Dodaj do ulubionych

tampony a nadżerka

IP: *.sdl.vectranet.pl / *.sdl.vectranet.pl 02.08.06, 21:00
Witam,
mam znikoma(tak okreslila moja ginekolog) nadzerke (ginekolog radzila nic nie
robic z nia a tylko obserwowac)... bylam dzisiaj i zapomnialam sie zapytac
czy jak mam nadzerke to czy lepiej w czasie okresu stosowac podpaski czy moge
nadal tampony?? -
Obserwuj wątek
    • barbie88 Re: tampony a nadżerka 02.08.06, 21:45
      ja uzywalam gdy mi stwierdzono nadzerke.po prostu przyzwyczajenie a dr (pewnie nie wiedzac o stosowaniu przeze mnie tamponow) nic nie bziaknela. teraz chyba zniknela bo dwukrotnie (gdy szlam zalozyc spirale i szlam na badanie kontrolne)dr ogladajac mnie nic konretnie nie wspomniala.tampnow jednak uzywam
      sporadycznie z zaleceniami lekarskimi.
      mysle ze nikomu nic sie nie stanie jak odpocznie od tamponow.smile)w domu mozna smigac w podpaskach. jesli jenak mam nadzerke to nic nie zapowiada tego
      • Gość: aga Re: tampony a nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:52
        co ty bredzisz barbi????? "bziaknela"????"jesli jenak mam nadzerke to nic nie
        zapowiada tego"?????

gdzie tu sens??????????

najpierw zmądrzej, a potem zabieraj głos....
        • Gość: barbie88 Re: tampony a nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:47
          a skad moglam wiedziec od czego powstaje.jak tylko powiedziala wczasie badania:mamy tu tylko niewielka nadzerke, wszystko dobrze, prosze sie ubrac.przepisala recepte na pigulki i wyszlam.obecna dr po zalozeniu spirali ( i na wizycie kontrolnej) nic nie wspominala o nadzerce a minelo hoho sporo czasu od jego wykrycia.
          czytam to i owo na forach i rozne sa zdania. jednemu lekarz zabrania drugiemu nic nie mowi.a trzeci nawet nie wie ze moze ja posiadac
          • Gość: aga Re: tampony a nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:58
            dziewczyno, ty piszesz jak potłuczona!!! bez sensu, bez ładu, bez składu,
            niegramatycznie, nielogicznie.... generalnie TRAGICZNIE...

albo pisz madrze, albo WCALE!!!

przypominasz mi forumowiczke "agusia1988", ktora tu kiedys pisała... i
            wzbudzala ogromne wzburzenie swoją porażającą głupotą.
            • Gość: Kimi Re: tampony a nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:07
              Hehe, już to zauważyłam wcześniej... nawet wiek się zgadza...
            • Gość: barbie88 Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:35
              i dlatego mam 2 z polskiego, i ....sama jestes bledem.
              • Gość: aga Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:40
                powinnas miec jeszcze PAŁE z MYŚLENIA!
                • Gość: agusia_1988 Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:41
                  niestety nie ma takiego przedmiotu w szkole <lol2>. zadowolona idiotko?
                  • Gość: aga Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:43
                    sama jestes idiotką trollu bezmyślny!
                    • Gość: barnie88 Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 00:18
                      jak bym byla bezmyslna to by mnie juz dawno tu nie bylo.
                      • Gość: barbie88 Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 00:19
                        wiec moze wymyslisz inny tekts bo ten nie wypalil
          • Gość: aga Re: tampony a nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:01
            masz odpowiedz na swoje pytanie
            "Nadżerka części pochwowej szyjki macicy
            Definicja:
            Całkowity lub częściowy brak nabłonka płaskiego na powierzchni szyjki macicy.
            Normalnie występujący nabłonek wielowarstwowy płaski jest zastępowany
            nabłonkiem walcowatym pochodzącym z kanału szyjki macicy. Nabłonek ten jest
            czerwony i ziarnisty, co czyni szyjkę macicy zaczerwienioną, zerodowaną. Inną
            nazwą nadżerki jest owrzodzenie szyjki macicy.

Przyczyny i czynniki ryzyka:
            Nadżerka może być spowodowana urazem przez kontakt (w trakcie używania
            tamponów, penetracji pochwy przez ciała obce), przez infekcje (wirusem herpes,
            wczesna kiła, długo niewymieniane tampony, poważne stany zapalne pochwy) lub
            przez działanie substancji chemicznych (środki plemnikobójcze zawarte w
            niektórych globulkach i piankach). Ryzyko wystąpienia nadżerki wzrasta z
            ilością partnerów seksualnych.

Zapobieganie:
            Elementarne zasady higieny życia seksualnego zmniejszają ryzyko wystąpienia
            nadżerki. Należy spróbować wyeliminować czynniki ryzyka wymienione powyżej.

e-kobiety.pl/content/view/1036/44/
            • Gość: agnieszka Re: tampony a nadżerka IP: *.sdl.vectranet.pl / *.sdl.vectranet.pl 04.08.06, 22:41
              dzięki aga smile
    • Gość: Majka Re: tampony a nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 23:11
      Wiecie co, jak dla mnie to wy jesteście potłuczone. Nie dacie się spokonie
      ludziom wypowiedzieć. Jakieś zgorzkniałe bezrobotne siedzące całe dnie na forach
      i pouczające złośliwie innych. Nie macie za grosz kultury..
      • Gość: Majka To było do aga i kimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 23:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka