Gość: Mariola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:35 czy to prawda że jeżeli zażywa się tabletki z dużą dawką estrogenu to może to spowodować nadżerkę?Miałam to w szkole i się tak zastanawiam bo brałam 1,5 roku Rigevidon a teraz mam nadżerkę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 77 Re: estrogen a nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:58 tak "nadżerka rzekoma" może być powodowana tabletkami anty Odpowiedz Link Zgłoś
emilia_a Re: estrogen a nadżerka 17.05.06, 14:45 U mnie nadżerka pojawiła się po roku stosowania tabletek, ginekolog zapytany, czy to od tabletek, mruknął coś niezrozumiałego pod nosem i zmienił tabletki. Później odstawiłam tabletki, nadżerkę mam nadal. "Za stan fizjologiczny u kobiet dojrzałych płciowo uważa się tzw. nadżerkę wrodzoną. Jest to zmiana, w której występuje niewielkich rozmiarów zaczerwienienie ujścia zewnętrznego szyjki macicy. Spowodowana ona może być zmianami hormonalnymi w przebiegu cyklu miesiączkowego, po ciąży lub w przypadku stosowania środków antykoncepcyjnych." www.forumginekologiczne.pl/txt/print,143,0 Odpowiedz Link Zgłoś