k4siasta 03.09.05, 09:25 W październiku kończe 14 lat, a nie mam jeszcze okresu, bardzo się tym martwie. Mam już wydzieline od dwóch lat chyba,ale miesiączki nie. Co robić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hippophae Re: Nie mam okresu 03.09.05, 09:35 Ja dostałam jak miałam 14,5. To się mieści w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 10:37 jeszcze nie masz czym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sre Re: Nie mam okresu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.09.05, 11:07 A że tak zapytam - jak wyglądasz?? Jesteś już fizycznie rozwinięta, piersi, biodra itd.? Może po prostu nadal dojrzewasz, rozwijasz się. Jeśli do 16 roku życia nie dostaniesz, to dopiero się martw i idź do lekarza. Jeśli za to jesteś już rozwinięta, a nadal nie masz okresu, to możesz się przejść dla spokoju do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youth Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 14:35 1. opisz czy rozwijasz się prawidłowo: piersi, owłosienie pachowe i łonowe (od kiedy), ile ważysz i ile masz wzrostu, kiedy Twoja mama miała pierwszy okres, czy chorujesz/ chorowałaś na coś, czy masz inne objawy 2. norma menarche (1-sza miesiączka) dla naszej szerokości geograficznej to 11- 15 lat 3. idź do dobrego ginekologa (zkąd jesteś?)abyś ię uspokoiła pozdrawiam i zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
k4siasta Re: Nie mam okresu 03.09.05, 20:20 A więc: 1.Chyba się rozwijam prawidłowo, mam owłosienie łonowe i pod pachami pod pachami od ok. roku. Piersi zaczęły rosnąć mi dwa lata temu ;] Waże 46 kg mierze 162 cm Nie chorowałam i nie występują żadne objawy. Wydzieline śluzową mam od ok. 2 lat 2.Norma? 12 na 14 dziewczyn z mojej klasy dostały miesiączke, już rok temu 3Nie odchudzam się i się nie odchudzałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youth Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 14:43 Spróbuj troszkę przytyć. Miejmy nadzieję że pomoże, a jak nie to wybierz się go dobrego ginekologa. Zdrówka życzę i na prawdę nie masz powodów do paniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 19:31 youth, no cos Ty???ja wazylam troszke wiecej przed okresem--przytylam okolo 5 kg a zarlam jak chlop. mam 167 cm, wazylam moze ok.52 kg. czyli proporcje zblizone do autorki, ale po tym, jak dostalam to znowuz jakos wychudlam i przytym wzroscie waze 48 kg i na 10000% nie odchudzam sie i nie zamierzam, nie mam tez anoreksji--nie jadam na noc po prostu,tylko do 18.00,ale za to do tej 18-tej, to jak chlop ktory pracuje fizycznie...czyli duzo.i jestem taka.to nie ma znacenia. waga nabiera znaczenia wtedy, gdy juz masz okres regularnie i wtedy stracisz na wadze i to dopiero gwaltownaa strata powoduje jego brak i to tez nie u kazdej.. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Nie mam okresu 03.09.05, 19:58 A czy Ty się czasem maniakalnie nie odchudzasz?.. Jeżeli ważysz mniej niż 50 kilo, to spróbuj trochę nabrać ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
pakawsm Re: Nie mam okresu 03.09.05, 23:57 Nie przesadzajcie dziewczyan ma 14 lat wiec waga 46 kg jest ok. A ty się nie przejmuj prawda jest taka, ze owszem w naszej szerokości geograficznej średnia jest 11-15 lat ale +/- 1 rok co jest zupełnie normalne. Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
zuta Nie masz się co martwić. 04.09.05, 11:06 Czytałam kiedyś, że się dostaje okres po przekroczeniu ok. 45 kg wagi, więc może lada chwila dostaniesz. Ciesz się, że miałaś dotąd spokój, bo co to za przyjemność? Ja dostałam 1. okres, jak skończyłam 11 lat (urodziny w listopadzie, a okres w styczniu albo lutym następnego roku). Słabe, ale było. Wierz mi, że nie było mi miło. Poza tym czeka Cię późniejsza menopauza. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: Nie mam okresu 04.09.05, 11:39 a ja mialam 15 lat, kiedy mialam pierwszy okres. Nic sie nie martw!! a jesli i tak sie martwisz, to zloz wizyte ginekologowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobietka Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 12:24 A ja miałam pierwszy okres w wielu 16,5 lat! Nawet dobrze, bo po co tak wcześnie?? Ahhh ta dzisiejsza młodzież za szybko chce dojrzeć............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastolatkaxx Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:32 A weź tu się nie martw, jak wszytcy mają a ja nie. Moja siostra cioteczna która urodziła się dwa miesiące wcześniej ode mnie dostała miesiączke jak miała 12 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:54 Ja pierwszy okres dostałam jak miałam 13 lat, drugi za 2 miesiące, a trxeci za pół roku... a potem miałam cykle nawet czasami 16 dniowe (a innym razem 40 dniowe)i myślałam wtedy, że oszaleję... teraz mam 22 lata i okres dość regularny (26- 29 dni)... ale długo musiałam na to czekać... myślę, że nie masz się czym martwić... a okres to nic przyjemnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Nie mam okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 19:24 nie przejmuj sie,ze nie masz okresu jeszcze.to zalezy od budowy organizmu, ja przed dostaniem okresu mialam duzy apetyt, jak jadlam mloda kapustke z koperkiem to od razu 3 talerze>>>a chuda bylam jak szczur...i to stalo sie na gwiazdke, i najpierw plamilam, ale sie wstydzilam przyznac mamie, mialam 16 lat...ten pierwszy okres byl dlugi-bo 3 pierwsze dni to takie plamienie , a potem jak sie zaczelo...to do 7 dni trwal. a nastepne roznie-ale raczej 5 dnni,nie krocej. a moja kolezanka z lawki dopiero 17.naprawde nie martw sie-te dziewczyny, co maja okres wczesnie np.12 lat, to ZADNA atrakcja-z jednej strony dopiero wyrosly, z przeproszeniem z pieluch i lalek Barbie, a tu sie musza zmierzyc z kobiecoscia i bolem-bo czesto temu zjawisku towarzysza dolegliwosci organiczne... Odpowiedz Link Zgłoś