Dodaj do ulubionych

Mięśniaki w macicy

IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 28.07.06, 10:29
Witam!
Wczoraj robiłam usg narządów rodnych i okazało się że zaczynają mi się robić
mięśniaki w macicy. Lekarz mnie uspokoił że na razie nie ma się czym martwić
ale że trzeba to obserwować czy się nie powiększają.
Co to oznacza? Czy któraś z was miała albo ma podobny problem? Dodam że mam
30 lat, czy to nie za wcześnie na mięśniaki?
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Mięśniaki w macicy 28.07.06, 10:39
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=mięśniaki
    • Gość: kasia Re: Mięśniaki w macicy IP: *.taeu.com 28.07.06, 10:42
      Witaj,
      mam 35 lat i tez mam dwa małe mięśniaki na macicy...mam je już od 5 lat i nic
      się z nimi nie dzieje...byłam w międzyczasie w ciąży, ale ani się przez to nie
      powiększyły, ani nie zmniejszyły, ani niestety nie znikneły, co podobno też się
      zdarza...
      trzeba byc pod kontrolą lekarza i tyle....
      a wiek...chyba nie ma na to reguły...ze np. tylko u starszych pań pojawiają się
      mięśniaki....
      Pozdrawiam!
      • Gość: ania2066 Re: Mięśniaki w macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:00
        otoz miesniaki pojawiaja sie najczesciej w okolicach 25-35 lat wlasnie, a jesli
        maja rosnac, to robia to naintensywniej tez w tym przedziale wiekowym (tak
        gdzies wyczytalam). Obserwowac - to podstawa, usg co jakis czas, lekarz powinien
        ustalic czestotliwosc. Jak nie rosna, to sie cieszyc, a jak rosna, to czasem
        trzeba operowac. Najwazniejsze to miec je pod kontrola smile
        • j2334 Re: Mięśniaki w macicy 28.07.06, 15:59
          Jak najbardziej trzeba je miec pod kontrola,ja mialam przez wiele lat
          miesniaki,ktore caly czas byly jednego rozmiaru...do momentu,gdy lekarza
          zalecil mi tabletki antykoncepcyjne,mialy one byc stosowane w celach
          leczniczych.Niestety to byl najwiekszy blad,miesniaki w blyskawicznym tempie
          rosly.Trzeba bylo wszystko usunac.Dziewczyny zwracajcie na to uwage.Zanim
          siegniesz po pigulki zbadaj poziom hormonow i usg pod katem miesniakow.
    • Gość: Dorota Re: Mięśniaki w macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 10:29
      mysle ze nie nalezy panikowac jednakze trzeba byc pod kontrola sama miałam
      mieśniaki 8lat byłam na tabletach i funkcjonowałam normalnie. niestety miałam
      ich tak dużo ze musiano mi usunac trzon macicy . poniewaz byłam matka dwójki
      dzieci było to możliwe. dobry ginekolog to podstawowa sprawa ja takiego mam .
      • Gość: EWA Re: Mięśniaki w macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 14:32
        A ja właśnie dostałam tabletki antykoncepcyjne Yasmine i teraz mam obawy czy
        zacząć je brać. Ale lekarz powiedzał że one mogą pomóc przy tych mięśniakach.
        Ale to co Dorota napisała o usunięciu trzonu macicy naprawdę mnie
        przestraszyło...
        Nie jestem pewna czy mój ginekolog jest taki dobry, pierwszy raz u niego byłam.
        Mam za pół roku powtórzyć to usg.
    • b-u Re: Mięśniaki w macicy 02.08.06, 21:18
      Mam też pytanie do pań,które mają te mięśniaki. Otóż lekarz stwierdził mi
      właśnie dziś,że mam mięśniaka wielkości 35 mm.Mó problem to taki, że od pewnego
      czasu mam bardzo mocne krwawienia zwłaszcza w drugim dniu miesiączki.
      Czy to może przez tego mięśniaka? Boję się,że dostanę krwotoku.
      Czy ktoś operował już mięśniaki? Jak wyglądała operacja ; laparoskopia???
      • Gość: ewka Re: Mięśniaki w macicy IP: 80.54.169.* 02.08.06, 22:39
        Zgadza sie miesniaki powoduja bardzo obfite,długie miesiaczki a czasem i
        krwotoki.Miesniak powiem ci ze jest juz spory i dobra rada to czeste badania
        ginekologiczne i obserwacja jak szybko sie powieksza.Szybko rosnace nalezy usunąć.
        • Gość: Majka Re: Mięśniaki w macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:51
          A czy mięśniaki zawsze dają jakieś objawy?
          • j2334 Re: Mięśniaki w macicy 03.08.06, 00:24
            male miesniaki zazwyczaj nie daja zadnych objawow.Natomiast te wieksze i te
            rosnace powoduja nadmierne krwawienia,prowadzace czesto do anemii.Duze
            miesniaki tez moga powodowac ucisk na sasiednie narzady,powodujac ich
            bole,parcie na pecherz moczowy ,a nawet na kiszke stolcowa.
            • Gość: Dorota Re: Mięśniaki w macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 12:46
              kobiety duze miesniaki zawsze daja sie we znaki . sa własnie obfite miesiaczki
              ból przy współzyciu równiez parcie na pecherz ja miałam ich bardzo dużo i
              dlatego musiałam być operowana byłam cieta normalnie nie wiem czy przez
              laparoskopie sie da usunac.badzcie pod kontrola a wszystko bedzie dobrze
              • Gość: sawa Re: Mięśniaki w macicy a rak. IP: *.chello.pl 04.08.06, 08:36
                Mięśniaki są zmianami łagodnymi narządu rodnego; czy któraś z was pytała lekarza
                czym różni się mięśniak od guza rakowego w obrazie usg?
                Ciekawa jestem czy zdarzają się pomyłki w odczytaniu obrazu.Dlatego do tych co
                miały operacje kieruję pytanie czy miałyście badanie hist-pat. usuniętych
                operacyjnie zmian?
                • gochna13 Re: Mięśniaki w macicy a rak. 04.08.06, 09:53
                  ja miałam badanie usuniętych zmian i wiem, że to powinno być standardem. Podobno
                  tylko ok. 1 % mogą to być tzw. mięsaki. Mi na opisie ustalili, że to mięśniak
                  gładkomórkowy ze zmianami marwiczymi i zwapnieniami.
        • b-u Re: Mięśniaki w macicy 04.08.06, 17:09
          Dziękuję za informacje o mięśniakach.Każde nowe doświadczenie daje dużo wiedzy.
          To mój nowy problem i uważnie przeczytałam wszystkie wypowiedzi.
          Mam jeszcze jedno pytanie: jak szybko rosną mięśniaki? Czy każdy to sprawa
          indywidualna?
          • j2334 Re: Mięśniaki w macicy 04.08.06, 17:29
            Nie da sie jednoznacznie okreslic ,jak szybko erosna miesniaki,kazdy organizm
            jest inny.ja z pewnoscia to wiem,ze przynajmniej w moim przypadku zaczely sie
            dopiero rozrastac po pigulkach.Usg bylo robione przed braniem i potem w
            trakcie.Z cala pewnoscia wiem ,ze miesniaki mialam od bardzo dawna i zawsze
            mialy taka sama wielkosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka