Dodaj do ulubionych

Bolesne skurcze

26.07.05, 09:43
Witam!
Mam problem dotyczacy moich konczyn dolnych. Otoz notorycznie dostaje
skurczow lydek i stop. Jest to problem bardzo dla mnie uciazliwy, szczegolnie
gdy bolesne skurcze budza mnie w nocy. Problem ten istnieje juz od prawie
roku. Dodam, ze codziennie biore magnez (Laktomag B6, najwieksza chyba
dostepna bez recepty dawka magnezu) i cwicze. Ostatnio zaczelam uzywazc zelu
Lioton1000, gdyz dodatkowo zaczely puchnac mi lydki. Bez rezulatatu.
Nadmienie, ze mam 22 lata, wiec problem chyba nie powinien mnie dotyczyc sad
Z gory dziekuje za porady.
Obserwuj wątek
    • mar_kotka Re: Bolesne skurcze 26.07.05, 11:42
      to nie tylko brak magnezu
      może być również brak potasu albo wapnia
      zrób badania na poziom elektrolitów w surowicy krwi i będzie wiadomo czego
      brakuje
    • Gość: m Re: Bolesne skurcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:00
      A zażywasz pigułki antykoncepcyjne?
      Myślę że to problem dla lekarza. Skurcze nie biora się bez powodu. Jeśli nie
      bierzesz pigułek anty i to nie one sa przyczyną, to naprawdę poszukaj pomocy u
      lekarza (najpierw ogólny, zrób badania krwi - może też w kierunku krzepliwości,
      jeśli lekarz uzna za stosowne; a potem ewentualnie chirurg naczyniowy i USG
      Dopplera, ale to już ewentualność).
      Jeśli np. problemy z żyłami są w Twojej rodzinie, to niestety to bywa
      dziedziczne.
      Muszę Cię zmartwić, jeśli chodzi o młody wiek: są dziewczyny mające tyle lat i
      wyhodowanego żylaka np. z tyłu pod kolanem. Zwykle z winy pigułek, ale jednak.
      A nosisz buty na wysokich obcasach?
      • kociak19 Re: Bolesne skurcze 26.07.05, 14:21
        " Muszę Cię zmartwić, jeśli chodzi o młody wiek: są dziewczyny mające tyle lat i
        wyhodowanego żylaka np. z tyłu pod kolanem."

Niestety się pod tym podpisuję. Ja w wieku 18lat miałam usuwane żylaki z lewego uda i z pod kolana. "obciążenie genetyczne"... uncertain
        Teraz mam 20lat i cos mi się wydaje, że pójdę na następny zabieg uncertain sad
      • sweetbrier Re: Bolesne skurcze 26.07.05, 14:23
        Pigulek antykoncepcyjnych nie biore, na obcasikach nie chodze, u mnie w
        rodzinie natomiast byly problemy z zylakami wsrod kobiet, jednak nikt nie mial
        skurczy w zwiazku z tym nie laczylam tych spraw ze soba.
        Faktycznie, chyba bede musiala zrobic badania krwii.
        Dziekuje bardzo za rady!
        Pozdrawiam
        • kociak19 Re: Bolesne skurcze 26.07.05, 14:27
          Z tego co wiem skurcze nóg są "zapowiedzią" problemów z żylakami...
          • Gość: m Re: Bolesne skurcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:29
            Zwłaszcza jeśli trwają tak długo sad(
            • viki2lav Re: Bolesne skurcze 29.07.05, 08:42
              wlasnie chcialam prosic o rade a tu juz post wystukany, i dokladnie te same
              objawy, + puchance lydki, u mnie dodatkowo jest b. goraca na zewnatrz, i klima
              na maksa w pracy. zamawiam sobie doppler nog, moze cos zobacza. najgorsze
              jednak sa te skurcze kiedy wygina mi stope i nie puszcza czasem przez pol
              godziny
              • Gość: m do viki2lav IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:45
                To nie ma co czekać!! Pędź do lekarza jak najszybciej. Jak łydka jest gorąca w
                dotyku to nie jest dobrze. Kurcze, przy zakrzepach chyba też łydka jest
                gorąca... Oczywiście Cię nie straszę, ale ten doppler to jak najszybciej! i
                chirurg naczyniowy pewnie też konieczny. Te skurcze też nie są normalne. Do
                lekarza!!!
        • Gość: m Re: Bolesne skurcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:27
          W takim razie zdrówka życzę smile)
          U mnie nie było obciążeń rodzinnych, nikt nie miał takich problemów. A ja...
          dorobiłam się problemów z żyłami po zaledwie kilku miesiącach brania pigułek.
          Bóle i skurcze były takie, że umierałam ze strachu w nocy (wtedy było
          najgorzej). Rzuciłam te prochy... A na obcasach w życiu nie chodziłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka