Dodaj do ulubionych

augmentin??

10.06.05, 09:13
mam anginę i jednoczesnie jestem matką karmiącą.Dostałam augmentin 1g raz na
dobe...wziełam 2 tabl.ale nie ma poprawy.Czy lekarz sie nie pomylił? albo
pani w aptece? moze to za mała dawka?Mój lekarz jest na urlopie a w dodatku
jestem sama z małą,dlatego pytam na forum

Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: augmentin?? 10.06.05, 09:20
      Antybiotyk nie działa natychmiast. Poczekaj pełne 3 doby.
    • abbra Re: augmentin?? 10.06.05, 10:34
      w 2-3 dobie powinno się poprawić - antybiotyk nie działa od razu ( tzn. nie
      odczuwa się poprawy - dopiero po kilku dawkach ) .
      • andaba Re: augmentin?? 10.06.05, 10:56
        Naprawdę uważasz, że antybiotyk to lek działający jak tabletka przeciwbólowa -
        pół godziy i po sprawie? Trzeba wziąć pełną kurację.
        • ate00 Re: augmentin?? 10.06.05, 11:30
          wiem że trzeba wziąśc pełną kurację i nie oczekuję przeciwbólowego działania
          antybiotyku,chodziło mi o to czy dawka nie jest za mała skoro po pełnych 2
          dobach nie ma absolutnie zadnej poprawy a własciwie wręcz przeciwnie.Sensowne i
          dobre rady uzyskałam na forum "zdrowie kobiety"
          • anek.anek Re: augmentin?? 10.06.05, 12:08
            Antybiotyki z reguły zaczynają działać po 2-3 dobach o rozpocżęci leczenia.
            Jesli uważasz, że nic się nie zmienia, a wręcz pogarsza, to zadzwoń do lekarza.
            O zwiększeniu dawki powinien decydować wyłącznie lekarz.
            Ale Ty możesz we własnym zakresie (odpłatnie, chyba, że wydębnisz skierowanie)
            zrobić wymaz z gardła na obecność bakterii i zrobić antybiogram - czyli badanie
            określające jakie to są bakterie i czym najlepiej je zwalczać.
            Augumentin jest bardzo podobny w działaniu do Zinnatu - obydwa te antybiotyki
            mają szeroką skalę działania, na różne bakterie, podaje je się z reguły właśnie
            przypadku infekcji bakteryjnych dróg oddehowych: zarówno dolnych (płuca) jak i
            górnych. Jesli więc choroba została prawidłowo rozpoznana, to teoretycznie lek
            został dobrze dobrany. może jednak być tak, że na Twoje bakterie ten antybiotyk
            nie działa. Warto zrobić ten antybiogram.
    • anek.anek Re: augmentin?? 10.06.05, 12:11
      P.S. i pamiętaj, że jesli zwiększysz dawkę, to i tak będziesz musiała do
      lekarza pójść po kolejną receptę, bo wazny jest czas podawania leku, nie można
      podawać krócej niż określony (w przypadku antybiotyków z najczęściej min.5
      dni) - bo jest duże ryzyko, że kilka bakterii zostanie żywych i infekcja
      rozpocznie się na nowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka