Dodaj do ulubionych

dlaczego podczas jazdy na rowerze...

17.05.06, 09:05
Dlaczego podczas jazdy na rowerze boli mnie ciagle kolano?
W dodatku tylko jedno!
Po rowerowej wycieczce, kolano boli mnie jeszcze pare godzin, a jak kucam to
slychac jak cos w nim trzeszczy sad(
Myslalam ze samo przejdzie, ale mam to jakos od marca. sad
Co to moze byc?
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: dlaczego podczas jazdy na rowerze... 17.05.06, 09:30
      A może by tak do ortopedy?!
    • annb Re: dlaczego podczas jazdy na rowerze... 17.05.06, 10:13
      zmiany zwyrodnieniowe?
      stan zapalny?
      wrózka na innym forum?
      nie wiem jak wygląda "sciezka zdrowia" bo ja to przechodziłam wiele lat temu
      wtedy wyglądało to następująco.

l.rodzinny->skierowanie plus skierowanie na rtg->wykonanie zdjęć->ortopeda

• Gość: M+ Re: dlaczego podczas jazdy na rowerze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 17:50
        A może je gdzieś wcześniej uszkodziłaś, stłukłaś?
      • kajaja2 Re: dlaczego podczas jazdy na rowerze... 17.05.06, 18:07
        a czy ci strzyka podczas chodzenia?
        ja mialam tak jak jezdzilam na rowerze chodzilam czy kucalam to strzelalo mi
        potwornie jakby kosci mi sie lamaly a jak odpoczynek byl to potworny bol i
        puchlo.bylam u lekarza i pwoiedzial ze mi sie rozpadla chrzastka kolanowa
        przy rzepce (tak mowiac polskim jezykiem)jestem juz po operacji kolana i tylko
        reaguje na zmiany pogody ale niestety nie mam 180stopni zgiecia kolana
        niestety za pozno mialm rehabilitacje i to spowodowalo to ale tak chodze
        jezdze plywam i wszytko jest ok.zauwaz czy masz objawy takie i nie czekaj
        tylko idz do dobrego ortopedy bo u mnie juz zapozno bylo i musialm miec
        operacje.bo ci nie ktorzy lekarze mowili mi ze to jest kontuzja po siatce i
        tak 4 lata mnie leczyli a w tym czasie chrzastka mi sie rozpadla.powoodzenai
        i nie zwlekaj.jak jestes z bydgoszcy to mam dobre namiary na lekarza
        • martta_k pytanie do kajaja2 17.05.06, 21:25
          chcialabym cie o cos zapytac bo tez mam problem z kolanem, jak mialam ok 15 lat
          (w tej chwili mam 23lata) przewrócilam sie porządnie na rowerze, kolano
          stłuczone, bardzo szybko mi sie zagoilo i nawet blizny nie widac, po jakims
          czasie zaczeły sie bóle kolan na zmiany pogody, potem zaczęło mnie boleć kolano
          np po wchodzeniu po schodach, po bieganiu, nie mogę klękać bo chyba bym z bólu
          nie mogła wstać to samo mam z klękaniem, wtedy kiedy zbyt długo stoje albo
          siedze ogólnie po zbyt długim unieruchomieniu lub zbyt intenstywnych
          ćwiczeniach np w-f. byłam u ortopedy ale mnie wysmiał i przepisał maść i na
          tym się skończyło, uczucie jakie wtedy czuje przypomina tarcie i mam wrażenie
          ze brakuje mi w kolanie tej "mazi", w przyszłym tygodniu idę do swojej lekarki
          w innej sprawie i zastanawiam się czy nie wspomnieć jej o tym? może masz jakieś
          doświadczenie co to moze mniej więcej być? aha i zapomniałam dodać ze mnie
          kolano nigdy nie puchło, nie siniało tylko od czasu do czasu to dziwne tarciesmile
          dzięki za odp
          • kajaja2 Re: do martta 18.05.06, 09:48
            sluchaj ja tez tak mialam takie tarcie stukanie w kolanie tak jakby kolano sie
            rozsypywalo.bylo tez tak jak siedzialalm i mialam za dlugo zgiete kolano nie
            moglam pozniej wyprostowac i trzeszczalo tak jakby chrzastka o chrzastke po
            cierala.wiesz ja pierw myslalam ze naprawde mam cos po treningach siatki
            zkolanem bo przeciez upadalam na kolana i mowie sobie ze moze to tylko
            kontuzja ale jak juz nie moglam kroku zrobic bo taki bol mialam w nocy nie
            wiedzialm jak ukladac postanowilam ze pojde do innego specjalisty w innej
            miejscowosci i lekarz powiedzial mi ze wysechl mi plyn dlatego i chrzastka o
            chrzastke pociera bo sie rozsypala i zamiast miec tak jakbys zlozyla dwie
            piesci razem to ja mam kazda chrzastke osobno(rozlaczyc dwie piesci to
            widoczne bylo dopiero na usg i jeszce jednym badaniu ale nie pamietam
            dokladnie nazwy) dal mi leki troche pomoglo ale juz pozniej nie moglam wejsc
            na pierwsze pietro wiec lekarz powiedzial ze nie ma co czekac wciagu kilku dni
            musialm zrobic badania i przyjechac na operacje.
            .moze nie masz plynu ktory powoduje ze jest wszytko w takiej mazi i nie
            slychac tego tarcia a moze ci sie chrzastka rozpadla i nie ma tego plynu.idz do
            innego ortopedy ja bylam u 8 nie przesadzam i wszyscy twierdzili to samo ale
            jak poszlam do 9 z bydgoszcy do pana profesora to odrazu na operacje i sie
            dziwil ze nie mialm tego wczesniej zaobserwowanego.idz do kilku lekarzy zobacz
            co ci powiedza moze dadza ci leki jakies bo masci to malo warte sa.
            • Gość: martta Re: do martta IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 18.05.06, 12:13
              ja nie czuję trzeszczenia, tylko ból i dziwne tarcie i nie za każdym razem
              a jak pojde do lekarki to jej powiem bo i tak mam teraz wziasc druga dawke
              szczepionki na wzw b, tylko problem moze byc w tym ze u mnie w szpitalu jest
              strajk i mogę miec problem z badaniami albo z dostaniem sie do ortopedy,
              zreszta u ortopedy sa zapisane całe moje litania smile skolioza, płaskostopie,
              mialam wybity staw biodrowy i teraz coś mi strzela w biodrze, mialam ganlion w
              nadgarsku i teraz jeszcze doszło kolano...
              • kajaja2 Re: do martta 18.05.06, 15:10
                ja u kazdego lekarza mam litanie niestety jestem alergikiem i choroby sie
                czepiaja jak sie da a kolana nie lekcewaz bo wiem po sobie jak lek.mnie
                zlekcewarzyli i pozniej juz tylko operacja a u ciebie moze tylko leki
                wystarcza
                bo leki ktore bralam niestety sa tylko na recepte a jeszcze jedno ostatnio
                uslyszalm od lekarza ze gdy zaczyna sie ostrzyki stawow to juz wtedy trzweba
                non stop brac zprzerwami i kazal mi tego unikac bo za mloda jestem na
                nie.wiec uwazaj i daj znac co ci lekarz powiedzial nawet na moja podczte daj
                znac bo jestem ciekawa.
                • maialina1 kajaja, przerazilas mnie! 18.05.06, 15:14
                  Mi wlasnie tak strzyka jak opisujesz!!
                  I jak mam dlugo zgiete to tez potem nie moge wyprostowac!!
                  Ale np. wcale mnie nie boli podczas odpoczynku.
                  Chyba jednak sie wybiore do lekarza sad(
                  • kajaja2 Re:do maialina 19.05.06, 08:32
                    moze tylko sie okaze ze nie masz tej mazi i dlatego tak kolano trzeszczy amoze
                    tez cos masz z rzepka wiec jak wstajesz to tylko ci doradze zebys powoli
                    wstawala nie gwaltownie bo jak rzepka wyskoczy to beda musieli ja ustawiac tak
                    wczoraj mojemu znajomemu sie zrobilo i zgietego wkolanie wiezlismy do szpitala.
                • Gość: martta Re: do martta IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 18.05.06, 19:39
                  ale numersmile ja tez jestem alergikiem! oprócz tego wada wzroku, kiedyś się
                  leczyłam na wole tarczycy ale potem mi sie to unormowało, mam dość długa karte
                  u gastrologa i ginekologa, bywałam tez u dermatologa z borelioza itd, był
                  chirurg i nefrolog i ciekawa jestem co jeszcze

ale jeśli chodzi o kolano to tak własnie myślałam zeby brać tabletki z
                  glukozaminą bo jak juz napisałam nie mam tego zawsze, np teraz zanosi sie na
                  deszcz i kolana bola, a sa dni kiedy chodze, siedze, stoje cały dzien nawet po
                  8-12 h i nic mi nie jest, a jesli chodzi o "strzelanie kolanami" to nie
                  pamiętam zeby mi w ogóle strzelały

a o glukozaminie czytałam ze jest stosowana po wypadkach i urazach kolana i ze
                  pomaga odbudować ta chrząske stawową i ze pomaga przy takich łagodnych bólach

ps właśnie sie dowiedziałam ze nie pojde do lekarki, z powodu strajku bo sie
                  nie dostane wiec te 3 miesiące moge sobie poczekac (na jesien sie szczepie
                  p/grypiebig_grin wiec juz chyba wtedy nie bedzie strajkusmile ale zaswiadczenie na
                  szczepienie p/wzw b dostane bo moja mama pracuje w szpitalu i mi je załatwismile
                  • kajaja2 Re: do martta 19.05.06, 08:30
                    dobre na odbudowe chrzastki jest chrzastka z rekina to sa tabletki ale
                    drogie a to co ty piszesz to nie znam wiec nie umie nic powiedziec.a moze ty
                    masz stawy chore i boli cie tylko na zmieny pogody.a co do lekarzy to chyba
                    nie ma lekarza gdzie bym nie miala karty zalozonej.jakby ktos pohje4 karty
                    zaczal przegladac to by stwierdzil ze jestem rozsypujaca sie i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka