Dodaj do ulubionych

Ból piersi przed miesiączką

08.03.06, 10:59
Zawsze przed miesiączką strasznie mnie bolą piersi i wiem, że znaczna
większość kobiet tak ma, natomiast w moim przypadku to jest okropieństwo. Ból
zaczyna się już dwa tygudnie przedsad ostatnio usłyszałam, że taki silny ból
może być przyczyną złego poziomu hormonów. Czy któraś z Was coś wie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: QQQQ Re: Ból piersi przed miesiączką IP: 213.17.171.* 08.03.06, 11:01
      Też tak mam. Właśnie gina kazała mi brac Mastodynon w drugiej fazie cyklu
      2tabletki dziennie. Zobaczę czy działa.
      Może być podwyzszona prolaktyna, alu u mnie jest w normie, wiec nie wiem
      dlaczego.
      • kasialasia Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 11:05
        Mnie tak boli, ze nawet rąk nie mogę do góry podnieść, obrócić się i w ogóle
        brrrr, a najgorsze, ze tak długą bolą, bo parę dni jakoś bym wytrzymała ale 2
        tygodnie...sad Chyba zalecana wizyta u ginekologa.
        • Gość: QQQQ Re: Ból piersi przed miesiączką IP: 213.17.171.* 08.03.06, 11:13
          Mnie też 2 tyg. bardzooooo : (
          Ja sróbuję Mastodynon jak nie przejdzie to dalej będę mojej gin jeczała. Chyba,
          ze chcesz tabletki anty - też powinny pomóc.
          • kasialasia Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 11:14
            a ten Mastodynon to tylko na receptę? Pewnie tak...
            • Gość: QQQQ Re: Ból piersi przed miesiączką IP: 213.17.171.* 08.03.06, 11:16
              Można kupić bez recepty - tu masz linka : )
              www.mastodynon.pl/m2.htm
              • Gość: QQQQ Re: Ból piersi przed miesiączką IP: 213.17.171.* 08.03.06, 11:18
                i jeszcze przeczytaj art.

Bolesne piersi
                artykuł lek. med. Rafała Koczorowskiego

"Bolesność piersi jest jednym z najczęstszych objawów powodujących
                zaniepokojenie kobiety i skłaniających do wizyty u lekarza.

Gdy lekarz na podstawie badań nie wykrywa zmian chorobowych w budowie piersi, w
                zależności od objawów może stwierdzić u pacjentki mastodynię bądź mastalgię.
                Przeważnie są to objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS od ang.
                premenstrual syndrome) lub zespołu bolesnego miesiączkowania (łac.
                dysmenorrhoea).
                Często jednak mastodynia czy mastalgia wiążą się z występowaniem chorób piersi,
                takich jak dysplazja.

Mastalgia czy mastodynia?

Objaw zwany mastalgią rozpoznajemy u kobiet, u których występują tylko i
                wyłącznie dolegliwości bólowe. Gdy możemy ustalić związek bolesności piersi z
                cyklem miesiączkowym lub cyklem przyjmowanych leków hormonalnych
                (antykoncepcja, hormonalna terapia zastępcza), rozpoznajemy mastalgię
                cykliczną. Jeżeli takie związki nie są uchwytne, mamy do czynienia z mastalgią
                acykliczną.

Mastodynia występuje wtedy, gdy oprócz bólów pacjentka zauważa obrzęk lub
                powiększenie piersi.

Różnicowanie pomiędzy tymi dolegliwościami często sprawia dosyć duże trudności.
                Problemem jest określenie stopnia nasilenia bolesności piersi. Niektóre
                pacjentki określają ból jako niewielki dyskomfort, inne opisują go
                jako "niemożliwy do zniesienia". Wynika to zarówno z różnego nasilenia
                dolegliwości, ale również z indywidualnego stopnia wrażliwości na ból.

Stopień powiększenia gruczołów sutkowych oraz odczuwanie nasilenia obrzęku jest
                również sprawą indywidualną. Niektóre z pań nie zwracają bowiem uwagi na
                powiększenie piersi, inne niepokoją się nawet przy niewielkich zmianach.
                Niekiedy zresztą powiększenie jest tak duże, że kobiety są zmuszone do noszenia
                biustonosza większego o 1-2 rozmiary.

Przede wszystkim wywiad i badanie fizykalne

Wyniki badań podpowiadają lekarzowi dalsze postępowanie i sposób leczenia
                zależny od przyczyny dolegliwości. Dlatego też podczas wizyty lekarz,
                przeprowadzając wywiad, ustala następujące informacje:

częstotliwość występowania bolesności piersi oraz cykliczność pojawiania się
                tych objawów,
                natężenie i czas trwania dolegliwości bólowych,
                ewentualny związek z cyklem miesiączkowym,
                obecność czynników zaostrzających, takich jak: przyjmowane leczenie hormonalne,
                zaburzenia cyklu miesiączkowego czy też ciąża.
                Aby stwierdzić, czy budowa piersi jest prawidłowa, lekarz może zalecić - w
                zależności od wieku pacjentki - badanie mammograficzne (u kobiet powyżej 35.
                roku życia) lub ultrasonograficzne (u kobiet młodszych).

Leczenie

Leczenie bolesności piersi powinno być prowadzone przez lekarza po ustaleniu
                przyczyny wystąpienia tego objawu oraz stwierdzeniu lub braku obecności innych
                chorób. W większości przypadków wystarcza łagodzenie niepokojących dolegliwości
                oraz uspokojenie pacjentki. W razie konieczności użyteczne są także preparaty
                przeciwbólowe. Warto też wspomnieć o niehormonalnym preparacie Mastodynon N
                chętnie stosowanym w leczeniu bolesności piersi.

Farmakologiczne leczenie mastalgii i mastodynii polega przede wszystkim na
                zablokowaniu niekorzystnego działania hormonów z grupy estrogenów (głównie
                estronu i estradiolu) na piersi. Najczęściej stosowane są tabletki
                antykoncepcyjne, które blokując produkcję i wydzielanie gonadotropin (FSH i LH)
                przez przysadkę mózgową, pośrednio wpływają na obniżenie produkcji estrogenów w
                jajnikach. W leczeniu mastodynii i mastalgii można także zastosować hormony z
                grupy progesteronu (gestageny). Mają one bowiem działanie antagonistyczne w
                stosunku do estrogenów - nasilają procesy ich dezaktywacji w tkankach
                organizmu. Gestageny są podawane najczęściej doustnie, ale można je także
                stosować bezpośrednio na skórę piersi, w postaci żelu lub roztworu. Takie
                postępowanie charakteryzuje wysoka skuteczność terapeutyczna, gdyż progesteron,
                wchłaniając się przez skórę, osiąga dwudziestokrotnie wyższe stężenie w
                tkankach piersi niż w surowicy krwi.

Leczeniem dodatkowym, często zalecanym przez lekarzy, bywa także postępowanie
                mające na celu zmniejszenie obrzęku i tkliwości piersi. Wykorzystuje się w tego
                rodzaju terapii pochodne spironolaktonu - leku z grupy preparatów moczopędnych.
                W leczeniu bolesności sutków niekiedy stosuje się także witaminy: A, E oraz z
                grupy B.

Niepokojące objawy

Kobieta powinna skontaktować się z lekarzem (rodzinnym, ginekologiem lub
                ginekologiem - endokrynologiem), gdy:
                odczuwa ból piersi występujący jednostronnie,
                spostrzegła pojawienie się nowego, nie badanego wcześniej guzka lub
                powiększenie się guzka wyczuwalnego wcześniej podczas samokontroli,
                zauważyła nie występujący wcześniej wyciek z brodawki,
                stwierdziła powiększenie węzłów chłonnych pachowych.
                Zwróć się do lekarza również wtedy, gdy:
                nie potrafisz wykonać samokontroli swoich piersi,
                masz już ponad 45 lat i jeszcze nie wykonywałaś mammografii.
                Jeżeli odczuwasz dolegliwości:

Wyeliminuj ze swojej diety potrawy i napoje zawierające kofeinę i teofilinę
                (kawę, herbatę czarną i zieloną, kakao, czekoladę, napoje o typie coli oraz
                tzw. napoje energizujące).
                Ogranicz spożycie pokarmów zawierających tłuszcze.
                Podczas "domowego" leczenia przeziębień unikaj stosowania leków zawierających
                kofeinę. Chociaż mechanizm nasilania zmian w piersiach, powodowany przez
                metyloksantyny (teofilinę, kofeinę), nie jest do końca poznany, to lepiej "na
                zimne dmuchać".
                Możesz zażywać olej wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis L), gdyż zawiera
                korzystnie działający kwas tłuszczowy: cis-linolowy, a także inne zioła, np.
                Agnus Castus (preparat Strodan), Galium Aparine.
                Hormony a piersi

Rozwój i cykliczne zmiany w piersiach podlegają regulacji hormonalnej. Dlatego
                zaburzenia hormonalne są najczęstszą przyczyną chorób kobiecych piersi.
                W okresie pokwitania piersi rozwijają się pod wpływem hormonów produkowanych w
                osi podwzgórze - przedni płat przysadki mózgowej - jajnik. Do prawidłowego
                rozwoju konieczna jest także insulina oraz prawidłowy poziom hormonów tarczycy.
                Podczas każdego cyklu miesiączkowego, na 3-4 dni przed wystąpieniem krwawienia
                miesiączkowego, brak progesteronu oraz czynnościowa przewaga estrogenów
                powodują zatrzymanie wody, co objawia się zwiększonym napięciem, a także
                powiększeniem się sutków. Po miesiączce, na skutek niskiego poziomu hormonów
                płciowych następuje cofanie się zmian oraz utrata wody. Dlatego badania piersi,
                od samokontroli aż po mammografię, powinny być wykonywane zaraz po miesiączce.
                W czasie ciąży hormony wydzielane przez przysadkę, jajniki (ciążowe ciałko
                żółte), łożysko (estrogeny, progesteron, prolaktyna, laktogen łożyskowy oraz
                HCG-gonadotropina łożyskowa przygotowują tkankę gruczołową piersi do produkcji
                mleka. Sygnałem wyzwalającym produkcję mleka jest porodowy spadek stężenia
                estrogenów i progesteronu. Podlega on regulacji prolaktyny, zaś wydzielanie
                mleka reguluje oksytocyna (hormon tylnego płata przysadki mózgowej).
                Po menopauzie na skutek spadku poziomu hormonów płciowych następuje stopniowa
                inwolucja (zanik) tkanki gruczołowej piersi.
                Co warto wiedzieć o budowie piersi?

Każda pierś jest zbudowana z 6 do 10 płatów rozmieszczonych promieniście. Każdy
                z nich zawiera płaciki tkanki gruczołowej, rozsiane w podścielisku tkanki
                tłuszczowej oraz luźnej tkanki łącznej. Za wielkość piersi odpowiada ilość
                tkanki podporowej (a więc tkanki tłuszczowej łącznej), zaś masa tkanki
                gruczołowej u większości kobiet jest podobna.
                Przewody wyprowadzające płacików w obrębie każdego płata łączą się ze sobą i
                tworzą jeden z 6-10 przewodów głównych. Te zaś biegną w kierunku otoczki
                brodawki, gdzie skręcają pod kątem 90o i uchodzą w brodawce.
                Płaty nie są w piersi rozmieszczone równomiernie. Więcej płatów znajduje się w
                częściach bocznych, a szczególnie górno
            • Gość: QQQQ Re: Ból piersi przed miesiączką IP: 213.17.171.* 08.03.06, 11:20
              i możesz brac wiesiołek np. "Oeparol"- ja zaczynam też od następnego cyklu smile
              Tylko wiesiołek też wpływa na zwiększenie śluzu płodnego smile
    • kasialasia Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 11:28
      Ojej dziękuję Ci bardzo, bardzosmile))
      • Gość: QQQQ Re: Ból piersi przed miesiączką IP: 213.17.171.* 08.03.06, 11:30
        nie ma za co ; )
        mam nadzieję, że pomoże Tobie i mnie smile
        • kasialasia Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 11:32
          Ja też mam taką nadziejęsmile A jeśli można zapytać to czy Ty bieżesz tabletki
          antykoncepcyjne i czy po nich jest rzeczywiście lepiej z tymi bólami?
          • Gość: QQQQ Re: Ból piersi przed miesiączką IP: 213.17.171.* 08.03.06, 11:42
            Ja z tabletkami anty mam kiepskie doświadczenia - piersi nawet mniej bolały,
            ale było tycie (to chyba najgorsze ; ) ), mdłości. Plus to miesiączki jak w
            zegarku, no i PMS mniejszy.
            Ale z tego co wiem większości dziewcz. pomagają smile
            • kasialasia Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 11:47
              Ja do tabletek właśnie się przymierzam, ale też się trochę boję tych skutków
              ubocznych. Jeśli jeszcze lekarz dobierze jak należy to może nie jest tak źle,
              ale są też tacy co testują: jak nie te to tesad
    • lilith76 Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 11:38
      spróbuj preparatów polecanych przez dziewczyny - są w aptece, bez recepty.
      nie działają od razu, na efekty trzeba poczkać oo kilku tygodni do trzech
      miesięcy. jeśli nie pomogą, to jednak trzeba wybrać się do lekarza.
    • miecia9 Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 12:44
      mastodynon nie pomaga
      UWAGA Wiesiolek powoduje zatwardzenia

Mi pomogla witamina B complex lub był to zbieg okoliczności. Musze jeszcze
      kilka miesięcy poobserwować. Na razie miałam jeden cykl bez bólu piersi.

Witaminy biore od 12 dc 1 tabl. rano i wieczorem i staram się stosować diete
      bogata w Magnez Np. piję dużo mocnego kakao. Zobaczymy jak bedzie w tym
      miesiącu. Teraz mam 10 dc. A więc wszystko bedzie jasne za kilka dni. Jeśli
      powtórzy sie cykl bezbolesny to pomogła wit B complex albo sam organizm
      wyregulował sie.

Oby nie bolały bo ból jest uciążliwy. Chciałoby się odpiąc cycki i zostawic w
      domu
      • lilith76 Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 12:46
        mnie Mastodynon pomógł, nie pomógł Castagnus smile
        widocznie co kobieta, to organizm.
      • kasialasia Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 12:47
        Jeśli kuracja się powiedzie to daj znaćsmile Polecę od razu do apteki!
      • miecia9 Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 12:47
        jeśli nadal będą bolec to spróbuję tego smarowania progesteronem!!!!!!!!

To może być skuteczne. Bo wszystkie inne metody wypróbowałam i nic (poza tą wit
        B complex). Sama nie wiem co o tym myśleć.
    • miecia9 kasia 08.03.06, 12:53
      wit B complex może spróbowac brac. W końcu to tylko witaminki a moze pomogą.

Przy takich dolegliwościach lekarze polecaja też Magnez + Wit. B6

Ale mi to nie pomagało. Dopiero B complex. A zaczełam ją brac zupełnie na inną
      okoliczność i proszę bardzosmile))) Oby to właśnie ona pomagała.
      • miecia9 nie wiem jak u was z tym było 08.03.06, 12:56
        ale ja zaobserwowałam, ze sprwę pogarszał seks.

Ciekawe co zawiera sperma takiego co powoduje jeszcze większe obrzmienie biustu.
        • kasialasia Re: nie wiem jak u was z tym było 08.03.06, 12:59
          U mnie też jest podobnie, chociaż mi się wydaje, że to nie tyle sprawka spermy
          co poprostu hmmm hormony buzują. Ale ponąć na wszystkie bóle najlepszy jest sekswink
          • miecia9 szkoda, ze akurat na ten nie 08.03.06, 13:04
            choć w ostatnim cyklu tym bezbolesnym seks mi nie szkodził smile))))))

tak mi dobrze było bez tych obrzmiałych cycków, ze aż bałam się seksu. Ale
            przyznam się ze wtedy zjadałam 3 tabl. wit Bcomplex dziennie
    • kasialasia Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 12:53
      Mi czasami zdarzy sie cykl, że ból jest niewielki, ale niestety 1-2 razy do
      roku, a tak to męczrnie przechodzę. Ciekawe czy ginekolog kieruje wtedy na
      jakieś badania poziomu hormonów? Jak pójdę to mu o tym powiem i dam znacsmile)))
      • miecia9 Re: Ból piersi przed miesiączką 08.03.06, 12:58
        mnie biust bolał w najgorszym miesiącu od 15 dc i z kazdym dniem było gorzej.

Ale najczęściej boli od 22 dc.

Badania hormonalne nie zaszkodza choc lekarze raczej każą robić je prywatnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka