Dodaj do ulubionych

Mam pytanie...

07.06.05, 18:29
które dotyczy pigułek antykoncepcyjnych.
Byc może gdzies jest to wytlumaczone, ale ja nie natknelam sie jeszcze na
takie informacje, dlatego pytam na forum czemu biorac pierwsza tabletke
pierwszego dnia cyklu jestem zabezpieczona "od razu" <tak pisza w broszurach
informacyjnych>, a biorac pierwsza tabletke drugiego lub trzeciego dnia juz
nie jestem. Prosze mi to jakos lopatologicznie wytlumaczyc. Czy ten pierwszy
dzien cyklu to jest jakas godzina zero, w ktorej cala maszyneria rusza od
poczatku i aplikujac jej sztuczne hormony wylaczamy ja i dalej jedziemy na
sztucznych hormonach?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anusia29 Re: Mam pytanie... 07.06.05, 18:33
      mniej więcej tak; biorąc od drugiego lub piątego - pozawalasz "maszynie"
      wystartować i robi się małe zamieszanie co może skutkowac owulacją
      • ze_nitka Re: Mam pytanie... 07.06.05, 19:05
        Dzieki za odpowiedz. smile
        Ginekolog przepisala mi cilest miedzy innymi z powodu tradziku i ma on jedna z
        najwiekszy dawek etynyloestradiolu... Wcale mi sie to nie podoba.
        Po za tym czytajac to forum mozna dojsc do wniosku ze pigulki to niemalze
        biala/niebieska/rozowa/bezowa (nie wiem jakie sa jeszcze kolory pigulek)
        smierc. Nigdy wczesnie nie stosowalam tej metody antykoncepcji i coraz mniej
        mam ochote zaczac stosowac. Czy faktycznie jest tak zle jak wiekszosc osob tu
        pisze?
        • anusia29 Re: Mam pytanie... 07.06.05, 19:58
          jesli przyczyną brania pigułek ma byc TYLKO trądzik - dałabym sobie spokój, ale
          to nie jest śmierć smile ja brałam wiele lat, teraz jestem w planowanej ciązy i
          wszystko jest ok ! wątroba bdb, skóra, mózg i reszta
          • ze_nitka Re: Mam pytanie... 07.06.05, 21:40
            Zycze aby ciaza przebiegala jak najlepiej i dziecko bylo zdrowe :]
            A przyczyna brania pigulek jest oczywiscie chec zabezpieczenia sie przed ciaza.
            Tradzik wplynal na wybor pigulek, mialbyc harmonet, ale ze wzgledu na pryszcze
            jest cilest.
            Czy zanim przepisano Ci pigulki mialas robione badania hormonalne?
            Bo ja nie, pytalam o badania pania doktor, ale powiedziala, ze wielu pacjentkom
            dobierala pigulki na podstawie badan i czesto zle sie po nich czuly, tak samo
            czesto jak po te u ktorych bylo dobieranie "w ciemno". Niby sensowna odpowiedz,
            ale patrzac na to co wyrabia sie w sluzbie zdrowia, podejrzliwie slucham
            lekarzy. Ale mam nadzieje ze bedzie dobrze smile
            • anusia29 Re: Mam pytanie... 07.06.05, 21:48
              Bo to tak jest, poziom hormonów to nie jest 100% wyznacznik jakie pigułki
              powinny być. Są to (m.in.) takie kwestie jak tolerancja hormonów, ich rodzaj
              uzyty w tabletce, osobisty metabolizm i reakcja organizmu
              za życzenia dziękuje(my)
              • ze_nitka Re: Mam pytanie... 08.06.05, 00:10
                Jeszcze jedno pytanie przyszlo mi do glowy.
                Czemu tak wiele kobiet traci ochote na seks po jakims czasie stosowania
                antykoncepcji hormonalnej? I czemu ta ochota nie wraca od razu?
                Wiem ze wynika to z braku jajeczkowania, ale sztuczne hormony zatrzymuja
                owulacje u wszystkich bioracych, ale nie wszystkie biorace traca ochote na seks
                <mam nadzieje...>. Wiec jak to w koncu jest?
                • anusia29 Re: Mam pytanie... 08.06.05, 09:37
                  nie wiem, ja tak nie miałam smile
                • tracja4 Re: Mam pytanie... 10.06.05, 00:02
                  Pigulki wstrzymuja jajeczkowanie, a natura tak nas wymyslila, zebysmy podczas
                  jajeczkowania, czyli czasu plodnego, mialy ochote na seks i przedluzaly
                  gatunek. No a jak nie jajeczkujesz, to i ochota zanika.

Ale nie u wszystkich, u mnie bylo wrecz odwrotnie, wiec sie nie przejmuj.
                  • anusia29 Re: Mam pytanie... 10.06.05, 09:07
                    a u mnie np. zero róznicy miedzy ochota z pigułkami, a ochotą 'bez'
                  • ze_nitka Re: Mam pytanie... 10.06.05, 10:59
                    Tylko czemu tak jest, ze jedne kobiety maja ochote a inne nie? Przeciez u
                    wszystkich jajeczkowanie jest zatrzymane. Nie rozumiem tego.
                    • ze_nitka Re: Mam pytanie... 10.06.05, 11:02
                      Chyba za duzo chcialabym wiedziec wink
                      Interesuje mnie co bedzie dzialo sie z organizmem jak zaczne brac tabletki.
                      Niestety wszystkiego dowiedziec sie nie da bo podobno nawet sami lekarze nie
                      znaja dokladnego wplywu sztucznych hormonow na organizm kobiety.
                    • anusia29 Re: Mam pytanie... 10.06.05, 11:16
                      u jednej hamują ochotę u innej - nie ---
    • ze_nitka Re: Mam pytanie... 29.06.05, 22:40
      Dzis, o 20 wziełam pierwsza tabletke Cilestu. Kiedy zaczne odczuwac ewentualne
      skutki uboczne?
      W ogole to bardzo duzo strasznych rzeczy naczytalam sie tu o pigulkach <jak juz
      z reszta wczesniej pisalam> i stad takie przeżywanie brania tabletek.
      Pozdrawiam i mam nadzieje ze bede w grupie szczesliwcow ktorym udalo sie
      dopasowac tabletki za pierwszym razem.
      • frrancuzeczka Re: Mam pytanie... 29.06.05, 22:48
        ja poczatkowo tez mialam przypisany cilest, ale pojawily sie skutki uboczne -
        plamienie non stop. zmienilam na harmonet i byl idealny. jezeli okaze sie ze sa
        zle dobrane zaczniesz odczuwac bole glowy, mdlosci, plamienie. nie mysl o tym za
        bardzo zeby to nie stalo sie paranoja, po prostu obserwuj swoj organizm ale bez
        nerwowsmile
        pozdrawiam.
      • anusia29 Re: Mam pytanie... 30.06.05, 08:57
        może być różnie:
        1. wcale nie zaczniesz odczuwac skutków ubocznych
        2. zaczenisz odczuwać je w pierwzym cylku od ok. połowy opakowania
        3. w drugim cyklu od początku lub od polowy
        4. w trzecim (najmniej prawdopodobne)
        Skutki uboczne pojawiające się w ciągu trzech pierwszych cyklu najczęściej
        przemijają (np. obrzemienie piersi, zatrzymywanie wody, lekkie plamienie).
        Jeśli palmienie nie jest "lekkie" lub inne skutki uboczne Ci będą bardzo
        przekszadzać - lepiej nie czekać tylko udać się do gina i zmienić tabl. na inne.
        Po trzecim juz raczej ich nie powinno być.
        Czasem mogą pojawić się po ok roku - rzadko, wtedy pomaga miesieczna przerwa
        • ze_nitka Re: Mam pytanie... 30.06.05, 23:25
          Dzis wzielam druga tabletke wink
          Jedyne co odczulam to lekkie mdlosci, ale po jedzeniu przechodzilo, wiec nie
          koniecznie musi byc to zwiazane z pigulkami. Po za tym zadnych zmian. Podobno
          mdlosci na poczatku to normalne i mija po 3, 4 dniach, zobaczymy smile
          Kiedy mniej wiecej ustaje krwawienie?
          • anusia29 Re: Mam pytanie... 01.07.05, 08:49
            mdłości po 2 tabletce - to raczej psychika smile)) i Twoje oczekiwanie skutków
            ubocznych smile)) tez mija smile
            Krwawienie miesiączkowe? Ustaje normalnie, nie wiem jak obfite i długie miałas
            bez tabletek, ale w pierwszych cyklach brania pigułek za dużych rónic nie
            będzie. Potem zaczną się skracac i robić mniej obfite (ale bez przesady) np.
            mnie z 7 dni skróciło się do 5 po ok 5 cyklach.
            • ze_nitka Re: Mam pytanie... 01.07.05, 11:56
              Tak wlasnie sie obawialam ze te mdlosci to raczej sa zrodlem psychiki smile
              Miesiaczka bez tabletek trwala okolo 7 dni, czy radykalnej poprawy nie bedzie?
              • anusia29 Re: Mam pytanie... 01.07.05, 12:23
                radykalnej nie, i nie od razu; ale w ogole poprawa będzie i to zauważalna smile))
        • ze_nitka Re: Mam pytanie... 06.07.05, 15:34
          Witam, dzis wezme 8 tabletke, jak na razie czuje sie bardzo dobrze, nie widze i
          nie czuje zadych zmian, mam nadzieje ze juz tak zostanie smile
          Pozdrawiam serdecznie
          • ze_nitka Re: Mam pytanie... 07.07.05, 09:49
            Skutki uboczne jednak sa. Dzis jest 9 dzien brania i ciagle mam moze nie tyle
            okres co plamienia, i wyskoczyly mi bolace pryszcze (a tabletki zostaly dobrane
            tak by oprocz dzialania antykoncepcyjnego, poprawily cere, dziwne...).
            Plamienia nie sa duze, z tradzikiem jestem oswojona wiec oby nie bylo gorzej smile
            Mam jednak nadzieje ze po 3 cyklach, bedzie juz bez zarzutow smile
            Pozdrawiam
            • daylight1 Re: Mam pytanie... 07.07.05, 23:55
              Ja akurat od razu trafiłam na dobrze dobrane tabletki, ale moja kolezanka nie
              była taką szczęściarą. Pomijając plamienia, to wysypało ją na twarzy (pojawiły
              sie nieciekawe pryszcze) Przed braniem tabletek takowych nie miała. Tabletki po
              jednym cyklu odstawiła (lekarka jej się spytała czy chce ryzykować a raczej
              eksperymentować dalej izobaczyć czy wszystko wróci do normy) Moja koleżanka
              postanowiła odstawić tabletki i wynmienić na inne) Trochę czasu minęło jak te
              świństwa zniknęły z twarzy, ale następne tabletki od poczatku okaząły sie być OK.
              • daylight1 Re: Mam pytanie... 08.07.05, 00:05
                Chciałam jeszcze dodać, że na każdego dane tabletki inaczej działają i inaczej
                reaguje organizm. Przy tabletkach antykoncepcyjnych trzeba być czujnym...
                Rzadko kiedy lekarze robią badania hormonalne przed przepisaniem tabletek. Warto
                poruszyć ten temat przy wizycie u lekarza. Prawda jet taka, że najlepiej mieć
                takie badania zrobione przed rozpoczęciem zażywania tabletek (i nie chodzi nawet
                o to, że mohą być one pomocne w dopasowaniu tabletek, po prostu warto wiedzieć
                na jakim poziomie ma się hormony i czy są ok.. Jak ma się jakieś problemy z cerą
                to może to ułatwić stwierdzenie skąd taka uporczywa dolegliwość się bierze..
                moze poziomy hormonów szaleją...
                Poza tym po jakimś czasie zażywania tabletek (dłuższym) warto zrobić próby
                wątrobowe i sprawdzić jak się ma wątroba wink Każdy organizm inaczej przyswaja
                leki i nie kiedy lekarze mogą nas tak nafaszerować hormonami, że wątroba zaczyna
                wysiadać wink (niektórzy bezmyślnie przepisuja dalej tabletki bez zrobienia
                dodatkowych badań- oprócz zwykłego ginekologicznego)
                Trzeba pamiętać, ze tabletki antykoncepcyjne to nie sa takie tam witaminki i
                mają duży wpływ na nasz organizm... cały organizm..
    • ze_nitka Re: Mam pytanie... 22.07.05, 14:32
      We wtorek wziełam ostatnia pigulke z mojego pierwszego opakowania tabletek,
      jeszcze nie mam krwawienia. Czuje sie dobrze, oprocz lekkich mdlosci w ciagu
      kilku pierwszych dni brania i 9 dniowego okresu nie zauwazylam zadnych zmian.
      Pozdrawiam wszystkich smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka