Dodaj do ulubionych

WTÓRNY BRAK OKRESU

IP: *.server.ntli.net 30.08.04, 17:42
brałam diane przez 7 lat. odstawiłam bo chcemy mieć już dziecko. od maja nie
mam okresu. byłam u ginekologa, który przypisał mi luteine-5dni, 3razy
dziennie po jednej tabletce. skończyłam brać, odczekałam 10 dni i nic.
zadzwoniłam do lekarza i kazał mi wziąć drugą serię. skończyłam tydzień temu.
okres w dalszym ciągu się nie pojawił.
poradźcie co robić. jestem na wakacjach za granicą więc o pójściu do lekarza
nie ma mowy.wracam dopiero pod koniec pażdziernika. może wziąć następną serię?
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 30.08.04, 17:54
      możesz spróbować,ale po powrocie idź do lekarza,bo może trzeba będzie
      progesteronem w zastrzykach wywołać,ale takie długi cykle po odstawieniu to
      często się zdarza,organizm czasmi długo powraca do normy ja jestem po
      odstawienu Diane 4 lata i nadal nie mogę zajść w ciążę,a brałam tylko 1,5 roku
    • Gość: czuszka Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.server.ntli.net 30.08.04, 18:36
      no to mam problem
      • zalotnica Re: WTÓRNY BRAK OKRESU -up.n/t 31.08.04, 01:20

• lidek0 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 31.08.04, 08:30
      Niestety w obu przypadkach aż dziwne, że lekarze nei zlecili badań hormonalnych
      przed staraniami. Powszechnie wiadomo, że tabletki anty zburzają gospodarke
      hormnalną i czesto podnoszą prolaktyne, która nie tylko uposledza druga fazę
      cyklu, ale może być przyczyną poronienia.
      • halka4 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 31.08.04, 09:22
        We wszystkich publikacjzch jakie czytałam pisze, że do pół roku może nie być
        miesiączki. Dopiero jak ten czs minie należy podjąć leczenie. Po odstawieniu
        tabl. z ciążą i tak należy poczekać.
    • Gość: CZUSZKA Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.server.ntli.net 31.08.04, 14:31
      wiem, że należy poczekać z ciążą.lekarz zalecił mi 3 pełne cykle. ale gdzie one
      są? od ostatniej miesiączki mineło już 120 dni i nic, chociaż cały czas ( przez
      te 4 miesiące) czuje bóle w podbrzuszu tak lagby to miało być dzisiaj. nie wiem
      co robić, mam jeszcze jedno opakowanie luteiny. brać czy nie?
      • halka4 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 31.08.04, 19:53
        Ja poczekałabym do pół roku, tak jak zalecają. Jeśli nie byłoby to poszłabym do
        lekarza. Pamiętaj sres też może opóźniać miesiączkę. Upewnij się też czy nie
        schudłaś.
    • Gość: 333 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.server.ntli.net 31.08.04, 19:12
      up
    • Gość: CZUSZKA Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.server.ntli.net 01.09.04, 16:55
      czy nikt na prawdę nie miał tego problemu? proszę napiszcie coś.
    • Gość: monika Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 22:06
      Mam ten sam problem.Tyle, ze ja nie mam okresu od lutego tego roku.W grudniu
      odstawiłam tabletki anty(Minulet). Po odstawieniu miałam normalny okres
      niestety tylko do lutego.Bylam z tym u paru lekarzy kazdy z nich twierdzi ze
      nie ma sensu szpikowac mnie hormonami bo to moze niesc za sobą rózne skutki w
      przyszłosci.No chyba ze chciałabym miec dziecko-to co innego.Tabletki bralam
      dosc długo około 6 lat z przerwami i w przerwach które robiłam tez wystepował
      zanik miesiaczki. Robiłam badania hormonalne i jedynie progesteron miałam
      kiepski bo cholernie niski. Zazywałam tez jakies preparaty na
      wywoływanie.Brałam je( nie pamietam co) przez 10 dni. Po tych 10 dostawałam
      okres a pózniej znowu nic.teraz pozostaje mi tylko myslec o dzidziusiu moze
      wtedy jakos mnie wyleczą.Pozdrawiam
    • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 02.09.04, 07:46
      hej dziewczyny
      mam identyczna sytuacje
      ostatnia miesiaczke mialam w maju
      nadmienie jednak ze bylam przez ostatnie 4 m-ce w usa, schudlam i ostawialam w kwietniu cilest

bralam 2 serie Luteiny, mialam zastrzyk i nadal nicsad

lekarz rozklada rece, nawet cos wspomnial o ciazy pozamacicznej, czy to ma sens???

wrocilam na poczatku sierpnia do meza i tak nagle bez okresu moglam zajsc w ciaze???
      wczoraj zrobilam test bo podobno wykryje on takze cizae pozamaciczna
      w pon zaczynam wszeystkie badania - moze wtedy cos sie wyjasni

napiszcie jak to sie ma do tego ta ciaza pozamaciczna?? czy bez okresu mozemy teraz zajsc w ciaze???
      • lidek0 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 02.09.04, 08:24
        Przy ciąży pozamacicznej miałabyś już dawno albo krwawienie jeżeli jest w
        jajowodzie lub jajniku, albo potworny ból w dole bzrucha jeżeli umiejscowiłaby
        się gdzie indziej. Co za lekarz opowiada takie bdury. Już w około 8 tygodniui
        pozamacicznej są niepokojące objawy, a testy wychodzą oczywiście pozytywnie.
        • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 02.09.04, 08:50
          Lidek
          wlasnie tez to wiem ale ja do Polski wrocilam na poczatku sierpnia zatem 3 tyg temu, kochalismy sie bez zabezpieczenia
          napisz czy w tej sytuacji moglam zajsc w ciaze???
          aga
          • lidek0 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 03.09.04, 08:21
            Oczywiście, ze mogłaś, bo przed ewentualną @ jest owulacja i dopiero przy @
            wiesz, że była. 10 dni po przytulaniu możesz zrobić test betaHCg z krwi i
            będziesz wiedziała.
            • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 03.09.04, 08:34
              lidku troszke tego nie rozumiem
              nie mam okresu od maja i tak poprostu moge zajsc w ciaze???

wyjasnij mi to prosze jesli cos z tego rozumiesz

Aga
              • Gość: Juni Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 22:28
                Tak na chłopski rozum to nigdy nie wiadomo kiedy będzie owulacja, nawet jak się
                ma regularne okresy. Owulacja pojawia się około 14 dni przed okresem. W jednym
                cyklu może to być 16 dzień, a w innym już nawet 25 dzień (i wtedy okres się
                spóźni i pojawi się 39 dnia).
                Tak więc owulacja u ciebie może pojawić się w każdej chwili (tak samo jak
                okres). I dlatego możesz mimo braku okresu zajść w ciążę.
                Tak mi się w każdym razie wydaje.

A tak w ogóle fajne to forum smile

Aha, dodam jeszcze, że moja koleżanka po Harmonecie też nie miała okresu. Tzn.
                dostała 2 po odstawieniu i potem przez 5 miesięcy cisza. Dostawała jakieś
                zastrzyki w 4 miesiącu, ale nie pomogły. Okres pojawił się sam po 5 miesiącach.
                Ale od tego czasu ma bardzo nieregularne cykle (przed pigułkami były bardzo
                regularne i zawsze się z niej śmiałam, że przez nią wiem jaki dziś dzień),
                wahają się od 21 do 45 dni... A że ona nie chce dzieci to lekarze tego u niej
                nie lecza...
    • Gość: figa Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.server.ntli.net 02.09.04, 10:14
      mam ten sam problem. tabletki odstawiłam w maju. jestem po 2 seriach luteiny i
      1 serii duphastonu. i nic. przez cały czas mam bóle w podbrzuszu tak jak przed
      miesiączką a ponadto okropną suchość pochwy. zero śluzu. byłam wczoraj u
      lekarza który polecił mi postinor bo po tym okrres napewno wystąpi. nie
      zgodziłam się.
      napiszcie co mówią wasi lekarze. może warto spróbować jeszcze raz z luteiną?
      czy czekać w nieskończoność?
      • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 02.09.04, 10:58
        wlasnie dziewczyny, pomozcie nam
        moze mialyscie podobne przezycia???? jak to sie skonczylo????

• haniaja Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 06.10.04, 13:41
          mi sie kiedys opoznial okres po odstawieniu harmonetu o 2 miesiace, bralam
          luteine i na wet nie skonczylam serii, juz sie pojawil okres. ale teraz,
          odstawilam tabletki w lutym, pierwszy okres byl jak zwykle, potem co 2
          miesiace, a teraz juz od 3 nic, robie testy-oczywiscie wychodza negatywne , a
          ja sie stresuje.
    • Gość: monika Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:57
      Sama sie nad tym zastanawiam.Bo ile mozna czekac na ten nieszczesny okres.Mi
      lekarz powiedział wyraznie, ze nie wie czym spowodowany jest ten brak okresu.To
      znaczy wie czym niskim progesteronem, ale skad ten niski progesteron to nie ma
      pojecia.Podobno tak niektóre kobiety mają i cześć.Mnie to strasznie denerwuje
      bo przeciez okres ma wpływ na wiele rzeczy takich jak ładne skóra, włosy,
      jedrność ciała.Bez tego okresu czuję sie tak jakbym przechodziła menopauzę a
      mam dopiero 24 lata......Nadmienię jeszcze ze miałam robione USG , cytologie i
      szereg innych badan ginekologicznych -wszystko jest ok. a okresu jak nie było
      tak nie masad
      • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 02.09.04, 11:03
        Monis, ja mam 25 lat i rowniez mam taka sytuacje jak Ty tylko ja zaczynam badania w poniedzialek a lekarz podobnie jak twoj nie wie o co chodzisadsad

juz zaczynam sie bac
    • Gość: lila Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.server.ntli.net 02.09.04, 11:52
      Mam to samo.Czekam na okres 4 miesiące. Babki pomóżcie!!!
      • annabelle czy ktos juz przez to przeszedl do konca? 02.09.04, 23:41
        wiec i ja sie dolacze. po odstawieniu logestu, ktory bralam pol roku, mialam 3
        okresy, a teraz mija juz szosty tydzien i nic! z testu wynika ze ciazy nie ma.
        juz wychodze z siebie. z dzieckiem absolutnie mi sie nie spieszy ale i tak z
        przerazeniem czytam wasze posty. co dalej?
    • Gość: monika Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 23:51
      Dziwny ten okres.Niby wszystkie kobity go mają a tak mało sie o nim wie. Dla
      mnie było zaskoczeniem kiedy kilku lekarzy nie porrafiło dac mi odpowiedzi na
      pytanie dlaczego omija mnie menstruacja.napiszcie jak tam wasze badania.Co
      mówia wasi lekarze.Moze i ja znajdę jakąs wskazówkę co mam dalej z tym fantem
      robić.Pozdrawiam
      • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 03.09.04, 08:07
        ja do lekarza ide w poniedzialek, do tego momentu kazal mi czekac z badaniami
        ale w pon da mi skierowanie dlatego nie wiem jeszcze co do konca jest nie taksadsad

wlasnie, napiszcie dziewczyny ktore juz przez to przeszly i skonczylo sie oki
        chcialabym teraz znow ponownie wyjechac ale przez to wszystko musze byc w Polsce i wyjasnic wszystko

Pozdrawiam
        Aga
    • annabelle Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 03.09.04, 08:35
      czy fakt, ze nie chce nam nic powiedziec zadna kobietka majaca to za soba,
      ozacza, ze zdrowe juz osobniki maja dosc forum, czy - co gorsza- ze z tego
      wyjsc sie nie da? ratunku, ja mam dopiero 22 lata ...
      • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 03.09.04, 10:06
        skarbie moze nie martwmy sie na zapas, moze poprost dziewczyny ktore maja juz wszystko oki poprostu nie zagladaja na tego posta...
        a chcialabym aby nam cos doradzily

Pozdrawiam
        Milego dnia
        Aga
        • Gość: Vivien Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:34
          Ja mam to samo. Nie zauważyłam wcześniej tego watku i rozpoczęłam nowy na ten
          sam temat...Od dawna nie miałam okresu, który pojawiłby się naturalnie, bez
          wspomagaczy hormonalnych. Boję się, że nigdy nie zajdę w ciążę...
          • your_angel Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 03.09.04, 11:42
            A ja mam pytanie też na ten temat choć może troszkę z innej beczki - jak długo
            karmiąc dziecko można nie mieć miesiączki? Moja ginekolog mówi że do końca
            karmienia ale ja zaczynam się martwić... (w ciązy nie jestem)
            Mam za to bóle podbrzusza i takie dziwne napady gorąca - czy to może być
            sygnał, że niedługo dostanę?
            • Gość: iza Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.gdynia.mm.pl 05.09.04, 13:28
              ja nie miłam 1,5 roku
              • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 06.09.04, 07:49
                iza i jak sie stalo ze dostalas???
                samoczynnie czy hormonalnie????
    • Gość: monika Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:01
      Tyle tu pytańsmilea niestety zero odpowiedzisad Ja mam jeszcze jednosmile.Czy któras z
      was miała problem z okresem to znaczy nie dostawala go bez wspomagaczy
      hormonalnych ale mimo wszystko zaszła w ciązę i jest szczęśliwą mamą???Zaczyna
      mnie to martwić.Boje się ze kiedy zacznę myslec o dziecku bede miała duze
      problemy zeby zajsc w ciążę.Moze juz powinnam zmienić forum na niepłodność:
      (.Kiedys pewna lekarka powiedziała mi , ze taki problem jak ja ma wiele kobiet
      i teraz są szczesliwymi mamami mającymi po dwoje, troje dziecismileAle czy tak
      jest na pewno.......????
      • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 03.09.04, 12:35
        Monis napisz prosze czy to mozliwe wogole ze teraz mozemy zajsc w ciaze????

bo lekarz cos wspomnial o ciazy pozamacicznej, to chyba jakis absurd???
      • Gość: Pickwick Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 00:10
        Hej,
        Ja jestem w ciąży. Przez 4 lata brałam różne tabletki anty ( Diane, mercilon ,
        cilest). Po odstawieniu okazało się że mam problem z okresem, a raczej jego
        brakiem. Raz mi go wywołano duphastonem, a kiedy znowu się nie pojawił a
        duphaston nie zadziałał okazało się że jestem w ciąży. Miałam nawet podejrzenie
        PCO.
        Tak więc da się zajść w ciążę po tabletkach.
    • Gość: monika Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:08
      Wydaje mi sie ze ciaza pozamaciczna odpada.Musze się przyznac ze my z mezem nie
      stosujemy zadnego zabezpieczenia od lutego.Nie ma sensu bo zdajemy sobie sprawę
      z tego ze ciazy w tej chwili nie bedzie no bo niby jak.Chociaz gdyby nawet była
      to szczerze bysmy sie ucieszyli mimo ze nie planujemy dzidziusia w tej
      chwili.Zdaję sobie sprawe ze kiedy bede miała chec zajsc w ciąże natychmiast
      bede musiała szpikowac się róznymi hormonami. Wiem ze nie bedzie to proste.Ale
      interesuje mnie to czy bedzie to wogle mozliwe.Jesli któras z was ma to juz za
      soba prosze bardzo o opisanie co się działo, dlaczego i ile trwało leczenie.z
      góry dziekuję i pozdrawiam.
      • smallm Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 10.09.04, 11:58
        > Musze się przyznac ze my z mezem nie
        > stosujemy zadnego zabezpieczenia od lutego.Nie ma sensu bo zdajemy
        > sobie sprawę z tego ze ciazy w tej chwili nie bedzie no bo niby jak.

A no tak, że w cyklu kobiecym najpierw są dni płodne, a później miesiączka...
        Więc.. Zwyczajnie możesz zajść w ciążę nie mając miesiączki, bo nie wiesz,
        kiedy nastąpi owulacja.
    • Gość: monika Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 20:13
      ????????smilesmile
    • slonikus Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 04.09.04, 11:59
      Hej Dziewczyny,
      mnie osobiscie na szczescie brak okresu nie dotknal. Czytam Wasze posty, nie
      sadzilam, ze tyle dziewczyn miewa takie problemy. Natknelam sie niedawno na
      artykul, bodajze w najnowszym numerze Twojego STYLu, o menopauzie w mlodym
      wieku. Jest to dosc przerazajace, gdy kobieta w wieku 20-30 lat przechodzi
      menopauze. Po pierwsze ze wzgledu na dzieci (nienarodzone), po drugie
    • Gość: iza19.03 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 22:26
      Ja mam ten problem od lat.Po intensywnej kuracji hormonalnej Duphastonem , CLo.
      i pozastrzyku Pregnyl zaszłam w ciążę. Po porodzie wzięłam zastrzyki hormonalne
      Depo-Provera i problem znów powrócił. Od prawie 1,5 roku walczę o @- poziom
      hormonów wskazuje na "menopauzę".Dodam że przytyłam i zatrzumuje mi się woda w
      organiźmie .Moja ginka cały czas probóje i szuka dla mnie jakiegoś
      lekarstwa .Wylądowałam nawet w klinice endokrynologicznej-moje wyniki są na
      granicy - czyli nie wskazują na konkretą przyczynę tych zaburzeń. Biorę teraz w
      celach leczniczych tabletki anty - JEANINE.Po serii dostałam @ bardzo
      skąpą.Mam je odstawić za 3-4 miesiące . A co potem? Martwię się , bo tak
      bardzo chciałabym mieć drugie dziecko.Pa
      • halka4 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 04.09.04, 23:17
        Brałam tabl. ponad 8 lat. Mam bardzo bolesne miesiączki. Myślałam, że po
        odstawieniu będę miała na jakiś czas spokój. Niestety okres wrócił punktualnie.
        I tak co miesiąc się nadal męczę.

Chcąc sobie pomóc przeczytałam kilka książek o tematyce ginekologicznej. Stąd
        czerpię swoją wiedzę, którą spróbuję się podzielić.

Radziłabym zgłosić się do lekarza ginekologa-endokrynologa. Sam ginekolog może
        nie mieć odpowiedniej wiedzy.

Jak pisałam wcześniej do pół roku może nie być miesiączki. Wiem, że na tym
        forum pisały osoby, które po kilku miesiącach dostawały samoistnie miesiączkę.

Brak miesiączki nie jest równoznaczny z menopauzą. Menopauza to wygaśnięcie
        czynności jajników. Badaniem hormonalnym stwierdza się bardzo wysoki poziom
        FSH, a niski estradiolu. Jet to efekt pobudzania przez przysadkę jajników do
        pracy. Jajniki jednak nie odpowiadają. Istnieje możliwość menopauzy po tabl.
        Ale prawdopodobieństwo jest niewielkie.
        W związku z tym, że brak miesiączki nie jest równoznaczny z menopauzą, nie ma
        ten fakt aż tak zgubnego wpływu na organizm.

Bez miesiączki można zajść w ciążę. To już nie są informacje z podręczników
        medycznych. Oglądałam program o obozach koncentracyjnych. Wypowiadała się
        kobieta, która tam była i mówiła, że kobiety tam przebywające nie miały
        miesiączek, a mimo to zachodziły w ciążę.

Jeśli chodzi o ciążę poza maciczną to rok temu przyszło na świat dziecko, które
        rozwinęło się na wątrąbie. Było o tym głośno w mediach. A więc wszystko
        możliwe.

W literaturze jako przyczynę braku okresu podaje się też: odchudzanie,
        nadmierne uprawianie sportu, zmiana klimatu, stres, operacje, niedoczynność
        tarczycy, guzy przysadki, niektóre leki, itp.

Wiadomo też, że skupianie się na tym problemie powoduje blokadę.

Najczęściej u osób mających wtórny brak miesiączki dochodzi do zaburzeń w osi:
        podwzgórze - przysadka - jajniki, a nie menopauzy.
    • Gość: monika Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 23:40
      Dziewczyny troche sie przeraziłam tym co przeczytałamsadA szczególnie ta
      menopauzą.Teraz dopiero widzę ze moja wiedza na ten temat była naprawde
      niewielka.Podejrzewam ze brak okresu ma u mmnie wpływ na skórę( prwdopodobnie
      zatrzymuje mi sie woda w organizmie ostatnio zauwazyłam ze pojawia mi się
      straszny celulit- niemalze na całym cielesad), włosy( strasznie wypadają).Ciesze
      się jednak, ze są szanse na dzidziusia bo juz myslałam ze nie bedzie mi dane
      zostac mamą.Chociaz nie robiłam jeszcze badania FSH a to jak powiedział mój
      lekarz badanie kluczowe jesli chodzi o ewentualne zajscie w ciazę. Bardzo
      dziekuje wam za wszystkie odpowiedzi. Dodały mi duzo otuchy.Jesli jest kobitka
      która miała podobne problemy a teraz cieszy sie comiesiecznym okresem bardzo
      proszę zeby napisała jak jej sie to udałosmilesmile Pozdrawiam
      • halka4 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 05.09.04, 00:10
        Byłaś u gina czy gina- endo? Jeśli mieszkasz w okolicach Białegostoku to mogę
        Ci powiedzieć, gdzie tacy lekarze przyjmują. Za niski progesteron to nie
        menopauza. Będziesz pewnie musiała brać go przed planowaną ciążą i w trakcie.
        Zrób hormony tarczycy, może schudłaś? I spróbuj się tak na tym nie skupiać.
        Włosy mogą wypadać z różnych powodów, np. niedoczynności tarczycy (zbadaj
        poziom hormonów), cukrzycy (zbadaj poziom cukru), niedoboru estrogenów,
        nadmiaru testosteronu (zbadaj jego poziom), niedoboru żelaza (anemia- zrób
        morfologię), witamin, stresu i wielu innych.
        • halka4 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 05.09.04, 00:27
          Częstą przyczyną braku miesiączki jest PCO. Przy tym zespole mogą też włosy
          wypadać. Zrób USG.
          Jeśli chodzi o celulitis to miesiączka chyba na to nie ma wpływu. Ja go mam
          choć miesiączkuję i moja siostra, która w marcu urodziła dziecko.
    • Gość: ddd Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.server.ntli.net 05.09.04, 09:42
      up
      • Gość: Vivien Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 08:23
        Dziewczyny, a czy po tym kilku, kilkunastomiesięcznym braku okresu nie macie
        problemów z wypadniem włosów na głowie i pojawianiem się włosków w miejscach,
        na których kobieta by sobie tego nie życzyła? Np. ja zauważyłam u siebie
        zdecydowanie większe owłosienie na nogach i rękach, pojawiają mi się juz nawet
        włoski na dłoniach...oczywiście walczę z tym jak mogę ale lekarze to zupełnie
        bagatelizują. Zresztą już pisałam, że nikt nie chce mnie skierować do
        endokrynologa a na prywatne leczenie niestety mnie nie stać...Jeśli macie
        podobny problem z włosami i niechcianymi włoskami to jak z tm walczycie?
        • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 06.09.04, 08:30
          vivien czy z Twojego postu wynika ze jestes po takiej przerwie z miesiaczka?? jesli tak to napisz jak to wszystko sie skonczylo
          ja niestety czekam 4 m-c i nic...
          dzis o 16 ide do ginekologa, zobaczymy co mi zaleci

co do wlosow - nie zauwazylam nic nadzwyczajnego, natomioast cera - masakra, straszny tradzik, wiem ze to wina hormonow dlatego nie zaczynam tego leczyc u dermatologa dopoki nie wyjasni sie wszystko z ginekologiem

Pozdrawiam
          Aga
          • Gość: Vivien Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 08:38
            Jakiś rok temu odstawiłam hormony (antykoncepcja), które brałam blisko 8 lat.
            Od tamtej pory dostałm tylko jeden okres w naturalny sposób. Ginekolog
            zapisywył mi dwukrotnie cyklo-progynova, po której też dostawałam okres ale
            tylko jednokrotnie. W sumie w ciągu minionego roku miałam zaledwie trzy razy
            okres. Od początku maja nie miałam okresu (ciąża oczywiście wykluczona), czekam
            i też jestem ciekawa jak to się skończy...
            • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 06.09.04, 08:47
              rozumiem Vivien ze teraz nie bierzesz nic na wywolanie???

a co lekarz na to?? czym to tłumaczy???
              • Gość: Vivien Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 09:22
                Nie, teraz nie biorę nic...uparłam się, że mój organizm w naturalny sposób
                wróci do normy...gdzieś przeczytałam, że po długoletnim braniu hormonów tak już
                jest i trzeba cierpliwie poczekać do pół roku...więc czekam. Lekarz nie
                specjalnie kwapi się do konkretnego wytłumaczenia - twierdzi, że tabletki-anty
                owszem, mogły wywołac taki skutek ale na to mogły mieć też inne czynniki, np.
                stresy, odchudzanie...Wkurza mnie tylko to, że ten zanik okresu pociąga za sobą
                różne inne zmiany w moim organiźmie, o których pisałam wcześniej...Nie wiem,
                czy nawet jak okres sie pojawi (wierzę, że się pojawi) to czy te objawy
                znikną...
                • halka4 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 06.09.04, 11:03
                  To nie zanik okresu pociąga zmiany. Zanik okresu i zmiany mają tą samą
                  przyczynę, którą należy ustalić. Do tego zaś są niezbędne badania. W przeciwnym
                  wypadku to "randka w ciemno".
                  Jeśli nie wiesz, gdzie przyjmują gin-endo to zapytaj w NFZ.
        • halka4 Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 06.09.04, 10:55
          Vivien, do gin.-endokr. skierowanie nie jest potrzebne.
          Wypadanie włosów + nadmierne owłosienie może być spowodowane nadmiarem
          testosteronu. Jeśli jeszcze się do tego doda brak miesiączki to można
          podejrzewać PCO. Są to jednak tylko podejrzenia, bo żeby postawić diagnozę
          należy wykonać badania hormonalne (zwłaszcza testosteron) oraz USG jajników i
          macicy.
          • Gość: Vivien Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 11:04
            Halka, dzięki za zainteresowanie...ale u mnie w mieście nie ma ginekologa-
            endokrynologa, są tylko gin-położnicy...Pewnie przyjdzie mi odjąć sobie od ust
            i pójść prywatnie do endokrynologa.
    • Gość: olla Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.ncac.torun.pl 06.09.04, 14:44
      u mnie tez jest podobnie: bralam anty w zastrzyku, po ostaniej dawce przez rok
      nie mialam @, lekarka dala mi luteine na wywolanie, 1 tabletka dziennie przez 10
      dni. @ dostalam dopiero w 14 dniu po odstawieniu luteiny, ale... byly to raczej
      mocne plamienia niz normalny okres, w nocy nic nie krawilam. Trwalo to 11 dni,
      potem byly 2 dni czyste i znowu od 6 dni mam slaby okres. To chyba normalne nie
      jest, prawda? lekarka kazala mi sie pojawic po kolejnej miesiaczce, ale skoro
      tak dlugo krwawie, to chyba zglosze sie do niej wczesniej.
      A co Wy na to? Spotkalyscie sie z tak dlugimi @ po luteinie ???
    • Gość: ewelita Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 06.09.04, 18:25
      Chyba w przedostatnim Twoim Stylu był artykuł o przedwczesnej menopauzie. Nawet
      u dziewczy n 27 letnich! aczyna sie własnie od zaniku okresu.
      • annabelle Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 06.09.04, 20:04
        po 6 tygodniach bez @ dostalam jakiegos czegos co wyglada jak uplawy ale jest
        czarne. mam to juz 3 dni. no i co to jest? okres, i nie chodzi sie do lekarza
        poki sie nie skonczy? czy jeszcze cos innego? mialyscie kiedys takie?
        • Gość: alexandra Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.09.04, 06:21
          Hej. Rok temu odstawilam tabletki,po tym miesiaczka wystepowala nieregularnie
          miedzy 30-35 dni...czasem 40.Teraz od czerwca nie mam miesiaczki,w sierpniu
          bralam slub ,wiec myslalam,ze to przez stres,jednak udalam sie do ginekologa i
          dostalam Luteine 10 dni 3x dziennie po jednej tabletce. Wczoraj minelo
          dokladnie 10 dni i cisza...nie mam miesiaczki i nic nie wskazuje na to,ze ja
          dostane sad( Lakarz powiedzial,ze to pewnie przez stres,poniewaz w ciagu
          tygodnia schudlam 5-7 kg,wiec uznal,ze musial byc duzy (stres),otylosc tez
          wykluczyl,ciaze raczej tez (robilam 2 testy i nic)...Martwie sie bardzo o moje
          zdrowie.Zastanawiam sie co z ciaza? Moze z mezem bedziemy sie kochac i zajde w
          ciaze? -Mysle o tym,bo boje sie,ze jesli bedzie tak dluzej to nigdy nie zajde w
          ciaze sad( W piatek prawdopodobie pojde na wizyte kontrolna ,zobaczymy co dalej.
          Aha lekarz jeszcze pocieszyl mnie mowiac ,ze przez stres mogla mi sie
          miesiaczka przesunac i w miedzyczasie zaszlam w ciaze...,ale moze to byc
          wczesna ciaza i jeszcze nie mozna jej wybadac,ani zobaczyc na usg.-Ale znowu
          testy (dwa) pokazaly jedna kreske i juz sama nie wiem co myslec sad(((
          • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 07.09.04, 09:33
            Czesc dziewczyny
            wczoraj wrocilam od lekarza, powiedzial ze to wszystko oczywiscie moze byc spowodowane tabletkami, stresem i odchudzaniem ale nie mozna tak tego zostawic
            dzis rano zrobilam badania i jutro z wynikamui znow ide do lekarza, powiedzial ze mozliwe ze bede musiala polezec w szpitalu na dokladniejszych badaniach..
            brrrr
            w ciaze mozna zajsc w tym czasie lecz powiedzial aby sie jednak zabezpieczac poniewaz jesli jest np jakas inna choroba ciaza moze byc zagrozona

juz sama nie wiem co o tym myslec, zobaczymy jak wyjda te badania

Pozdrawiam
            aga
          • annabelle Re: WTÓRNY BRAK OKRESU 07.09.04, 16:27
            alexandro, jakie mialas badania zanim dostalas ta luteine?
    • Gość: jojo Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: 195.205.163.* 07.09.04, 14:35
      mam 25 lat i okresu nie mam od 3. Stwierdzono u mnie wygasanie pracy jajników
      czyli tazw wczesną menopauzę. Oznak menopauzalnych raczej nie mam, biorę
      sztuczne hormony by zachować cykl i uniknąć chorób, które menopauza wywołuje.
      Niestety na ciążę szans mam tyle co wygrać w totolotka. Pozostaje tylko in-
      vitro z komórka dawczyni. Artykuł w Twoim Stylu nie zawiera zbyt wielu
      infomacjii madycznych, po prostu podano do wiadomośći kilka przypadków, ż
      etakie cos się ostatnio często zdarza. Opinia lekarza jest równie lakoniczna.

wątpię czy taki okres powraca, jajnik po prostu zakończył swoja pracę i koniec.
      Najlepiej jest zrobić badanie hormonów FSH i LH w 3 dc i to pokazuje jaka jest
      rezerwa jajnikówa.
      więcej informacji na forum www.nasz-bocian.pl
      • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 08.09.04, 09:10
        jojo
        napisz prosze czy brak okresu nastapil samoczynnie czy moze po odtswieniu tabletek anty????
        • Gość: alexandra Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.crowley.pl 08.09.04, 14:38
          dzis dostalam pierwsza @ od 2 czerwca smile) ciesze sie,ale nadal mam obawy czy
          juz bedzie wszystko ok,bo po tym co tu porzeczytalam to wszystko jest mozliwe :
          (
        • Gość: jojo Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: 195.205.163.* 13.09.04, 14:05
          Aga, sama nie wiem. Lekarze mówią, że to nie tabletki bo zanim zaczęłam je brac
          okres nie był regularny. Branie tabletek uniemożliwoło mi wykrycie problemów z
          jajnikami.
          Po odstawieniu miałam normalny okres i to b. regularnie przez 3 miesiące,a
          potem nic.
        • Gość: jojo Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:27
    • Gość: aga Re: WTÓRNY BRAK OKRESU IP: *.udn.pl 09.09.04, 09:26
      hej dziewczyny
      bylam wczoraj u mojego lekarza - powiedzial ze wyniki mam idealne
      przepisal mi estrogen - estrofem forte 2 razy dziennie po 1 tabletce
      to powinno powiedzial wywolac miesiaczke

jestem ciekawaczy to pomoze, a jak u Was???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka