07.07.05, 18:40
czesc dziewczyny, ktos stosowal spironol? a czy jednoczesnie z
antykoncepcyjnymi? jak sie czułyście? jest napisane ze skutkiem ubocznym moze
byc nadmierne owlosienie,a ja po to go dostalam, wiec czegos tu nie bardzo
rozumiem. co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • anastazja51 Re: spironol 15.07.05, 21:23
      W zeszłym roku przy drugim cyklu Trinordiolu brałam Spironol.Nie wiem czy przeciwdziałal hirsutyzmowi,bo bałam się ruszyć mój wąsik,zeby nie urósł jeszcze większy.Niezbyt dobrze reagowałam na antykoncepty,a jeszcze do tego sesja,upały i lek,który obniża ciśnienie(diuretyk),więc zaprzestałam.
      A jakie Ty masz doświadczenia ze Spironolem?
      • dagps Re: spironol 18.07.05, 12:58
        ja wlasnie biore go pierwszy raz. straszna pora roku na branie takiego leku, spie od okolo 13 na stojaco. taka mala dawka jak sie dostaje na hirsutyzm nie powinna znaczaco wplywac na cisnienie,ale ja waze 43 kilo wiec to jest dla mnie niezla dawka:) najpierw myslalam ze skoro to diuretyk to nie powinno sie brac razem z anty bo diuretyki obnizaja skutecznosc ale sprawdzilam u trzech lekarzy - taka dawka nie obniza. zabronili tylko pic czerwona herbate bo zawiera potas. postanowilam sie przemeczyc i bede go brala o ile pzrejdzie mi za jakis czas pewien skutek uboczny - dretwienie nog. jesli chodzi o efekty to tzreba bedzie czekac kilka mieisecy. jak bede miala kase i nogi sie przyzwyczaja to bede brala. ja tez nie ruszam wloskow, szczegolnie na twarzy. lekarz moj endo poiwedzial zeby je wydepilowac dopiero po urodzeniu dziecka jak sie hormony unormuja, bo tak to nie ma sensu. laser drogi a wszytsko wroci. spironol ma tylko troche rozjasnic wloski, na pewno nie zlikwiduje.
    • dagps Re: spironol 18.07.05, 13:07
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12247&w=22320538&v=2&s=0
      no to juz nie jestem taka pewna ze go chce brac dalej. strasznie sie boje ze po odstawieniu wlosow bedzie wiecej. z drugiej strony pcos jest postepujace i w koncu i tak mnie to czeka:( nie wiem. na razie jem i czytam dalej.
      • morando Re: spironol 19.07.05, 20:45
        koncem kwietnia mialam testosteron na poziomie 103ng/dl (norma 15 - 81ng/dl)
        przez czerwiec pobralam Spironol 100 mg jedna tabletke dziennie
        i teraz testosteron mam na poziomie 38,4 ng/dl

Doktorka mowila ze ewentuany efekt mozliwy jest za kilka miesiecy, a tu prosze
        jak na mnie ta chemia podzialala. Dodam ze tez balam sie go brac, bo jestem
        niskocisnieniowcem z niedowaga - ale dosc dobrze poki co toleruje lek, zawsze
        wykanczaly mnie upaly wiec teraz nie wiem na ile oslabienie wynika w tym roku z
        pogody a na ile z leku.

W jakiej dawce przyjmujecie spironol? i czy caly czas czy z jakimis przerwami?
        zastanawiam sie czy w mojej sytuacji nie przerwac brania leku albo chociaz
        zmniejszyc dawke??
        Co do owlosienia to faktycznie wloski odrosly sporo slabsze.
        • dagps Re: spironol 19.07.05, 23:26
          przyjmujesz dalej? ja sie boje ze odrosna i to nowe i gorsze:(
          ja przyjmuje codziennie 100mg ale od niedawna wioec nic nie moge jeszcze powiedziec. cudna u ciebie ta redukcja, ja mam ponad 80ng testosteron. ale te 38,4 to w badaniu po odstwwieniu spironolu czy w trakcie brania? to chyba wazne? bierzesz cos jeszcze czy tylko spironol? i czy w trakcie brania tego jeszcze czegos masz 38,4? jak ja biore anty to w trakcie tez mam testosteron calkiem przyzwoity.slyszalam ze trzeba dlugo przyjmowac zeby efekt byl i sie utrzymal.
          • morando Re: spironol 20.07.05, 21:13
            badanie robilam w czasie tygodniowej przerwy ktora sama sobie zrobilam ;)
            nie biore nic wiecej i nadal go biore po tej tygodniowej przerwie, a szczerze
            mowiac to nie bylam syumienna i czesto mi sie zdazalo ze zapominalam wziac tabletke
            Tak gwaltownym spadkiem jestem zaskoczona i zaniepokojona - chyba pojde do
            lekarza, poszlabym na pewno gdyby nie to ze lecze sie prywatnie, a to kosztuje..
            szybko zauwazylam ze wloski sa slabsze i pierwszy okres w trakcie brania
            przezywalam jak kobieta czyli z nastrojami i bolem piersi - a to bylo mi
            wczesniej obce - mam dylemat czy chce co miesiac tego doswiadczac ;)
            diana na mnie nie dzialala a po odstawieniu pojawily sie wloski w nowych
            miejscach - nie wiem co mnie czeka po przygodzie ze spironolem - wiem ze kazdy
            organizm inaczej reaguje... no zobaczymy
    • partytura Re: spironol 29.07.05, 22:58
      czesc dziewczyny!! juz dawno nie pisalyscie o tym spironolu. Mi tez ostatnio
      zlecono ten lek, juz go kupilam ale nie bardzo mi sie on podoba i ciagle mam
      watpliwosci,czy go wziac. Napiszcie prosze, jak sie czujecie? i jaka bierzecie
      dawke(ja dostalam 75mg/d), pozdrawiam cieplo, partytura
    • cetka Re: spironol 30.07.05, 08:47
      mi lekarz powiedzial, ze do tego leki trzeba brac anty, bo absolutnie na nim
      nie mozna zachodzic w ciaze. po tym leku wszystkie nadmierne wlosy mi zniknely,
      krosty tez, nawet zaczelam sie mnie pocic. tylko co z tego. to b. silny lek,
      nie mozna go dlugo stosowac, a po odstawieniu problemy wracaja. on ma duzo
      skutkow ubocznych (ulotka) i ja czesto musialam watrobe badac biorac go.
      • dagps Re: spironol 30.07.05, 08:53
        a jak dlugo go bralas cetka? i co wracaja objawy, to moze to bez sensu. ja dostalam az 100mg a waze 43 kilo, wiec chodze jak neptyk pol dnia. za goraco na ten cholerny spironol. mam jeszcze trzy opakowania to chyba zjem, bo po jednym nie musze juz codziennie myc wlosow, krosty jak byly tak sa, takie bolace ze jak kremuje buzie to jakbym byla poparzona,ale twarz sie nie swieci jak wczesniej. wloski na ciele - nie mam zbyt duzo - wcale nie mniej i nie ciensze, ale moze jeszcze za wczesnie.dziewczyny dostaja 75, 50 jednostek a ja 100. to zastanawiajace przy mojej wadze.
        • eda25 Re: spironol 30.07.05, 09:37
          Witam,

Lekarz przypisal mi spironol 4 dni temu pradopodobne na krosy , ktore nie znikly
          po Yasminie, ktory mi nie odpowiada - plamienie, zmienne nastroje. Pozniej po
          lecie mam sie przerzucic na Diane. Biore Spironol dopiero od kilku dni, ale tez
          mam wrazenie, ze jestem ociezala, senna. Nie mam problemow z nadwaga, ale spore
          z nadmiernym owlosieniem. Mam nadzieje, ze mi pomoze, chociaz tez mialam spore
          obiekcje zwiazane z tym lekiem... Ogolnie boje sie tych roznych leków, ktorymi
          mnie faszeruja ostatnio, odkad wykryte jest PCO. Różne dawki hormonow, branie,
          odstawianie powodują zmienne nastroje, masakra jednym slowem. CZasami mam
          wrazenie, ze to jeden wielki eksperyment na moim organizmie i nie wiem, czy sie
          po tym wszytskim pozbiera, zebym mogla zajsc w ciaze. Ufff, niezle sennie
          gorąco, co?
          • dagps Re: spironol 30.07.05, 10:36
            no, uff. to szczerze mowiac jest nadal eksperyment na nas, ale nie ma wyjscia. albo sie leczymy i czekamy co bedzie, oszczedzamy jajniki, albo sie nie leczymy i z czasem zmniejszamy swoje szanse.
        • taora Re: spironol 30.07.05, 21:25
          bralam go przez rok. fakt- akurat wtedy bralam slub i mialam slicza cere:) ale
          potem wszystko wrocilo. niesamowite bylo to, ze np. wlosy z nog po prostu
          wypadly, a nowe nie wyrosly:) jakis strasznych skutkow ubocznych nie pamietam,
          ale z ulotki - ze moze powodowac raka:( zreszta poecaly tu dr. d oklamal mnie,
          bo zrozumialam, ze ta kuracja ma mi pomoc, a nie po roku odstawiam i nic nie
          daje. a ona ponoc nawet nie miala nic dawac, tylko nie wiem dlaczego lekarz
          mnie na nia naciagnal.
          • dagps Re: spironol 31.07.05, 11:35
            no dobra, wypadly, ale wrocily na te nogi i po jakim czasie wypadly? to chyba bez sensu truc sie dla samego wygladu? uz nie wiem. na razie jem, piszcie wiecej. mi najbardziej chodzi o wlosy na brzuchu i twarzy, ale jak potem maja wrocic...a nie wrocilo wiecej?
          • eda25 Re: spironol 31.07.05, 12:07
            Kurcze,to faktyczne bez sensu, jeśli wloski i krosty maja powrocic po
            odstawieniu, ja to tez jako kuracje bardziej traktowalam. Musze sie dowiedziec
            od mojego lekarza, ale byc moze traktuje Spironl, jako lek pomocniczy zanim ne
            zaczne diane brac...Ale efekty widac juz po 5 dniach, niesamowite!!!
            • dagps Re: spironol 31.07.05, 13:46
              jasne ze pomocniczo, ale tylko dla wygladu, TYLKO. on naszym jajnikom nie pomoze. myslalam ze efekt jest trwalszy. u mnie poprawa znikoma, po miesiacu tylko mniej tlusta skora i wlosy, ale reszta trzyma sie niezle:( poza tym ze schudlam i czuje sie slabiutko, bez wzgledu na pogode juz teraz. jak wstaje to kreci sie w glowie i robi ciemno. musze chwile potrzymac glowe w dol, dopiero zaczynam cos widziec. nie wiem czy warto dla gladkiej buzi i brzucha tak sie jawnie podtruwac. zjem te co mam i wiecej nie kupuje, chyba ze nagle jakis efekt powalajacy bedzie, to moze. ja serio nie umiem podjac decyzji. chyba jestem twarda skoro ponad 6 lat diane mnie nie wyzarlo, watroba elegancka. nie wiem nie wiem nie wiem.
              • goshka Re: spironol 31.07.05, 17:05
                Witam,

Mnie tez Kurach przepisal spirinol, biore go juz dosc dlugo, na poczatku bralam
                go razem z plasterkami Evra, teraz biore sam, bo chce zajsc w ciaze. Kurach
                przepisal mi spirinol nie tylko na wlosy i cere, ale tez na androgenizacje (czy
                jak to tam sie fachowo nazywa). Cera mi sie poprawila, ale bez przesady, wlosy
                tez troche, tzn. zamiast codziennie myje je teraz co drugi dzien. CO ciekawe,
                po odstawieniu tabletek, na samym spirionolu mam w miare regularne miesiaczki,
                wiec on chyba faktycznie daje cos wiecej niz poprawe wygladu. Kurach mi kiedys
                powiedzial, ze on teraz leczy pcowiczki spirinolem i czesto przepisuje sam
                spirinol, a pacjentki maja okres, lepsza cere i wlosy.

Pozdrawiam,

Goshka
                • dagps Re: spironol 31.07.05, 20:19
                  no tak! racja! skoro dziala na skore i wlosy i nadmierne wlosy to znaczy ze przeciwandrogennie i na jajniki w takim razie tez. po dostawieniu wszystko wraca. ciagle nie wiem. tylko nie mozna jesli nie ma korzysci matki przewyzszajacych mozliwym zagrozeniom dla dziecka stosowac go w ciazy.
    • eda25 Re: spironol 04.08.05, 16:36
      Witam znowu,

Nie mogę znieść Spironolu jednak
      Bralam go przez cały tydzien i codziennie wstawalam z wyjącym bólem głowy,
      który nie ustępował przez cały dzień, dekoncentracja straszna, zmęczenie
      ogólne, senność itd
      Dzieki Bogu lekarz kazał odstawić, juz po 1,5 dnia bez pigulki czuje sie o
      niebo lepiej,wiecej do Spironolu nie wroce, chociaz cera mi sie wygladzila
      troche i owłosienie osłąblo,
      Pozdr.
      • dagps Re: spironol 04.08.05, 17:23
        kurcze, a moja buzia dlaej wyglada jak...ja nie wiem jak co:(
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka