zack4u 10.06.05, 11:20 Witam. Moja żona jest 3 miesiące po porodzie. Niestety ostatnio zaczęły doskwierać jej bóle kolan. Nie wiemy czy może być to skutek obciążenia w czasie ciąży? Czy któraś z mam miała lub ma podobne problemy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajlah Re: Bóle kolan 10.06.05, 11:26 Tak, to pewnie jest skutek obciążenia po ciąży. Ja miałam okropne bóle kręgosłupa. Zaradzić może lekarz, witaminy, pływanie. A najlepiej iść do dobrego lekarza, specjalisty. Niestety muszę powiedzieć, że bóle można złagodzić, ale zawsze już będzie miała problem ze stawami, przy większym wysiłku będzie się to odzywać. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorria Re: Bóle kolan 10.06.05, 11:38 Ja też miałam bóle kolan i inne znajome dziewczyny po ciąży też to miały. Ale przeszło, nawet nie pamiętam kiedy. Więc to chyba taka dolegliwość pociążowa. Odpowiedz Link Zgłoś
basia313 Re: Bóle kolan 10.06.05, 11:41 podpisuje sie pod tym U mnie bylo tak samo i w koncu przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Bóle kolan 10.06.05, 12:04 Poza ty obowiązkowo trzeba pamietać o prawidłowej postawie - dotyczy to wszystkich kości, nie tylko kręgosłupa. Ni schylać się, tylko kucać, stać z jedną nogą uniesioną wyżej (przy myciu naczyń - można podstawić jakiś mały stołek) itd. dodatkowo jeśli żona karmi piersią warto żeby łykała wapno. i witaminy - np. takie jakie brała w czasie ciązy. Swobodnie może już ćwiczyć - najbezpieczniejszy jest basen. Jesli bóle nie ustapią to przeszłabym się jednak do lekarza - chyba do ortopedy, albo neurologa? w sumie nie wiem, ale żaden długo trwający ból nie powinien pozostać bez konsultacji z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
j_e_s_z Re: Bóle kolan 10.06.05, 12:22 I dodam jeszcze, że byłoby dobrze, gdyby ktoś z rodziny jak najczęściej odciążał żonę od noszenia dziecka i w ogóle dźwigania. Odpowiedz Link Zgłoś
mawikt Re: Bóle kolan 10.06.05, 14:34 Odciazyc odciazyc! A dzidzius niech wie, ze nie tylko mama jest od noszenia. Moj nie wiedzial i najpierw poszedl mi kregoslup (ale jak!!!), a jak juz potem wedlug zalecen lekarza kucalam a nie schylalam sie to poszly kolana. Pomaga basen i gimnastyka rehabilitacyjna, ktora polecam, ale mozna sie na nia dostac pokonujac lancuszek lekarzy i dluuuuugo czekajac na termin. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ola9615 Re: Bóle kolan 30.08.05, 14:31 Mnie też bolą kolana, też niedawno urodziłam ale kolana bolały mnie już przed ciążą (po nartach). Czy wiecie co robić, albo możecie polecić dobrego ortopedę w ok. Katowic Odpowiedz Link Zgłoś