Dodaj do ulubionych

HTZ czy odstawić?

27.12.25, 11:43
Od października jestem na HTZ, biorę primolut nor i estradolium ( wcierany żel). Na początku było wszystko OK, teraz zaczęło się trochę gorzej. Zaczęłam zatrzymywać wodę, rano nie jestem w stanie włożyć pierścionków i obrączki, mam tak spuchnięte palce. Przez zatrzymanie wody ważę 2 kg więcej. Do tego na brodzie pojawiły mi się bardzo bolesne guzy, typowo hormonalne. Wzmógł się apetyt. Z plusów poprawił mi się stan włosów. Z lekarzem będę widzieć się dopiero w połowie stycznia. Miałyście może takie objawy na HTZ, a może lepiej to odstawić?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: HTZ czy odstawić? 27.12.25, 13:14
      To może być efektem gestagenu, który bierzesz (Norethisteronacetat), albo złej dawki w stosunku do estradiolu. Estradolium to także syntetyczny estrogen. Ta kombinacja nie jest dziś HTZ pierwszego wyboru, są lepsze rozwiązania, z tzw. bio- identycznymi hormonami, które są lepiej tolerowane przez organizm.
      Może być też, że produkujesz jeszcze fazowo estrogeny i masz teraz nadwyżkę. Przyczyn może być mnóstwo. Powinnaś to omówić z lekarzem.
      Do tego czasu odstawić naturalnie też możesz. Całkowicie, czyli wszystko, albo tylko estradiol. Możesz też zmniejszyć tylko dawkę estradiolu i zobaczyć co będzie. Ale jak odstawisz primolut nor, to pojawi się prawdopodobnie krwawienie z odstawienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka