asaroth 15.05.05, 15:48 Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocio-kocio Re: podwójna owulacja 15.05.05, 15:50 Zależy co masz na myśli. Jeśli chodzi o dwa jajeczka w jednym momencie, to tak - stąd są przecież bliźnięta dwujajowe. Jeśli chodzi o mityczną drugą owulację (na przykład tydzień po pierwszej), to nie, bo ona nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
asaroth Re: podwójna owulacja 15.05.05, 15:55 No właśnie nie byłabym taka pewna, że nie istnieje bo jest tzw. nagła owulacja (czyli druga i chciałabym aby odezwał się ktoś kto się z tym zetkął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: podwójna owulacja IP: 81.219.88.* 15.05.05, 16:01 oj a ja słyszałam że istnieje ale tylko w szczególnych przypadkach, tylko już nie pamiętam dokładnie. Ginekolog powinien wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: podwójna owulacja IP: *.acn.waw.pl 15.05.05, 17:42 "Równowaga hormonalna kobiety opiera się na układzie sprzężeń zwrotnych między przysadką mózgową a jajnikami. Hormony przysadki pobudzają jajniki do produkcji hormonów płciowych, a wysokich poziom hormonów płciowych wywiera wpływ hamujący na przysadkę. W tym skomplikowanym systemie regulacji hormonalnej najważniejsze dla nas są dwa fakty: * owulacja jest powodowana przez nagłe zwiększenie stężenia (,,pik") lutropiny (LH - hormon przysadki) * progesteron wywiera wpływ hamujący na przysadkę i nie dopuszcza do piku lutropiny. To właśnie dlatego nie może dojść do owulacji w fazie ciałka żółtego, czyli wtedy, kiedy we krwi pojawia się progesteron. Gdyby nie ten mechanizm, gdyby mogło dojść do powtórnej owulacji w fazie ciałka żółtego, to kobieta mogłaby zachodzić w ciążę w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach i w efekcie urodzić bliźniaki lub trojaczki różniące się wiekiem. U człowieka mechanizm hamowania przysadki przez progesteron skutecznie zabezpiecza przed taką sytuacją i w całej literaturze medycznej nie znajdziemy ani jednego opisanego przypadku ciąży, do której doszło w fazie ciałka żółtego. Pomimo to, mit o tzw. podwójnej owulacji ciągle pokutuje wśród osób niezbyt dobrze znających fizjologię. Progesteron oprócz wpływu, jaki wywiera na endometrium oraz zmiany wyglądu śluzu szyjkowego powoduje wzrost podstawowej temperatury ciała. Właśnie dlatego w metodach naturalnego planowania poczęć pomiar tej temperatury (podstawowej lub inaczej poprzebudzeniowej) ma zasadnicze znaczenie. Równie ważna jest obserwacja śluzu, którego wygląd zależy od poziomu estrogenów we krwi. Metoda Rötzera służy do tego aby dokładnie określić, jaki wzrost temperatury możemy uznać za spowodowany progesteronem oraz, na tej podstawie, oddzielić dni niepłodne od płodnych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: podwójna owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.05, 17:49 Możliwa jest w ramach 6-36 godzin od piku LH. Odpowiedz Link Zgłoś
asaroth Re: podwójna owulacja 15.05.05, 18:09 Wszystko ładnie pięknie ... W takim razie proszę o wyjaśnienie "fenomenu" przyjaciółki: 1. Stosowanie wyłacznie NPR przez kilka lat. 2. Regularne cykle. 3. Seks w danym miesiącuu tylko w tzw. "bezpiecznych" dniach czyli 3 dni przed spodziewanym okresem. I co ?? No i jest w ciąży ... Stąd dalsze moje pytanie jak to w ogóle jest możliwe i czy aby na pewno nie ma tzw. nagłej owulacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: podwójna owulacja 15.05.05, 20:30 Proszę bardzo wyjaśnienie: wpadka i tyle. Ordynarnie mowiąc. Żaden fenomen. Cykl może zaburzyc byle co: stres, choroba, bezsenna noc, alkohol i milion różnych innych czynników. Dlatego naturalne metody są mało skuteczne przy zapobieganiu ciąży. Dziwię się ,ze przyjaciółka o tym nie wiedziała. Teraz już się dowiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: podwójna owulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:21 >Żaden fenomen. >Dlatego naturalne metody są mało skuteczne przy > zapobieganiu ciąży Jeżeli stsowała poprawnie współczesne NPR - pomiar temperatury, objawy sluzu i szyjki, to bylby to fenomen. Jezeli stosowała kalendarzyk małżeński , to nie byłby fenomen - to kalendarzyk jest nieskuteczny i nie jest on zaliczany do współczesnych metod NPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: podwójna owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.05, 21:27 > Dlatego naturalne metody są mało skuteczne przy > zapobieganiu ciąży. Dziwię się ,ze przyjaciółka o tym nie wiedziała. Teraz już > się dowiedziała Do naturalnych metod zaliczał się kalendarzyk - ale był mało skuteczny i już się go nie stosuje (no chyba,że ktoś się uprze). Nowoczesne metody objawowo-termiczne są skuteczne w ponad 99% (na życzenie wkleję źródła, ale chyba już Emilia wkleiła). To są wyniki BADAŃ naukowych - może to się komuś podobać, albo nie, ale to juz inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: podwójna owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.05, 22:01 Nie wkleiła, to wklejam: www.lmm.pl/npr/skutecznosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
mimoooza Re: podwójna owulacja 15.05.05, 21:13 Jeśli zaszła w ciążę "3 dni przed miesiączką", to stosowała kalendarzyk małżeński, a nie NPR. Kalendarzyk to metoda z połowy ubiegłego wieku, przestarzała i nieskuteczna. NPR polega nie na obliczeniach, a na bieżących obserwacjach. Kiedy mniej więcej będzie miesiączka możemy wiedzieć dopiero po zaobserwowaniu objawów owulacji (faza od owu do @ jest względnie stała). A jeśli jest ciąża, to nie można mówić, że "na 3 dni przed @ się zaszło", bo to jest fizjologicznie niemożliwe. A na temat "podwójnej owulacji" było na forum NPR: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=20112771 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=20363229 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: podwójna owulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:16 "Grupa kanadyjskich naukowców przedstawiła w maju 2003 wyniki swoich badań dotyczące rozwoju pęcherzyków Graafa w jajnikach kobiety. " "naukowcy kanadyjscy zaobserwowali jedynie jedno jajeczkowanie w każdym cyklu." Więcej informacji w artykule: www.lmm.pl/przychodnia/jajeczkowanie.html > Wszystko ładnie pięknie ... W takim razie proszę o wyjaśnienie "fenomenu" > przyjaciółki: > 1. Stosowanie wyłacznie NPR przez kilka lat. > 2. Regularne cykle. > 3. Seks w danym miesiącuu tylko w tzw. "bezpiecznych" dniach czyli 3 dni przed > spodziewanym okresem. Można mieć regularne cykle i stosować NPR- to oczywiste, ale w NPR nie polega się na regularności cykli. NPR-ka spodziewa sie miesiączki na podstawie znajomości długości swojej fazy lutealnej (faza wyższych temperatur - stała długość dla danej kobiety, zaś faza od pierwszego dnia cyklu do owulacji - zmienna) i na podstawie zaobserwowanej owulacji (szczyt objawu śluzu w czasie owulacji, skok temperatury po owulacji, zamknięcie szyjki macicy po owulacji). Jeśli koleżanka nie obserwowała jw. tylko liczyła sobie i wyliczyła sobie, ze skoro ma cykle np. 28 dniowe i jest 26 dzien cyklu to za 3 dni nadejdzie miesiączka, to z pewnościa nie bylo to stosowanie wspolczesnych metod NPR. Owulacja mogła się przesunąć i wystąpić 25 dnia cyklu a nie wczesniej. W NPR trzeci wieczor wyzszych temperatur po szczycie objawu śluzu jest juz bezpieczny, więc nie wiem skąd taka metoda, ze trzeci dzien przed miesiaczka dopiero jest bezpieczny. Ewentualnie "dni bezpieczne" od czwartego wieczoru i bez pierwszej fazy niepłodności - nie odnotowano przypadku by kobieta zaszla w ciaze: free.med.pl/wrochna/szczegol.htm#chore Więc jaką dokładnie metodę stosowała koleżanka? Może to faktycznie fenomen obalający dotychczasową wiedzę lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: podwójna owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.05, 21:23 NPR-ki nie zachodzą w ciążę na 3 dni przed "spodziewanym okresem", ani nie posługują się takim określeniem. Mają rzeczywiste okresy, na zakończenie fazy lutealnej, kiedy ciałko żółte kończy swój żywot. Nie wiem, co stosowała przyjaciółka, może "metodę sztućcową" (a nuż się uda...), bo przecież nawet popularny kiedyś kalendarzyk wyznaczał dni niepłodne w szerszym zakresie - ale NA PEWNO nie były to nowoczesne metody NPR. Odpowiedz Link Zgłoś
asaroth Re: podwójna owulacja 15.05.05, 22:16 Przede wszystkim to nie ja zaszłam w ciążę tylko przyjaciółka a że zastosowałam potoczne słownictwo to wynika to z mojej nieznajomości NPR ona opisywała to tak jak wy to robicie (ironia była zbędna) a w ciąże zaszła w taki sposób:według stosowanych metod (przez was również opisanych) było wszystko ok czyli "bezpiecznie), dopiero dzień po stosunku nastąpiła owulacja (dlaczego druga nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: podwójna owulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:57 ona opisywała to tak > > jak wy to robicie To za mało, zdobądź od niej pomiary temperatury, opis objawów (śluz i szyjka), kiedy, co i jak się stało - każda NPR-ka chętnie obejrzy. Twoje opisy bez argumentów podważają wiedzę lekarzy - jak mamy uwierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: z niej jestem w ciąży!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:16 tak drogie panie. Są takie kobiety jak ja - lekarz nazwał to niesamowitą płodnością ( badał mnie przez usg dopochwowe). Pierwsza owulacja 2 dni po miesiączce, druga 2 tygodnie później - no i mając 9 mies. synka jestem w ciązy. NIE MÓWCIE ŻE COŚ JEST NIEMOŻLIWE BO JUZ NIE UWIERZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: z niej jestem w ciąży!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.05, 22:23 Przeczytaj dokładnie i do końca. www.lmm.pl/przychodnia/jajeczkowanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: z niej jestem w ciąży!!! IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 15.05.05, 22:29 hm.. no to mamy fenomen jesli jestes zdrowa kobieta to w ktorej publikacji naukowej mozemy o twoim przypadku poczytac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: przemądrzałośc zachwyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:31 prosze sobie wyobrazić że nie jestem jakąś podlotką opowiadającą niesamowice historie, ale wykształconym socjologiem i nie życzę sobie tego typu kometarzy. Mój przypadek może być opisany przez dr Mizera, gin. Prywatne Centrum Medyczne ul. Barbary Siemianowice Śl. Pełna dokumentacja+zdjęcia usg. Ale oczywiście w książkach są opisane wszelkie przypadki.Prosze się czasem zastanowic zamiast przemądrzać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: przemądrzałośc zachwyca IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 16.05.05, 19:01 sorrrki ale do mnie samo usg nie przemawia gdybys prowadzila pomiary temperatur, etc., badania hormonow, etc. to mozna by dyskutowac ale jesli to prawda to moge sie zalozyc (piszac troche mniej milie), ze ze zdrowa kobieta to masz malo wspolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
eciepecie8 Re: podwójna owulacja 15.05.05, 17:17 wiesz, jesli nawet, to trudno to jakoś zauważyć jajeczko nie wyskakuje z krzykiem i nie odbija karty zegarowej przynajmniej moje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: podwójna owulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:18 Zapytaj koleżankę na czym polegają dokładnie metody naturalne i czy systematycznie obserwuje swój organizm i PROWADZI NOTATKI. Jeśli nie obserwuje siebie CODZIENNIE I NIE NOTUJE spostrzeżeń w zasadzie nie ma mowy o stosowaniu metod naturalnych. Jeśli zaszła w ciążę to może zechce podzielić się swoimi notatkami, bo to rzeczywiście byłby fenomen: w którym dniu wyższej temperatury doszło do zbliżenia, jak wygladał wtedy śluz, jak "zachowywała się" szyjka macicy? Podejrzewam, że koleżanka tego nie wie, bo nie prowadzi tak istotnych obserwacji i stąd ciąża. A to, że nie stosuje antykoncepcji wcale nie świadczy o stosowaniu metod naturalnych - świadczy raczej o niestosowaniu żadnych metod. Odpowiedz Link Zgłoś
asaroth Re: podwójna owulacja 15.05.05, 22:29 przeczytaj wyżej a ironia naprawdę jest zbędna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: podwójna owulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:42 Jedynie w takim wypadku: Dzis jajo z jednego jajnika A ku zdziwieniu kolejne uklucie z drugiego jajnika- po 1 lub 2 dniach czyli po zaplodnieniu bylyby blizniaki dwujajowe. To z zycia i od konkretnego pryzpadku. Ale ta kobieta wie, ze tak ma co jakis czas. I dzieki wiedzy i lekarzowi umie to ropzonac. I ma jedno dziecko, a nie blizniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
misiekxx Re: podwójna owulacja 16.05.05, 18:06 Ja długo leczyłam sie na bezpłodność. Wiele przeszłam - owu miałam nieregularne lub wcale, co miesiąc monitoring(usg co drugi dzień-ponawiane każdego miesiąca), aż tu nagle okazało się, że jestem w ciąży. Z usg wynikało, że tamtego miesiąca nie doszło do zapłodnienia-ale jednak tak było tylko, że kilka dni później!!!! - bo miałam drugą owu i to dzięki niej w tym tygodniu urodzę MOJE MALEŃSTWO)))))))))))))))))))))))) Podwójne owu zdarzają się w takich przypadkach jak mój-gdy ma sie nieregularne lub sporadyczne owu (moja koleżanka tez nie mogła zajść w ciążę i monitoring pokazał, że ona owu miała w ciągu całego roku tylko 4 razy!!!!!!!!)TO JAK TU ZAJŚĆ W CIĄŻĘ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: podwójna owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.05, 21:49 Monitoring nie pokaże owulacji, co najwyżej rosnący pęcherzyk. Wyżej wkleiłam artykuł na temat - w cyklu moze wystąpić kilka fal wzrostu pęcherzyków. "Cechą charakterystyczną tego falowania jest rozwój pęcherzyków w okresie poprzedzającym miesiączkę. Jeśli dotychczas przypuszczano, że poza wzrostem pęcherzyka, który dojrzewa aż do jajeczkowania, jajnik znajduje się w stanie spoczynku, tak teraz okazało się, że niezależnie od sytuacji hormonalnej, w jajniku występuje pewna aktywność. Zmienia to spojrzenie na aktywną rolę centrów regulacji hormonalnej i pasywną rolę procesów wewnątrzjajnikowych. W tej chwili okazuje się, że hormony mają raczej funkcję przyzwalającą niż stymulującą. Niemniej pomimo wielokrotnych fal dojrzewania pęcherzyków, naukowcy kanadyjscy zaobserwowali jedynie jedno jajeczkowanie w każdym cyklu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: podwójna owulacja IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.05, 22:19 Mógł nie pokazać - miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: podwójna owulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:39 W podwójną owulację uwierzę, jeśli przeczytam naukowe opracowanie z wynikami badań i jeśli naprawdę inaczej poczęcia wyjaśnić się nie da. Z tego, co wiem, takich opracować nie ma. Poza tym jeśli coś podobnego się zdarzyło, to jest to przypadek raz na .... milion? Żadne stosowane metody nie dają 100% pewności nie zajścia w ciażę, kiedy się tego nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Brawo Beta! 16.05.05, 20:03 Wyjęłaś mi to z ust Podpisuję się pod twoim postem rękami i nogami. Odpowiedz Link Zgłoś