problemy nigdy nie wróciły,pozdrawiam.

• jpola6 Re: Przypadek dla dr House'a 05.07.13, 09:11
        spróbuj użyć zwykłą maść clotrimazolum, jest tania, można zakupić w aptece bez recepty a jest rzeczywiście rewelacyjna. Starsi dermatolodzy i ginekolodzy o niej pamiętają, polecam, sama również stosuję, nawet na wypryski na twarzy.
    • Gość: szczurcia19 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.aster.pl 21.12.11, 08:33
      witaj.ja mam taki sam problem,tyle że od 17 lat.Na wargach sromowych jest plama jak po oparzeniu swędzi,i łuszczy się naskórek i pęka,lekarze twierdzą że to alergia ale na co?Miałam robione testy skórne i wyszło że jestem uczulona na anilanę.Ale z nią nie mam nic wspólnego.Używam Dermowate maści ze sterydami(16 lat)już mi nie pomaga jak dawniej.Jest coraz gorzej,już brak mi nadziei na wyleczenie.W styczniu idę jeszcze do alergologa może zleci badania z krwi
      • monika8630 Re: Przypadek dla dr House'a 21.12.11, 11:53
        Kurcze jak tak czytam te posty to az mi sie slabo robi jak pomysle,że ,,to' powraca i ze ciezko wyleczyc....tez mam taki problem i sobie nie radzę,,
        • Gość: szczurcia19 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.aster.pl 21.12.11, 14:39
          A ty Moniko długo już masz uczulenie?no i jakie są u Ciebie objawy?.bo ja prócz 'tego' świństwa w miejscu intymnym,raz na rok mam uczulenie na całym ciele(wysypka jak po pokrzywach i puchnie mi całe ciało).
          • Gość: 71 Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.acn.waw.pl 21.12.11, 22:30
            Idź jeszcze do dermatologa. Objawy mogą wskazywać na łuszczycę warg sromowych
          • monika8630 Re: Przypadek dla dr House'a 22.12.11, 11:55
            ja tylko w miejscach intymnych ale dzis odebralam powtorne wyniki moczu i mam krew w moczu i bakterie wiec to moze przez to...
            • Gość: jaaaa Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.toya.net.pl 06.08.12, 10:31
              Mi to wygląda na łuszczycę warg sromowych... Niestety ciężko z tym walczyć... Trzeba nauczyć siuę z tym żyć... Są maści które pomagają w łagodzeniu objawów dostępne na receptę... Polecam wybrać się do dermatologa...
    • nglka Re: Przypadek dla dr House'a 06.08.12, 21:42
      Zacznij prać majtki ręcznie, w szarym mydle. Potem NAPRAWDĘ DOKŁADNIE płucz, bez dodawania płynów zmiękczających [jeśli są za sztywne - wyprasuj]. Wygląda mi to na specyficzną reakcję alergiczną [też to zaliczyłam swego czasu]. Śluzówka puchnie, robi się wysięk i jest to idealna pożywka dla bakterii. Potwierdza to pozytywna reakcja na steryd stosowany miejscowo.
      • Gość: Gość Re: Przypadek dla dr House'a IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 22:51
        Witam, miałam te same objawy. Po dwóch latach nie wytrzymałam i poprosiłam ginekologa o powtórny wymaz z pochwy i szyjki macicy. Okazało się że był to grzyb Candida albicans. Leczyłam ją antybiotykami co było dużym błędem, ponieważ grzyb wciąż wracał z jeszcze większym naciskiem na objawy. Najważniejsza jest dieta. Bardzo restrykcyjna ale skutki są niemal natychmiastowe.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Przypadek dla dr House'a 22.02.13, 02:01
          i jeszcze jedno - czy to pojawia sie w w okolicy menstruacji?
          na przyklad po miesiaczce?
          bo krwiawienie moze powodowac zmiany ph w pochwie i sklonnosci do drozdzycy/grzybicy.
          stad co jedna wyleczysz, to pojawia sie druga.
          doprawdy nie wiem co na to poradzic.

ale ta krew w moczu i bakterie moze byc tez dobrym tropem.

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka