Dodaj do ulubionych

bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 18:38
witam,

Mam 25 lat i od kilku miesiecy przyjmuje Diane35 w celach leczniczych (mam
zespol policystycznych jajnikow). ostatnio spytalam sie swojego lekarza czy
moge traktowac diane rowniez jako srodek antykoncepcyjny? okazalo sie ze tak
i ze moge wspolzyc bez jakichkolwiek innych zabezpieczen. czy ktos moglby
pomoc mi utwierdzic sie w przekonaniu ze na pewno nie zajde w ciaze i ze w
ogole nie ma takiej mozliwosci? dodam jeszcze ze pale papierosy a i nigdy nie
zapomnialam pigulki (choc zdarzylo mi sie spoznic kilka godzin). prosze o
powazne odpowiedzi bo to jest dla mnie wazne. z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • dorianne.gray Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? 31.01.06, 18:43
      LEKARZ coś Ci powiedział, a Ty szukasz potwierdzenia na FORUM?...
      Nie rozumiem...
    • Gość: Aga Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.chello.pl 31.01.06, 18:45
      Twoje pigulki figuruja w spisie lekow jako lek na cere itd... Ale oprocz tego
      sa rowniez z cala pewnoscia lekiem antykoncepcyjnym smile Wiele dziewczyn stosuje
      je tylko w celach antykoncepcyjnych. Tabletki daja Ci niemal 100% pewnosc ze
      nie zajdziesz w ciaze jezeli tylko pamietasz o ich regularnym przyjmowaniu oraz
      o tym ze w czasie brania niektorych lekow ich dzialanie moze byc oslabione i
      wtedy naleze sie dodatkow zabezpieczyc wink Chodzi tu glownie o antybiotyki, spis
      tych lekow powinnas znalezc w ulotce. Kilkugodzinne spoznienia nie powinny miec
      wiekszego znaczenie poniewaz dzialanie antykoncepcyjene jest zacowane przez
      dodatkowych 12 godzin. Czyli mozesz sie troszke spoznic. Staraj sie tego unikac
      bo wypadki chodza po ludziach tongue_out ale kilka godzin to zaden problem. pamietaj
      rowniez o takich sytuacjach jak wymioty i ostra biegunka, wtedy dzialanie
      antykoncepcyjne moze byc rowniez oslabione. Wszystko powinnas znalezc w
      ulotce wink Pozdrawiam wink
      • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 18:47
        dzieki Aga za odpowiedz smile a nie wiesz moze czy palenie papierosow obniza
        skutecznosc antykoncepcyjna?
        • Gość: Ala Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.21.pl / *.21.pl 31.01.06, 19:13
          palenie papierosów nie obniża skutecznosci antykoncepcyjnej ale nie jest
          wskazane przy stosowaniu terapii hormonalnej a po 35 roku zycia trzeba wybrac
          albo papierochy albo antykoncepcja hormonalna.
          • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:18
            no to mam jeszcze 10 lat hihi. a tak na powaznie: jesli biore diane 35 i pale
            to czym to grozi?
            • kasia_kar Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? 01.02.06, 23:24
              zakrzepicą
        • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:14
          brak odpowiedzi rozumiem jako bardzo glupie i oczywiste pytanie z mojej strony
          tak? w sumie wiem ze palenie papierosow nie obniza skutecznosci
          antykoncepcyjnej ale chcialam sie upewnic, zawsze lepiej jak ktos potwierdzi.
          czlowiek nie czuje sie samotny w swoich myslach
          • Gość: zuza Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:32
            palenie nie obniża, ale wzmaga ryzyko zakrzepicy
            poza tym - nie chcesz mieć ładnej cery, świeżego oddechu, czystych płuc i
            więcej pieniędzy w portfelu?
            nie?
            a, to pal dalej
            • Gość: madzi1 Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.acn.waw.pl 31.01.06, 19:49
              to WSZYSTKO o co pytasz JEST w ulotce, forum jest bardziej wiarygodne ??
              • Gość: zuza Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:52
                A komu chce się czytać ulotki? Albo skorzystać z wyszukiwarki? Najlepszy dowód
                to to, ze dziewczę bierze Diane od xx miesiecy i jest wielce zadziwione, że to
                równiez pigułka antykoncepcyjna... Doprawdy, po co nawet przeczytać ulotkę...
                • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:54
                  diane zaczelam brac nie jako srodek antykoncepcyjny tylko jako lek na PCO. i
                  stad moje pytania
                  p.s. aktualnie nie mam przy sobie ulotki, dopiero jak kupie kolejne opakowania
                  to sobie przeczytam
                  • Gość: zuza Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 20:05
                    każdy biały człowiek, który zaczyna brać jakieś lekarstwo przegląda ulotkę, czy
                    np. nie grożą mu jakieś powiklania, chociażby ze względu na chorobę, o której
                    mógł zapomnieć
                    no, prawie każdy...

to łykasz tę Dianę od czasu do czasu?
                    • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 20:22
                      jak zaczynalam brac diane to oczywiscie przestudiowalam bardzo dokladnie i
                      kilkakrotnie ulotke, wiec prosze mi nie zarzucac ze jestem nieodpowiedzialna i
                      nie przeczytalam. dlaczego myslisz ze biore te diane tylko od czasu do czasu?
                      gwoli wyjasnienia: biore ja codziennie tak jak tabletke antykoncepcyjna
                    • dorianne.gray Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? 01.02.06, 00:05
                      Przypuszczam, że nie tylko biały, ale także czarny, różowy i zielony...
                      Przede wszystkim zielony... Po to są ulotki.
                    • Gość: figlarnica "kazdy bialy czlowiek" ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 20:55
                      a zolty i czarny to nie? jakims takim rasistowskim podejsciem zalecialo..
                  • eduro Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? 31.01.06, 20:35
                    Brałam (tez PCO- efekty rewelacyjne!!!), współzyłam i nie zaciążyłam smile Więc
                    spokojnie wink
                    • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 20:37
                      oooo kolezanka tez miala PCO?? naprawde efekty rewelacyjne?
                      • eduro Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? 02.02.06, 23:56
                        Może nie tyle miała co ma - niestety tego sie nie da wyleczyc uncertain Ale na chwile
                        obecna po prawie 3 latatch brania Diane mam "czyste" jajniki tzn. bez torbieli
                        (bez pecherzyków), wyniki nawet ok - w porównaniu z tym co było to super smile
                        Teraz biore Microgynon - dlatego, że "delikatniejszy" smile
    • Gość: justy Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: 213.241.34.* 01.02.06, 05:57
      nie pal.
      diane ma bardzo wysoką zawartość etinylestradiolu- w tym przypadku zasada
      dot.35 roku życia nie sprawdza się- masz bardzo duże ryzyko potencjalnie
      śmiertelnych (zawał) powikłań już teraz.
      • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 11:01
        ale w ciaze na pewno nie zajde tak? a palenie postaram sie ograniczyc
    • mysza_23 Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? 01.02.06, 13:45
      A ja mam ten sam problem-nie umiem sie przełamac i zaufac tabletkasad....a biore
      je na trądzik, nadmierne owłosienie i problemy z miesiączka.Teraz chciałam
      wykorzystac ich pełne działaniesmile.....pewnie to zrobię...bo bez sensu brać ,a
      nie korzystaćsmilesmilesmile...tylko jeszcze nie wiem kiedysmilesmile
      • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 13:58
        ja biore diane w celach glownie leczniczych (na PCO czyli posredni tez problemy
        z miesiaczka). teraz sie przelamalam i zaczelam wykorzystywac tak jak napisalas
        ich pelne dzialanie, czyli kocham sie bez zadnego innego zabezpieczenia.
        wlasnie dzis biore ostatnia pigulke i bede czekac na okres. mam nadzieje ze
        bede go miec. pozdrawiam
        • mysza_23 Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? 01.02.06, 14:04
          ...hehesmile....ja sobie dokładnie to samo zaplanowałam, wykorzystam ich"pełane
          działanie" w weekend, a za tydzień w piatek mam mieć krwawienie z
          odstawienia...będzie "tylko"tydzień stresusmile, ale musze sie przekonac i mam
          nadzieje,ze będzie wszystko oksmile...pozdrawiam cieplutko....ciesze sie ,ze nie
          ja jedna mam ten problem, to zawsze podtrzymuje na duchusmile
          • Gość: myszka Re: bardzo wazne pytanie!! kto mi pomoze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:21
            tak, masz racje to zawsze podtrzymuje na duchusmile
            • Gość: Lena Mały problem z ulotką IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:12
              Również stosowałam Diane-35. Poprosłam lekarza o tabletki anty, a że miałam
              straszny trądzik to dostałam Diane. Jak tylko przeczytałam ulotkę zaraz
              pobiegłam do lekarza bo na niej było napisane, że diana NIE JEST LEKIEM
              ANTYKONCEPCYJNYM. Pasni doktor wyjaśniła że działa tak samo jak wszystkiem
              dwuskładnikowe pigułki a jest lekiem hormonalnym przy nadmiarze androgenów i
              oczywiście jest refundowany więc musi tak pisać, bo w Polsce środki anty nie są
              refundowane. Napoczątku stosowania miałam lęki czy działa, ale po 2 miesiącach
              minęło mi to i prze 14 miesięcy stosowania efekt anty był, a cera również się
              bardzo poprawiła. Musiałam odstawić bo miałam straszne problemy żołądkowe.
              Obecnie biorę Harmonet pierwszy miesiąc i też mam wątpliwości czy to działa bo
              ma mało hormonów...
              ale głównie chodziło mi o to że każdy kto przeczyta ulotkę Diane-35 może mieć
              później schizy i pewnie dlatego kobitki pytają o jej pełne działanie. Ja mogę
              się podpisać pod tym że działa w 100% przy prawidłowym stosowaniu
              • Gość: myszka Re: Mały problem z ulotką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:49
                a ja wlasnie chyba zaczynam panikowac uncertain w srode wzielam ostatnia pigulke diany
                i teraz od dwoch dni czekam na okres a go nie ma sad jeszcze 5 dni wiec mam
                nadzieje ze sie pojawi. tylko ze zawsze przed okresem bolaly mnie piersi i
                krzyz a teraz nie odczuwam zadnych z tych dolegliwosci i boje sie ze moze
                jednak w moim przypadku diana nie podzialala antykoncepcyjnie...
                • Gość: madzi1 Re: Mały problem z ulotką IP: *.acn.waw.pl 03.02.06, 21:02
                  napewno podzialala, przy anty rozne sa objawy zblizajacego sie krawienia a
                  czasem nie ma ich wcale, co mi np zdarzalo sie czesto. ostatnia tabletke bralam
                  w srode a krawienie pojawialo sie w niedziele wieczorem, albo nawet w
                  poniedzialek rano, takze nie denerwuj sie, jesli bralas regularnie to jest ok.
              • Gość: K Re: Mały problem z ulotką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:44
                Nieprawda, niektóre tablwtki anty w Polsce są refundowane np. rigevidon.
                • Gość: myszka Re: Mały problem z ulotką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:07
                  smile dzis rano dostalam okressmilediana zadzialalasmile jestem pelna radosci !!
                  • Gość: myszka Re: Mały problem z ulotką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 15:47
                    jestem bardzo ale to bardzo zadowolona ze nie musze juz myslec o tym czy
                    dostane okres czy nie. ciesze sie nawet z tego ze mnie brzuszek pobolewa smile
    • Gość: myszka diana a ibuprom/apap/codipar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 18:52
      czy jesli boli mnie glowa lub brzuch i wezme apap, ibuprom lub codipar to
      dzialanie antykoncepcyjne diany jest obnizone?
      • Gość: madzi1 Re: diana a ibuprom/apap/codipar IP: *.acn.waw.pl 06.02.06, 19:28
        nie
        • Gość: myszka Re: diana a ibuprom/apap/codipar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 20:19
          a ja slyszalam ze wlasnie tak bo tabletki te zawieraja jakis skladnik ktorego
          nie mozna laczyc z diana uncertain nie wiem wlasnie co to bylo
          • madzi1 Re: diana a ibuprom/apap/codipar 06.02.06, 21:54
            to przeczytaj ulotki jednego i drugiego
          • martabg Re: diana a ibuprom/apap/codipar 06.02.06, 22:21
            Ja ciebie proszę... czytaj ulotki, naucz się adresu jakiejś wyszukiwarki,
            zacznij czytać wątki archiwalne,zastanów się, czy stwierdzenie:"czy z pewnością
            nie zajdę w ciąże?" jest zasadne, poczytaj o współczynniku Pearla, przestań
            schizować i wyluzuj.
            • Gość: madzi1 Re: diana a ibuprom/apap/codipar IP: *.acn.waw.pl 06.02.06, 23:42
              j.w.
              • Gość: myszka Re: diana a ibuprom/apap/codipar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:10
                smile dzieki dziewczyny smile
    • Gość: myszka kolejna moja watpliwość :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 16:03
      dziewczyny sluchajcie: po okresie zaczelam kolejne opakowanie diany. wczoraj
      wzielam 2 pigulke. takze wczoraj bylam na imprezce i wypilam kilka mocnych
      drinkow i spalilam spora ilosc papierosow. oprocz tego kochalam sie dwa razy z
      moim chlopakiem. czy alkohol moze oslabic antykoncepcyjne dzialanie diany?
      prosze o powazne odpowiedzi
      • Gość: myszka Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 22:55
        wiem , wiem pomyslicie sobie ze mam 25 lat a taka glupiutka jestemuncertain ale
        naprawde nie moge na razie zajsc w ciaze i pytam sie nieraz nawet o oczywiste
        rzeczy. prosze mi wybaczyc i prosze rowniez o odpowiedz
        • amikeo Re: kolejna moja watpliwość :/ 11.02.06, 23:10
          Moja Droga, panikujesz, ale zawsze po fakcie. Wiesz, że palenie nie jest
          wskazane, dziewczyny Ci tu tłumaczą a Ty palisz jak smok. Wymyslasz sobie
          problemy, może lubisz je mieć. Alkohol przy srodkach hormonalnych nie jest
          wskazany, ale u mnie nie oslabiał on działania anty tylko wątrobe mi meczył
          okropnie (same pigułki nie wpływaja za dobrze na wątrobe a do tego jeszcze
          alkohol). A jeśli chodzi o stosowanie tabletek przeciwvólowych to nie zawieraja
          one jakigos składnika, który obniża działanie pgułek bo akurat Ibupron i Apap
          (Codipar) to dwa zupełnie inne srodki! O zupełnie innym składzie.
          • Gość: myszka Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 23:27
            dzieki za odpowiedz, cenie ja, ale jednak wolalabym aby ktos powiedzial mi
            wprost czy alkohol, papierosy i tabletki przeciwbolowe oslabiaja dzialnie anty?
            tak czy nie? jesli dowiem sie tego na 100% to nie bede juz zadawac juz takich
            glupich pytan.
            • Gość: xxx Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.ghnet.pl 11.02.06, 23:29
              Nie osłabiają!
              • Gość: myszka Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 23:35
                i wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilosmile wielkie dzieki!! juz wiem tzn. jestem
                pewna na 100% ze alkohol, fajki i tabletki przeciwbolowe nie sprawia ze zajde w
                ciaze tzn. nie sprawia ze diana nie bedzie dzialac! wiem tez ze te uzywki po
                prostu sprawiaja ze jest sie bardziej podatnym na grozne choroby. I to by bylo
                na tyle. dzieki dziewczyny, dobranoc

p.s. czyli jak bede miec jakies jeszcze "wazne i madre" pytania to moge walic
                do was jak w dym? hihihi
                • dorianne.gray Re: kolejna moja watpliwość :/ 11.02.06, 23:42
                  Czekamy z niecierpliwością, na co wpadniesz tym razem wink
                  • Gość: xxx Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.ghnet.pl 11.02.06, 23:48
                    Ja stawiam na coś związanego z jedzeniem, np.: "Byłam wczoraj na podwieczorku u
                    babci i jadłam budyń. Czy to może osłabić działanie anty?"
                    • dorianne.gray Re: kolejna moja watpliwość :/ 11.02.06, 23:56
                      Nie, no pora na urozmaicenia, może pójdzie na solarium?... smile
                • Gość: madzi1 Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.acn.waw.pl 11.02.06, 23:47
                  nie!
                  • Gość: myszka Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 10:37
                    hahaha lubie dobre poczucie humoru smile i umiem sie z siebie smiac hihihi
                • nymphaea88 Re: kolejna moja watpliwość :/ 12.02.06, 11:57
                  Gość portalu: myszka napisał(a):

juz wiem tzn. jestem pewna na 100% ze alkohol, fajki i tabletki przeciwbolowe
                  nie sprawia ze zajde ciaze

wiem tez ze te uzywki po prostu sprawiaja ze jest sie bardziej podatnym na
                  grozne choroby

No tak... choroby ukł. krazenia, rozwalona watroba, to sa po prostu grozne
                  choroby. Najwazniejsze tylko zebys nie zaszla w ciaze, prawda? Krew mnie zalewa
                  jak widze takie wypowiedzi.
                  • Gość: myszka Re: kolejna moja watpliwość :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:34
                    nie, nie tylko to jest wazne! staram sie ograniczac alkohol i nie chodze juz
                    tak czesto na piwko jak kiedys (tzn. chodze ale nie pije alkoholu tylko np. sok
                    lub cole). Papierosy tez ograniczam, chociaz nieraz zdarzy mi sie spalic troche
                    wiecej. takze nie tylko to czy nie zajde w ciaze sie liczy.
                    • martabg Re: kolejna moja watpliwość :/ 13.02.06, 10:49
                      Słuchaj, a byłaś na jakimś forum dotyczacym antykoncepcji? Bo wiesz, tam jest
                      dużo na temat alkoholu, leków i innych interakcji.
                      Może lepiej jest się najpierw samej poinformować, a później stawiać pytania na
                      które cięzko w innym miejscu znaleźć odpowiedź.
                      Bo to, o co pytasz, jest trywialne i oczywiste dla kogoś, kto choć raz miał w
                      rękach opakowanie tabletek i dołaczoną do nich ulotkę.
                      Pozdrawiam i życzę nie zajścia w ciążę.
                    • emilia_a Re: kolejna moja watpliwość :/ 13.02.06, 13:25
                      Jeśli sok, to nie grejpfrutowy, bo ten może osłabiać działanie tabletek.
                      Osłabiać tez moze witamina C (ktora jest tez np. w Rutinoscorbinie), mleko...
                      skorzystaj z wyszukiwarki, żeby znaleźć inne interakcje.
                      • Gość: myszka gdzie znajde forum na temat antykoncepcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 18:31
                        dziewczyny wiecie moze gdzie moge znalezc forum konkretnie na temat
                        antykoncepcji?
                        • Gość: xxx Re: gdzie znajde forum na temat antykoncepcji? IP: *.ghnet.pl 13.02.06, 18:39
                          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15080

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka