Dodaj do ulubionych

WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW

IP: 192.168.1.* / *.datacomp.com.pl 23.08.01, 13:05
Pani Doktor!
Przyjmijmy, że podczas jeszcze nie zdiagnozowanej ciąży - po zaplodnieniu, ale
przed terminem spodziewanej miesiączki zrobiłam zdjęcie rentgenowskie zęba albo
zażyłam np. aspirynę, tudzież tabletki przeczyszczające, witaminy, wkropiłam
krople do oczu (a na wszystkich tych paramedykamentach widnieje napis - nie
stosować u kobiet w ciąży, albo tylko wtedy, gdy dobro matki przewyższa dobro
dziecka?)Czym to grozi? Dziękuję za szybka odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: roza Re: WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 14:13
      Ja mam pyt. dotyczace przyjmowania lekow przeciwbolowych w 14 tyg ciazy. Te
      ostatnie upaly powodowaly u mnie bole glowy, z ktorymi nie moglam sobie
      poradzic. Wzielam zlecony przez farmacelte Codipar. Na uloce jest napisane, ze
      nieznae jest dzialanie paratecamolu na ciaze. Czy sa jakies bezpieczne leki?
      Czy lepiej wtedy lezec z bolem glowy - mnie byly to 3 kolejne wieczory.
      dziekuje za odpowiedz, roza
      • Gość: andzia Re: WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW IP: 217.67.198.* 24.08.01, 08:27
        Mam podobne pytanie-czy można również przy wczesnej ciązy stosować preparat
        ziołowy dopochwowo-Callendulin. Dziękuję.
        • monika.antepowicz Re: WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW 24.08.01, 23:29
          Calendulin można bez przeszkod stosować w kazdym momencie ciąży!MA
      • monika.antepowicz Re: WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW 24.08.01, 23:28
        Paracetamol jest chyba najbezpieczniejszuym z leków przeciwbólowych w ciązy.MA
    • monika.antepowicz Re: WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW 24.08.01, 23:27
      W tak małej ciązy albo nic sie nie zadzieje, albo zarodek się nie zagnieździ.
      Na początku ciaży leki i rtg zęba działają na zasadzie" wszystko albo nic"MA
      • Gość: aga Re: WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW IP: 192.168.1.* / *.datacomp.com.pl 27.08.01, 08:05
        monika.antepowicz napisał(a):

> W tak małej ciązy albo nic sie nie zadzieje, albo zarodek się nie zagnieździ.
        > Na początku ciaży leki i rtg zęba działają na zasadzie" wszystko albo nic"MA

Czyli - nie wiem, czy dobrze rozumiem - jeśli zrobię, np. rtg zęba, to ciąża nie
        będzie się rozwijać i nastąpi poronienie?
        • monika.antepowicz Re: WCZESNA CIĄŻA A PRZYJMOWANIE LEKÓW 27.08.01, 21:39
          To znaczy albo nastąpi uszkodzenie zarodka i poronienie, albo rozwój płodu
          będzie przebiegał całkowiciw prawidłowo!MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka