Gość: ona_19_ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 22:16 Hejka No właśnie spóźnia mnie się juz dobre 2 tygodnie, a nadal go nie dostałam. Ciążę wykluczam, więc co mogło spowodować iż go nie dostałam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelaela Re: brak okresu 01.11.05, 09:03 "Najczęstszym poza zajściem w ciążę powodem zatrzymania miesiączki są: stres czy w ogóle zły stan psychiczny kobiety intensywne ćwiczenia fizyczne, uprawianie sportów takich jak bieganie długodystansowe, gimnastyka, balet, pływanie… podwyższenie stężenia prolaktyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za wydzielanie mleka - może być to spowodowane zmianami w strukturze przysadki, która ten hormon wydziela (np. guz - gruczolak przysadki czy uszkodzenie jej komórek) lub bez takich zmian, często z powodu silnych emocji zażywanie leków (m.in. przeciwdepresyjnych, przeciwlękowych, niektórych leków przeciwko nadciśnieniu) zaburzenia owulacji (gdy nie dochodzi do jajeczkowania, nie powstaje w jajniku ciałko żółte produkujące progesteron, a przy jego braku nie dochodzi w błonie śluzowej macicy do przemian przygotowujących śluzówkę do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej, a potem, gdy nie doszło do zapłodnienia, do złuszczenia się błony śluzowej i do krwawienia miesiączkowego - powoduje to zatrzymanie miesiączki, nieregularne brudzenia/krwawienia, objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego) stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych (wpływają na śluzówkę macicy - powodują zahamowanie comiesięcznego pogrubienia śluzówki pod wpływem estrogenów, w efekcie śluzówka jest cieńsza i jej złuszczaniu w trakcie menstruacji towarzyszy mniejsze krwawienie, czyli brak miesiączki wynika tu z braku krwi, która mogłaby zostać wydalona z macicy) intensywne odchudzanie znaczna otyłość zaburzenia czynności tarczycy" Odpowiedz Link Zgłoś