Dodaj do ulubionych

Badania hormonalne karowa

28.06.05, 11:54
Dostałam skierowanie na hormony, ostatnia miesiączkę miałam w marcu. Czy mogą
ją sobie wywołać np:luteiną i zrobić badania hormonalne (czy wyniki badań
będą miarodajne), czy mam czekań na miesiaczkę w nieskończoność. Niestety nie
moge skontaktowac się z lekarzem z Karowej.

Ania
Obserwuj wątek
    • edyta0 Re: Badania hormonalne karowa 28.06.05, 12:04
      Jaka badania hormonalne zamierzasz wykonać? Tak czy owak, najpierw wywołaj
      miesiączkę luteiną lub duphastonem, odczekaj 1 cykl i zrób wtedy badania.
      • aniawisniewska Re: Badania hormonalne karowa 28.06.05, 12:27
        Progesteron, prolaktyna, testosteron, LH, FSH. Z tym czekaniem to nic nie da bo
        następną miesiączkę też pewnie będę musiała wywołac.
        • edyta0 Re: Badania hormonalne karowa 28.06.05, 12:37
          W takim razie wywołaj miesiączkę i 7 dpo zrób sobie progesteron, od razu możesz
          wykonać prolaktynę (bez znaczenia w którym dniu najlepiej jednak ją wykonać
          również po obciążeniu, bo często jest tak, że prolaktyna wychodzi prawidłowo
          ale po obciążeniu ją metocloprimadolem wychodzi znacznie podwyższona, co może
          świadczyć o hiperprolaktynemii) i testosteron oraz DHEA-SO4 (też bez znaczenia
          w którym dniu), jeśli możesz mieć problemy z tarczycą to również TSH i ft3,
          ft4, gorzej z LH i FSH bo to trzeba robić 2-5dc, ale skoro weźmiesz luteinę to
          wynik będzie zafałszowany. Tamte spokojnie możesz wykonać.
          • iwtryf Re: Badania hormonalne karowa 28.06.05, 14:27
            TO CAŁKOWITA NIEPRAWDA!!
            luteina (hormon progesteron służący do wywoływania miesiaczki) jest b.
            nietrwały i nie pozostaje w organizmie kobiety. Nie ma najmniejszych
            przeciwwskazań być\ś nie miala sobie zrobić danania lh i fsh w 3-6 dniu cyklu
            op tym jak @ wywolywalas luteina.
            Wiem, bo sama mialam ten problem, ale z fachowego xródła dowiedzialam się, że
            nie ma to wpływu.
            gorzej by bylo, gdybyć łykała tabletki i wtedy robila badania, ale jesli
            przestaniesz je brac jak dostaniesz okresu to nie ma znaczenia.
            • edyta0 Re: Badania hormonalne karowa 28.06.05, 14:54
              Nie musisz krzyczeć. Jeśli bierze luteinę to nie może wykonać badań w
              początkowym dniu cyklu. Jest kilka opinii na ten temat i sama też się z tym
              zetknęłam, że nie miałam @, wywołałam ją Duphastonem, który zapewne nie zniknął
              z organizmu w ciągu 2 dni, więc nie można było wykonywać badań, które powinno
              się zrobić w 2-5dc. Dopiero w 19dc wykonałam badania, które jej opisałam a
              których wyniki nie są "zamazane".
              • dagps Re: Badania hormonalne karowa 30.06.05, 10:09
                ja robilam badania po wywolanej miesiaczce. nie ma to chyba znaczenia. inaczej
                jak mialabym sie dowiedziec czy mam to cholerstwo czy nie? moglam tak czekac na
                mieisaczke rok i zniszczyc jajniki jeszcze bardziej.przeciez jakos ona musi
                zrobic te badania. jasne ze robilas badania ktore opisalas i bardzo dobrze,a le
                co z FSH i LH. jak inaczej je zrobic?
                • edyta0 Re: Badania hormonalne karowa 30.06.05, 10:25
                  Mnie lekarz powiedział i czytałam również na innym forum, że te badania FSH i
                  LH nie należy wykonywać po wzięciu leków na wywołanie miesiączki bo zamazują
                  wynik. Tak też doradzały inne dziewczyny. A swoją drogą to doszłam do wniosku,
                  że czy zrobisz 20 badań, czy też 5 i tak dostaniesz jakiś uniwersalny lek.
                  Zresztą dobry lekarz po kilku podstawowych badań ( o ile coś jest już z nimi
                  nie w porządku ) może wstępnie zdiagnozować co jest nie tak.
                  • iwtryf Re: Badania hormonalne karowa 30.06.05, 17:32
                    tym razem nie krzyczę i.... ponownie twierdzę, że to nieprawda. Dobry lekarz
                    wie, że pcos jest na tyle skomplikowanym schorzeniem, ze podstawowe badania
                    moga jedynie słuzyc okresleniu dalszej diagnostyki.
                    u mnie kiedys dobry lekarz (profesor.... specjalista od leczenia nieplodnosci) -
                    po podstawowym badaniu - usg powiedzial ze mam pcos i nie trzeba mi robic
                    dalszych badan, BO ON WIE, jakie beda wyniki badan.
                    uwierzylam mu. I to byl moj blad.
                    nie dlatego, ze nie mial racji, ze nie mam pcos, ale dlatego, ze akurat nie
                    mialam wysokiego test, a androst. i jest to najprawdopodobniej wynikiem
                    hiperinsulinemii.... na ktora tez nie postanowil mnie zbadac... efekt? + 20/5
                    kg.

co do lh i fsh to przyznam Ci racje pod tym wzgledem, ze moze 2 dnia @ nie
                    byloby rozsadne robic sobie ich pomiar, natomiast wg roznych szkol badania te
                    mozna robic pomiedzy 3-5, 3-7 (a nawet niektorzy mowia i ze 9 dnia mozna), wiec
                    mozna sobie zrobic 5 czy 7 i bedzie dobrze. Okres poltrwania w orgnizmie nie
                    jest taki dlugi.
                    Zastanow sie - jesli ktos ma problemy z miesiaczka - i np. pojawia mu sie raz
                    na pol roku, albo w ogole juz zanikla to wlasciwie nie byloby jakiejkolwiek
                    mozliwosci zrobienia badan, czyli osoby w zaawansowanym stanie choroby nie
                    mialyby jakiejkolwiek szansy na diagnostyke i na leczenie... (wlasciwydobor
                    leczenia, bo przeciez zawsze mozna strzelac...) - choc niektorzy lekarze
                    wlasnie tak robia po wstepnej diagnozie i wstepnym stwierdzeniu co jest nie
                    tak...
                    • dagps Re: Badania hormonalne karowa 30.06.05, 18:53
                      jak to wziąć na "chłopski rozum" to przeciez skladniki duphastonu czy luteiny
                      musza sie szybko "ulatniac", skoro miesiaczka jest wynikiem spadku
                      progesteronu, nie? odstawiasz progesteron i po kilku dniach jest miesiaczka. to
                      by znaczylo ze wyniki nawet w pierwszych dniach cyklu beda miarodajne. mnie
                      taka dedukcja przekonuje.(wg mojej wiedzy lh i fsh sie bada do 4 dnia, ale
                      rzeczywiscie moga byc rozne szkoly).
                    • edyta0 Re: Badania hormonalne karowa 01.07.05, 09:33
                      Jakbyś dobrze czytała a nie krzyczała to wyraźnie napisałam, że oprócz tych
                      początkowych badań (ih i fsh) można zrobić te, które podałam w następnych
                      dniach cyklu. Czytaj uważnie a dopiero potem się unoś.
                      • dagps Re: Badania hormonalne karowa 01.07.05, 09:46
                        a to dla mnie zaskakujące ze w takim miejscu jakos tak niemilo sie
                        robi.znalazlam to forum bo potrzebuje czasem poczytac i podzielic sie jak podle
                        sie czuje z tym dziadostwem. zdaje sie edyta0 ze strasznie Cie wkurzylo, ze
                        ktos podwaza twoje zdanie. kazdy ma i moze miec inne informacje.my tu
                        napiszemy, kazda co wie, a osoba ktora pisala i tak przeciez sama wybierze co
                        jej odpowiada. skoro chce zrobic lh i fsh to musi wybrac termin, a nie
                        zrezygnowac i zrobic tylko te wymienione przez Ciebie. moze i tak jeszcze
                        zapyta lekarza i na innym forum. i to nie bedzie zdrada.pozdrawiam Was
                        wszystkie.
                        • edyta0 Re: Badania hormonalne karowa 01.07.05, 12:01
                          Bardzo dobrze to napisałaś, ja też myślałam że jest tu miło i sympatycznie.
                          Byłam zaskoczona impulsywnością forumowiczki i jej atakiem na mój post "to
                          całkowita nieprawda". Nie jestem tu po to, by podawać nieprawdziwe informacje,
                          dzielę się tym, co wiem na temat badań (czytam różne forum i są to informacje
                          nie tylko od lekarza ale od forumowiczek, które mają sporą wiedzę na temat
                          badań). Koleżanka niesłusznie mnie zaatakowała, co potwierdził jej ostatni post
                          skierowany do mnie. Sama po części przyznała, że badania jh i fsh po
                          wcześniejszym braniu Duphastonu, Luteiny czy innych hormonów mogą zamazywać
                          obraz wyników. Nie można było tak napisać od razu, tylko krzyczeć??!! Najpierw
                          trzeba troszkę ochłonąć ze swoich emocji a dopiero potem odpisywać.
                          • dagps Re: Badania hormonalne karowa 02.07.05, 09:09
                            cóż... chyba sie nie zrozumielismy. nie podpisuje sie pod "zaskoczeniem
                            agreywnosica forumowiczki" bo mi nie o nią chodzilo, ale raczej o to, ze w
                            zlosci zajmujesz sie czyimis emocjami i mowisz co kto ma robic a czego nie, np
                            nie krzyczec, nie unosic sie, uwaznie czytac... jasne ze moglas sie poczuc
                            zaatakowana kiedy przeczytalas pod swoim postem ze to calkowita nieprawda,
                            jednak czy na pewno trzeba bylo odplacac sie przedmowczyni? wiecie co
                            dziewczyny, zdaje sie ze jakies nerwowe jestesmy przez ta chorobe. ja tez, bo
                            ciagle mam ochote sie obrazic na to forum ze mi nikt na pytania zadane nie
                            odpowiada, jakby nikt z pco nie jadl cilestu albo nie mieszkal w bialymstoku.
                            ale kazdy odpisuje komu chce i tak to juz jest. pozdrawiam.
    • kwiatuszekxx Re: Badania hormonalne karowa 28.06.05, 15:29
      hmmmmmmmmmm, znam jedna Anie wiśniewska, skad jestes ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka