Dodaj do ulubionych

głupi problem

27.03.13, 20:54
Witam mój problem może wyda Wam się głupi bo piszecie tu o poważnych sprawach, ale chciałam sie poradziC. Otóż mam problem z wagą po ciąży. To może od początku.Ciąże przechodziła ciężko cały czas prawie wymiotowałam więc nie przytyłam dużo lekarz mówił nawet że dziecko i brzuch rosły a ja chudłam w 41 tyg. ważyłam 83 kg zaraz po porodzie (miałam cesarkę) ubyło 10kg a w ciągu miesiąca ważyłam już 65kg przy 171 cm wzrostu waga ta utrzymywała się dopóki karmiłam piersią, ale teraz kiedy już nie karmie cztery miesiące zaczełam tyc waże juz 70kg a wcale duzo nie jem , czy któraś z was też tak miała? Czy może miec to zwiazek z hormonami? robiłam wynik na TSH ale miescił sie w normie, boję się że jeszcze troche i bede grubsza niz w ciazy, jak jeszcze ogranicze jedzenie to bede jadła mniej niz moje dziecko. Moja lekarka pierwszego kontaktu twierdzi że taka juz moja uroda ale jakos wczesniej takiej urody nie miałam. Jestem załamana jak widze kolezanki które zaczynaja wracac do formy a u mnie jest na odwrót.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: głupi problem 28.03.13, 18:43
      ile masz lat?
      co jesz i jak często?
      co pijesz i ile?
      czy ćwiczysz?
      jeżeli tak, to co ćwiczysz, jak często?
      na co się leczysz?
      czy wyniki badan w porządku?

to, że koleżanki chudną, wcale nie oznacza że i u ciebie będzie tak samo.
      nie jesteś identyczna jak koleżanki.
      • agucha824 Re: głupi problem 29.03.13, 08:45
        Mam 29 lat, jem 5 posiłków dziennie, pije 2l z ćwiczeniami gorzej bo moje dziecko nie opuszcza mnie na krok a maż pracuje nie mam na to czasu, obecnie na nic sie nie lecze, morfologia, ob jonogram i tsh wporzadku. Nie chodzi o to ze kolezanki chudną bo po porodzie nie miałam z tym problemu byłam chuda tylko chodzi o to ze tyje.
    • devilyn Re: głupi problem 29.03.13, 13:45
      Zmień lekarza...w medycynie nie ma takiego terminu jak "taka pani uroda"...samo tsh to mało, zbadaj ft3, ft4, tsh i przeciwciała anty TPO i anty TG.
      • Gość: samirra Re: głupi problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 00:30
        poza tym "tsh w normie" nie oznacza braku problemow
        to, ze norma dla tsh wynosi iles tam nie znaczy, ze przy gornej granicy nie ma niedoczynnosci
        i tak, jak pisze kolezanka - zeby powiedziec "taka uroda" trzeba porzadnie przebadac a tu nawet tarczyca nie zostala porzadnie zbadana, bo bez ft3 i ft4
        zbadac cukier, prolaktyne
        • agucha824 Re: głupi problem 07.04.13, 17:18
          a poradzcie czy przyczyna moze byc nietolerancja laktozy lub alergia na mleko? Bo odkad pamietam zawsze miałam zgage, brałam bioprazol tak zalecała lekarka, nawet leczyłam sie kilka lat temu na zapalenie jelit. Kiedy urodziło mi się dziecko okazało sie ze jest uczulone na mleko i ma nietolerancje laktozy i musiałam wyeliminowac ze swojej diety mleko i odziwo nie miałam zadnych dolegliwosci ale stwierdziłam i moja lekarka tez tak uwazała ze ciaza mnie wyleczyła. kiedy powróciłam do mleka zgaga wróciła a poniewaz od tygodnia postanowaiłam inetensywnie cwiczyc i zmienic diete zaczełam jesc płatki owsiane na mleko jogurty idt. to dopiero moje dolegliwosci zołądkowe się nasiliły - zgaga, wzdęcia. W ciagu tego tygodnia dwóch godzin dziennie intensywnych cwiczen i diety przybył mi centymetr w pasie czy to wogóle możliwe?
          • beatkaa32 Re: głupi problem 07.04.13, 17:40
            może masz jakąś nietolerancję pokarmową? sprawdź celiakię
            • agucha824 Re: głupi problem 07.04.13, 17:42
              ale czy to może byc przyczyna tycia?
              • Gość: gość_MG Re: głupi problem IP: *.eti.pg.gda.pl 09.04.13, 10:08
                Ja obstawiam, że masz za duży poziom prolaktyny. w czasie karmienia piersią wysoka prolaktyna jest ok, ale potem powinna spaść. Jeżeli tak się nie stało to zaczęłaś tyć. Wysoka prolaktyna na bank może być przyczyną tycia. Trzeba wziąć tabletki i ją sztucznie obniżyć,. ale najpierw marsz na badanie krwi.
                Poza tym samo TSH to za mało, trzeba zbadać przynajmniej jednocześnie TSH i ft4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka