Dodaj do ulubionych

Torbiel czekoladowa + danazol

IP: *.chello.pl 30.09.05, 14:13
Czy któraś z Was miała może taką torbiel i leczyła ją danazolem?
Ma 4,5cm torbiel i zastanawiam się czy da się ją wyleczyć tym lekiem?
Czy i tak czeka mnie operacja?
Poproszę o więcej informacji na temat tej torbieli i przede wszystkim na
temat danazolu i jego skutkach ubocznych, bo ulotka mnie trochę przeraziła sad
Słyszałam też, że tę torbiel mozna też leczyć jakimis zastrzykami, ale że sa
one drogie. Jak one się nazywaja i czy też mają takie skutki uboczne?

Obserwuj wątek
    • leila78 Re: Torbiel czekoladowa + danazol 30.09.05, 14:18
      torbiel czekoladowa, przynajmniej z tego co mi wiadomo, powstaje w wyniku
      choroby, tzw. endometriozy. Wpisz w wyszukiwarce: endometrioza. Było dużo
      wątków na ten remat. Więcej interesujących info znajdziesz na forum bezpłodność
      i endometrioza nie jesteś sama. Podaję linki:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=191
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396
      Pozdr.
      • nika8811 Re: Torbiel czekoladowa + danazol 01.10.05, 20:20

--U mnie na zdiagnozowano torbiel surowicza ok. 14 cm. W trakcie operacji
        okazalo sie, ze jest czekoladowa i wynik histopatolog. to potwierdzil. Leczylam
        sie danazolem teraz przez trzy m-ce i skutkiem ubocznym bylo u mnie wypadanie
        wlosów. Ale nie wylysialam. Pozdrawiam.
        "Byt określa świadomość. A dobrobyt?"
        Konfucjusz.
    • Gość: blania Re: Torbiel czekoladowa + danazol IP: *.021.dsl.pth.iprimus.net.au 01.10.05, 02:51
      ja mialam torbiel czekoladowa 8 cm i lekarz nawet nie proponowal leczyc od razu
      na laporoskopie i wyciac i dobrze bo nie moglam z tym zyc ale teraz robi mi sie
      druga wiec biore tabletki antykoncepcyjne 3miesiace bez przerwy 7 dniowej
      i zobaczymy
    • Gość: ?? Re: Torbiel czekoladowa + danazol IP: *.chello.pl 01.10.05, 11:49
      Możecie mi napisać w jaki to sposób lekarz stwierdził,że macie torbiel czekoladową?
    • Gość: blania Re: Torbiel czekoladowa + danazol IP: *.024.dsl.pth.iprimus.net.au 01.10.05, 15:43
      na usg napisali ze podejrzewaja torbiel czekoladowa i laporoskopia to
      potwierdzila
      • Gość: moneta Re: Torbiel czekoladowa + danazol IP: *.chello.pl 01.10.05, 15:59
        U mnie też wyszło na usg
        • Gość: ?? Re: Torbiel czekoladowa + danazol IP: *.chello.pl 01.10.05, 18:26
          Przez dziesięć lat regularnie badałam jajniki ultrasonografią i żaden z lekarzy
          nawet w Centrum Onkologii nie określił mojej torbieli jako czekoladową
          (endometrialną) więc wybaczcie ale rodzaj cysty może być wykryty tylko
          laparoskopowo. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd! Zawsze ktoś może podważyć wasze
          laickie zwierzenia.
          • zyna Re: Torbiel czekoladowa + danazol 01.10.05, 18:35
            Ja mam w opisie usg - torbiel (czekoladowa?) ze znakiem zapytania więc
            napisałam tylko, że na usg mi tak wyszło.
            • Gość: ?? Re: Torbiel czekoladowa + danazol IP: *.chello.pl 01.10.05, 19:06
              Taki zapis wyniku oznacza jedynie,że lekarz podejrzewa cystę endometrialną aby
              się upewnić musisz zrobić laparoskopię. Błędne diagnozy zdarzają się częściej
              niż nam się to wydaje.
    • Gość: finezja Re: Torbiel czekoladowa IP: *.chello.pl 12.10.05, 08:48
      Takie torbiele powstają w czasie choroby endometriozy. Niestety nawet
      laparoskopowe usunięcie torbieli czekoladowej nie da gwarancji,że się nie odnowisad.
    • Gość: blania Re: Torbiel czekoladowa + danazol IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 12.10.05, 09:41
      mi sie juz odnowila w przeciagu 4 miesiecy na 1,5 cm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka