IP: 83.19.97.* 16.08.06, 15:07
lekarka stwierdziła u mnie nadżerkę i przepisała recepte na solcogyn czy jakoś
tak - taką mała ampułka. Jeszcze nie rodziłam ale podobno nadżerki nie
koniecznie trzeba usuwać. Powiedzcie czy do czasu całkowitego wyleczenia
zachować wstrzemięźliwość czy to nie przeszkadza (lekarka ma urlop i dlatego
pytam) oraz co by było gdyby teraz okazało się ze jestem w ciąży - czy ten
zabieg usuwania nadżerki nie spowodowałby komplikacji? Kurcze takie mam obawy...
Obserwuj wątek
    • agoolinka Re: nadżerka 16.08.06, 17:04
      poszukaj w wyszukiwarce - byly miliony watków o nadzerkach
      • Gość: ewqa Re: nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 17:07
        Czy masz zrobiona cytologie? Jaki masz wynik?
        • Gość: przestraszona Re: nadżerka IP: *.net.pl / 83.19.97.* 16.08.06, 18:04
          wlasnie odebrałam wynik cytologii -III sad jestem załamana
          • Gość: martta Re: nadżerka IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 16.08.06, 20:18
            idz jak najszybciej do lekarza a tego solcogynu nie używaj, zreszta i tak moze
            to nakładac tylko lekarz
            • Gość: przestraszona Re: nadżerka IP: 83.19.97.* 17.08.06, 14:45
              mam uwówioną wizytę za 1,5 tygodnia a do tego czasu chyba zniose jajko ....
              bardzo się boję. czytałam ze nadżerka może miec wpływ na cytologię ze wskazaniem
              na II rzadziej na III, ale wcale mnie to nie pociesza, może któraś z was coś
              podobnego przezyła i mnie pocieszy
              • Gość: sylpal13 Re: nadżerka IP: *.toya.net.pl 17.08.06, 15:09
                Powinnaś pójśc do learza wcześniej, moze prywatnie?
                • anita.anita80 Re: nadżerka 17.08.06, 15:15
                  ja miałam 2 gr i miałam wymrazane 4 lata temu i od tamtej pory po 2 porodach
                  jest wszystko ok i nic się niedzieje cytologie robie 2 razy do roku
                  idz do lekarza nie czekaj do dobrego lekarza!!!
                  • Gość: przestraszona Re: nadżerka IP: 83.19.97.* 17.08.06, 15:21
                    teraz mam okres to i tak nie pójdę, a umówioną wizytę mam u prywatnego
                    lekarza....ech
                    • Gość: martta Re: nadżerka IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.08.06, 17:06
                      idz zaraz po okresie, powiedz lekarzowi ze masz 3 gr i musi cie przyjąć!
                      • Gość: basia Re: nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 07:41
                        SOLCOGYN-em smaruje lekarz a nie ty, tyle że trzeba najpierw pozbyć się stanu
                        zapalnego i zejść do II grupy.Też tak miałam.A masz IIIa czy IIIb ?
                        Pozdrawiam
    • alinka761 Re: nadżerka 23.08.06, 09:48
      Mam niemiłe doświadczenia z Solcogynem i nie polecam Ci tej metody usówania
      nadżerki.Kilka lat temu własnie w ten sposób leczyła mi ją pewna pani
      ginekolog,stwierdziła że jest wyleczona,po roku poszłam do kontroli i niby
      wszystko bylo ok ale zaczełam starania o dzidziusia i zmieniłam
      lekarza.Zaczęłam plamić na kilka dni przed miesiączką i to też mnie
      zaniepokoiło.Nowy gin załamał ręce,nadżerka nie była wyleczona,była już
      krwawiąca i od razu poznał że wcześniej była leczona Solcogynem.Powiedział że
      to najgorsza metoda leczenia zwłaszcza u kobiet które jeszcze nie
      rodziły.Miałam oprócz cytologii pobrany wymaz na obecność bakterii,które były i
      przeszłam kurację antybiotykiem a potem krioterapię czyli wymrażanie.Minął już
      rok i jak na razie wszystko jest w porządku.Stwierdził że niewiele brakowało a
      po smarowaniu tym preparatem poprzednia gin uszkodziłaby mi szyjkę macicysad
      Co do wstrzęmięźliwości seksualnej to np. po wymrażaniu był zakaz seksu na ok 6
      tygodni.
    • Gość: przestraszona Re: nadżerka IP: 83.19.97.* 23.08.06, 11:35
      jutro mam wizyte, ale nie u wcześniejszej gin bo ta jest na urlopie,
      postanowiłam za waszą radą ją zmienić. Zaniepokoiło mnie to ze materiał na
      cytologię pobrała u mnie na pare dni przed okresem i w momencie kiedy
      stwierdziła nadżerkę. Przepisała tę ampułkę i nic nie mówiła o leczeniu jakiegoś
      zapalenia. Z cytologii wyszła mi 3 z opisem m.in. ze materiał cytologicznie
      nieprawidłowy. Mam taki stres od ponad tygodnia. Mam nadzieję, ze jutrzejsza
      wizyta mnie nie dobije. Dzięki za wasze wypowiedzi, jakby ktoś chciał coś
      jeszcze dodać to zapraszam
    • lilith76 Re: nadżerka 23.08.06, 11:44
      Sposób leczenia zależy chyba od wielkości nadżerki - ja miałam smarowanie Solcogynem (wystarczyło jedno, bo robi się czasem dwa) i od tamtej pory (5 lat) na razie nadżerka nie wraca. Miałam kilkumilimetrową.
      • paulina861 Re: nadżerka 23.08.06, 11:52
        Witaj smile

Mi poltorej roku temu wykryti nadżerke lecz lekarz mi powiedzial ze nie jest
        konieczne jejusuwanie gdyz jest bardzo mala i nie szkodzi mi. powiedzial mi
        rowniez ze jezeli wlasnie taki stan nadżerki jest w kobiety tonalezy poczekac na
        pierwsza ciaze i porod gdyz nadzerka w wielu przypadkach sama znika po porodach.
        Powiedzial rowniez ze to nie bezpieczne usuwac nadzerke kobiecie jezeli ta
        nadzerka jest mala poniewaz mozna uszkodzic szyjke macicy i moze byc problem z
        zajsciem w ciaze!!!

Dziewczyny maja racje smile
        Dobrze ze jutro idziesz do lekarza bo wszytsko sie wyjasni i bedzie dobrze smile

pozdrawiam i zycze milego dnia smile
        • lilith76 Re: nadżerka 23.08.06, 12:11
          A jaką wtedy miałaś grupę cytologi???
          Bo autorka ma III, a tego już się nie zostawia samopas.
          • paulina861 Re: nadżerka 23.08.06, 12:16
            a wiesz ze nawet nie wiem??? ja dzis sie zapisuje do mojego gina wlasnie z
            powodu nadzerki bo chcialabym zrobic cytologie smile

pozdr.
    • Gość: Magda Re: nadżerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:17
      Mi tez lekarz stwierdził nadżerkę i zalecił jej usunięcie (200 zł).
      Ale mam 18 lat ... nigdy nie współżyłam ani nie rodziłam. Z wyniku cytologii
      wyszła mi II grupa. Powiedział, że to nie może czekać... Poszłam do innego
      lekarza, który powiedział, że narazie nie muszę jej usuwać ...
      • paulina861 Re: nadżerka 23.08.06, 12:29
        Ja wspolzyje juz od 2 lat. I zaczynam sie nie pokoic bo bardzo czesto mnie boli
        podbrzusze i mysle wlasnie ze to od nadzerkiuncertain

Pozdr.
    • Gość: przestraszona Re: nadżerka IP: 83.19.97.* 23.08.06, 14:17
      szkoda, że nikt z was nie wiem czy nadżerka może wpłynąc na cytologię a tym
      bardziej jej nieodpowiedni wg mnie czas pobrania. No cóż mam nadzieję, ze jutro
      napiszę wam jaką usłysze odpowiedź lekarza, a tym czasem narazie
      • Gość: przestraszona w końcu coś wiem IP: 83.19.97.* 25.08.06, 09:33
        witajcie dziewczyny, lekarz powiedział, ze musze powtórzyć za miesiąc tę
        cytologię to będziemy miec pewność, ale na razie mnie uspokoił, co do nadżerki
        to powiedział, ze jak jest odpowiednia grupa cytologiczna to u kobiety jeszcze
        nierodzącej nie powinno się z nią nic robić bo łatwo o uszkodzenie szyjki i
        potem sa problemy z zajściem w ciążę. Także dziewczyny, jestem zdania, ze zawsze
        decyzję lekarza nalezy skonsultować. A wy jak myślicie?
        • paulina861 Re: w końcu coś wiem 25.08.06, 09:43
          Bardzo sie ciesze ze lekarz Ci wyjasnil te kwestie z nadzerkasmile mnie lekarz te
          same rzeczy co tobie powiedzial na samym poczatku gdy mi ja wykrylwink Chcialam
          isc w najblizszym czasie ale nie moge bo wyjechal na urlop i zapisy do niego
          beda dopiero pod koniec nastepnego tygodnia! wink

Powodzenia Ci zycze i pozdrawiam smile
        • lilith76 Re: w końcu coś wiem 25.08.06, 09:50
          ze jak jest odpowiednia grupa cytologiczna to u kobiety jeszcze
          > nierodzącej nie powinno się z nią nic robić

Takie wyjście było chyba niedowano na forum gorąco promowane smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka