Dodaj do ulubionych

pms a soja

17.05.05, 11:49
mam długie, bardzo długie cykle - prawdopodobnie na skutek podwyższonej
prolaktyny. Teraz znów czekam na miesiaczke już 73 dni sad. Jestem już dość
napakowana - tzn. zatrzymana woda, po całym dniu pracy lekko puchna mi
kostki, ciągle chce mi sie słodkiego. Pani dr gin zapisała mi Castagnus i jem
go juz prawie dwa miesiace + magnez, vit. B1 i B6.Ale to trwa juz jakies dwa
tygodnie. Słyszałam o soi - zawiera fitoestrogeny i pomaga przy PMS - iteraz
pytanie: czy przy hiperprolaktynemii (tak to sie nazywa) mogę wspomagać sie
jedzeniem soi? A moze jeszcze coś innego? Szukałam herbaty z czarnej malwy,
ale nie moge jej kupić nigdzie. Co zrobic by @ już przyszła?

Obserwuj wątek
    • Gość: positive Re: pms a soja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:56
      Soję stosuje się w preparatach dla kobiet w okresie menopauzy, ale podobno na
      widoczniejsze efekty czeka się ok. roku.
      Owszem, zawiera fitoestrogeny, jest przyjazna kobietom (badania kobiet z kultur
      tradycyjnie spożywających soję - podobno miały zmniejszony odsetek zachorowań
      na raka).
      Z drugiej strony, soja jest dośc kontrowersyjna, istnieją jej przeciwnicy.
      Czy pomaga na PMS?... Nie wiem, po sobie tego nie zauważyłam smile) a jako
      wegetarianka z soją mam do czynienia wink)
      Wiesz co, ja bym nie przeceniała znaczenia soi. Spróbuj, choc cudu raczej nie
      będzie.
      A herbatki z czarnej malwy poszukaj w sklepach zielarskich (w aptekach nie ma),
      podobno można ją zamówic przez internet.
      pozdrawiam
    • zofii2 Re: pms a soja 17.05.05, 22:31
      Ja osobiscie polecam witamine E. Tez mam nieregularne cykle, nie tak dlugie jak
      Twoje ale jednak. Castagnus tez bralam ale bez wiekszych efektow. W ostatnim
      cyklu postanowilam dodatkowo brac witamine E i pomoglo! Okres dostalam
      rowniutko po 28 dniach! Juz kiedys przyjmowalam witamine E z powodu
      nieregularnych cykli i wiem, ze w moim przypadku sie sprawdza.
    • Gość: blania Re: pms a soja IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 18.05.05, 02:04
      ja mam endometrioze i postanowilam brac naturalne preparaty i pije soje i omega
      3 olej i vitaminy i czuje sie duzo lepiej przestalam pic normalne mleko pije
      tylko sojowe nawet z kawa
      • norah Re: pms a soja 18.05.05, 08:20
        Dzięki dziewczynki! Wypróbuje wit.E i mleko sojowe! Jeszcze postanowiłam
        zmienić diete - mniej kawy, więcej wody mineralnej i zero słodyczy (ale czy mi
        sie to uda???) Słyszałam też, ze dla wyregulowania cyklu powinno sie spać co
        najmniej 6 godzin i dokładnie zaciemniać pokój, poza tym warto stosować NPR
        tzn. mierzyc temp., obserwować śluz i rejestrować to zobie - taka
        samodyscyplina też podobno ma korzystny wpływ. Jeszcze raz dzięki!
        • norah Re: pms a soja 18.05.05, 08:24
          A czy przy wysokiej prolaktynie mozna pić mleko, jeść jogurty itp. Ja lubie
          bardzo mleko i wszystkie jego pochodne i jem tego nprawde dużo (tzn. rano
          płatki z mlekiem, w pracy jogurcik, mleko do kawy, czesem wiczorkim jeszcz
          jeden jogurcik, a czasem budyń, kakao) Czy to ma jakis wpływ? Tak sobie
          pomyślałam, bo w końcu prolaktyna jest odpowiedzialna za laktacje.
          • Gość: blania Re: pms a soja IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 18.05.05, 09:50
            nie wiem ale moge powiedziec ze czytalam ze mleko i nabial wsprzyja na choroby
            kobiece ja nie pije
            • Gość: positive Re: pms a soja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:07
              A to się zgadza. Istnieje udowodniony naukowo związek miedzy mlekiem a rakiem
              jajników.
          • Gość: positive Re: pms a soja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:04
            Mleko możesz sobie odpuścic bez żalu, więcej szkody niż pożytku.
            Toż to pokarm dla niemowląt a nie dorosłych ludzi, Natura tak to
            zaprojektowała, więc widocznie ma to jakiś sens (żaden dorosły ssak w stanie
            dzikim nie pije mleka).
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka