Dodaj do ulubionych

wyniki histopatologiczne

03.12.12, 19:24
poroniłam ciąże w 8 tygodniu nastepnie było lyzeczkowani. Dzisiaj odebrałam wyniki histopatologiczne, lekarz powiedział ze wszytsko jest ok i nic wiecej nie wytłumaczył bo nie miał czasu.
wynik: "Fragmenty endometrium z cechami przemiany doczesnowopodobnej w pościelisku,jednakże bez ewidentnych cechciązaowych"
co to dokładnie znaczy/
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: wyniki histopatologiczne IP: *.146.217.24.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.12.12, 19:39
      współczuje, ja poroniłam rok temu-w sylwestra..., nie wiem dokładnie co to oznacza...ale ja mialam podobny zapis, "fragmenty martwiczo zmienionej doczesnej"-lekarz powiedział,że to resztki po łożysku, itd...glowa do gory, tego dziecka niczym nie zastąpisz ale zawsze jest nadzieja na kolejną ciaże, ja 2 tyg temu usunlełam 6 miesniaków, które to spowodowały poronienie i żyję nadziejąsmile
    • anakram Re: wyniki histopatologiczne 04.12.12, 12:51
      no dobrze, ale konkretnie wyniki oznaczają ze wszytsko jest ok i nie ma sie o co martwic? Dodam ze o ciązy nie miałam zielonego pojecia.
      • devilyn Re: wyniki histopatologiczne 04.12.12, 13:51
        Na takie pytanie odpowie lekarz nikt inny.
      • Gość: anka Re: wyniki histopatologiczne IP: *.30.77.28.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 19:44
        gdyby było coś nie tak, telefon miałbyś już po kilku dniach i nikt nie kazałby Ci czekać 14 dni. Chodzi przede wszystkim o zmiany patologiczne w rodzaju komórek nowotworowych itp. To tzw "resztki" po poronieniu ...niestety tak to fachowo nazywają-elementy łożyska, itp. wszystko ok. Gdybyś złożyła taką deklarację,że chcesz poddać badaniom obumarły płód, wtedy dowiedziałbyś się czy np. poronienie było powodem jakiegoś "konfliktu" genów ojciec -matka. takie badanie zazwyczaj jest płatne i nikt nie zleca go ot tak sobie...szpital sam z siebie ich nie zrobi
        • railly Re: wyniki histopatologiczne 10.12.12, 11:24
          forum.gazeta.pl/forum/w,11916,15073430,0,Lacina_zbior_z_Forum.html
          Tutaj akurat wyniki sa po łacinie, ale w treści watku jest tez wiele wyjasnień.
        • devilyn Re: wyniki histopatologiczne 11.12.12, 12:05
          Jak wynik jest zły to nikt nie dzwoni.
    • railly Re: wyniki histopatologiczne 11.12.12, 13:00
      Nie jestem znawca, ale myslę, że nie masz powodów do niepokoju. Jak widac, badanie nie wykazało nieprawidłowych komórek, zmian, zagrożeń zakażeń itp. Skoro macica nie zdazyła się jeszcze wykształcić w typowo ciążową (a w 8tc juz powinny być i doczesna - czyli nabłonek macicy zmieniony ciązowo, i poczatki łozyska), co wynika z opisu, to wygląda bardziej na ciążę biochemiczną, pusty pęcherzyk lub bardzo bardzo wcześnie obumarłą.
      Myślę, że lekarz ma rację, chyba nie ma powodu do większego niepokoju, z kolejną ciążą nie powinno być problemu smile Wiem, że strata każdej ciązy jest przykra, ale chyba u Ciebie nie zdążyła się nawet na dobre rozwinąć. Przezyłaś najwyraźniej poronienie bardzo wczesnej ciązy, z rodzaju tych o których kobieta czesto nie zdaje sobie sprawy, po prostu myśli że później niż zwykle dostaje miesiączkę.
      Ja też straciłam ciążę (ciąża obumarła), miałam łyżeczkowanie w 8tc, dziś odebrałam wyniki: "Fragmenty doczesnej i kosmków łozyska". Rozumiem to jako potwierdzenie, ze naprawde byłam w ciąży, moja macica juz przygotowała sie na nią, jednak niestety zarodek nie sad
      Swoją droga, mój lekarz tez nie miał dla mnie czasu, o wszystko musiałam się dopytywać, a i tak najwięcej dowiedziałam się od położnych. Az mi było głupio, że zabieram mu w tym szpitalu jego cenny czas sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka