Dodaj do ulubionych

PILNE!!!!!!!!!!!

14.09.04, 00:51
Dziewczyny powiedzcie mi prosze czy w czasie okresu mozna zajsc w ciaze, ja
jestem przekonana ze nie ale wlasnie na forum uroda w jednym poscie
przeczytalam ze to jest mozliwe. czy mozecie mi powiedziec czy to prawda?
Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: naina Re: PILNE!!!!!!!!!!! IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 14.09.04, 01:00
      Trzeba sprawdzićwinkA tak poważnie to teoretycznie nie,chociaż też gdzieś
      wyczytałam,że owulacja z drugiego jajnika już się może zacząć i
      wtedy "niespodzianka".Ja bez zabezpieczenia nigdy się nie bzykałam,nawet w dni
      niepłodne przed okresem.Pozdrawiam!
      • zamia1 Re: PILNE!!!!!!!!!!! 14.09.04, 07:30
        Cytat ze str free.med.pl/wrochna/

"Czy można zajść w ciążę w czasie miesiączki?
        Właściwie nie, ale... Jeżeli cykle są regularne, a miesiączka nie jest
        wydłużona, to prawdopodobieństwo poczęcia jest bardzo, bardzo małe. Jeżeli
        współżycie ma miejsce w szóstym, siódmym dniu cyklu lub dalej, to oczywiście
        możliwość poczęcia rośnie (...) Nie ma znaczenia, czy wtedy trwa jeszcze
        miesiączka. Jeżeli krwawienie przedłuża się, to nie zabezpiecza ono w żaden
        sposób przed ciążą. Tak więc istnieje mozliwość poczęcia, jeżeli współżycie ma
        miejsce pod koniec przedłużającej się miesiączki.
        Ponadto - nie każde krwawienie jest miesiączką. Istnieje tzw. krwawienie
        śródcykliczne, które zwykle ma miejsce w środku cyklu, a więc właśnie wtedy,
        kiedy możliwość poczęcia jest największa. Krwawienie to zwykle jest wynikiem
        wahań poziomu estrogenów, które to wahania poprzedzają owulację. Więcej
        informacji oraz przykładowe wykresy można znaleźć w rozdziale "Krwawienie
        śródcykliczne". Odróżnienie krwawienia śródcyklicznego od miesiączki jest
        możliwe jedynie wtedy, gdy kobieta zna metody naturalne i prowadzi wykresy
        temperatury. Ponieważ łatwo można zajść w ciążę w czasie tego krwawienia i
        występuje ono częściej u młodych kobiet, a odróżnienie go od miesiączki bez
        wykresu temperatury często nie jest możliwe, więc właśnie stąd biorą się
        szeroko rozpowszechnione poglądy, że można zajść w ciążę w czasie miesiączki. "

Tu macie wykres, drugi na stronie
        free.med.pl/wrochna/nietyp.htm#zaburzone
        Podwójna owulacja w jednym cyklu to kolejny mit.

"Naturalna regulacja poziomu hormonów
        Równowaga hormonalna kobiety opiera się na układzie sprzężeń zwrotnych między
        przysadką mózgową a jajnikami. Hormony przysadki pobudzają jajniki do produkcji
        hormonów płciowych, a wysokich poziom hormonów płciowych wywiera wpływ hamujący
        na przysadkę.

W tym skomplikowanym systemie regulacji hormonalnej najważniejsze dla nas są
        dwa fakty:
        owulacja jest powodowana przez nagłe zwiększenie stężenia (,,pik") lutropiny
        (LH - hormon przysadki)
        progesteron wywiera wpływ hamujący na przysadkę i nie dopuszcza do piku
        lutropiny.

To właśnie dlatego nie może dojść do owulacji w fazie ciałka żółtego, czyli
        wtedy, kiedy we krwi pojawia się progesteron. Gdyby nie ten mechanizm, gdyby
        mogło dojść do powtórnej owulacji w fazie ciałka żółtego, to kobieta mogłaby
        zachodzić w ciążę w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach i w efekcie
        urodzić bliźniaki lub trojaczki różniące się wiekiem. U człowieka mechanizm
        hamowania przysadki przez progesteron skutecznie zabezpiecza przed taką
        sytuacją i w całej literaturze medycznej nie znajdziemy ani jednego opisanego
        przypadku ciąży, do której doszło w fazie ciałka żółtego. Pomimo to, mit o tzw.
        podwójnej owulacji ciągle pokutuje wśród osób niezbyt dobrze znających
        fizjologię"
        free.med.pl/wrochna/fizjol.htm#nrph

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka