Dodaj do ulubionych

tomograf komputerowy a ciaza

IP: *.static.akk.net.pl 17.05.07, 20:42
Witam
zrobilam tomograf komputerowy gornego odcinka kregoslupa nie wiedzac ze
jestem w 1 lub 2 tygodniu ciązy. Czy wiecie jakie powinnam wykonac badania
aby wykluczyc jego negatywne skutki na plod ?
dziekuje za odpowiedz
ania
Obserwuj wątek
    • joisana Re: tomograf komputerowy a ciaza 18.05.07, 07:40

Tomograf to tak naprawdę zwykły rtg, tyle, ze o jeszcze bardziej
      skoncentrowanej wiązce, a więc bezpieczniejszy. Moja Mama, radiolog, uważa, ze
      ciąza i rtg wykluczały się ileś lat temu (choć czasem w konkretnych przypadkach
      z konkretnych wskazań robiono zdjecie samego brzucha aby potwierdzić ilość
      płodów, pierwsze zdjęcie mojej Mamy to ciąża trojaczków), kiedy aparaty były
      źle zabezpieczone i skalibrowane. Obecnie wiazki promieni są skoncentrowane,
      dawkowane ostrożnie i jeśli nie dotyczą bezpośrednio narządów miednicy, to
      spokojnie mozna je wykonywać, z umiarem i dozą zdrowego rozsądku oczywiście. I
      zauważ, ze 99% kobiet w początkach ciązy robi rzeczy w ciązy "zakazane" bo
      jeszcze o niej nie wie, i jakoś nie skłądamy się z pokolenia mutantów wink.
      Wszystko będzie oki, rób normalne badania jakie zleca prowadzący ciążę, nic
      nadto.
      • Gość: smutna251 Re: tomograf komputerowy a ciaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:37
        Witam
        bardzo dziekuje za odpowiedz...jest dla mnie troszke pocieszająca. Mimo
        wszystko wpadlam w straszna depresje jak odczytalam wczorajszy wynik testu
        ciazowego. Wszedzie gdzie czytam o tomografii mowi sie ze nie powinno wykonywac
        sie jej podczas ciazy. Dzis czekam na wyniki krwi zeby potwierdzic ciaze ale
        nadal bardzo sie boje. Czy mozna zrobic jakies dodatkowe badania ktore wyklacza
        negatywne ewentualne skutki tego badania tomogrem?
        bardzo prosze o odpowiedz.....bardzo sie boje......
        • jeanne72 Re: tomograf komputerowy a ciaza 18.05.07, 16:11
          Spokojnie, prawdopodobnie nic sie Twojemu dziecku nie stało. Badań naprawdę nie
          ma sensu wykonywać. Nie zadręczaj sie tym, bo zaszkodzi mu to znacznie bardziej
          niż tomografia. Zresztą tzw. krytyczne okresy embriogenezy zaczynają się od 3.
          tygodnia ciąży, wtedy zaczynają powstawać narządy wewnętrzne dziecka. Narażenie
          na czynniki szkodliwe przed trzecim tygodniem spowodowałoby raczej poronienie.
          Dlatego nie panikuj, wszystko powinno być dobrze.
          • Gość: dyrka Re: tomograf komputerowy a ciaza IP: *.rtk.net.pl 06.09.07, 15:39
            Witam,
            Niedługo czeka mnie badanie tomograficzne głowy, planuję też ciażę i chciałam się dowiedzieć czy ze względu na to badanie powinnam odłożyć starania czy mogę starać się wkrótce po badaniu?
            • Gość: xxxxxxxxx Re: tomograf komputerowy a ciaza IP: *.tpnet.pl 06.09.07, 18:09
              o to sie pyta LEKARZY a nie anonimowe osoby na forum !!!!
              • Gość: dyrka Re: tomograf komputerowy a ciaza IP: *.rtk.net.pl 06.09.07, 19:42
                Dzięki za wiele wnoszącą odpowiedź, otóż zamierzam zapytać lekarza, dla mnie to zbyt poważna sprawa aby polegać tylko i WYŁACZNIE na opinii internatów, jednak nie uważam aby wysłuchanie innych było szkodliwe.
                • Gość: żana Re: tomograf komputerowy a ciaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.13, 16:31
                  ja też mialam robioną tomografie zatok-pytałam jak to sie ma do starań o dziecko i ginekolożka powiedziała żeby poczekać 1 miesiąc to samo powiedział mi radiolog
    • doral2 Re: tomograf komputerowy a ciaza 20.04.13, 16:53
      Gość portalu: smutna251 napisał(a):

> Witam
      > zrobilam tomograf komputerowy gornego odcinka kregoslupa nie wiedzac ze jestem w 1 lub 2 tygodniu ciązy..."

tygodnie ciąży liczy się od daty ostatniej miesiączki.
      a zatem 1 lub 2 tydzień ciąży tak naprawdę ciążą nie jest.

ponadto, co się stało, to się nie odstanie.
      nic już nie da się zrobić, jeżeli tomograf zaszkodził rozwojowi płodu.
      • go-jab Re: tomograf komputerowy a ciaza 20.04.13, 23:34
        Doralku smile. Dziecko z tej tomografowej ciazy juz pewno do podstawowki chodzi...
        • osmanthus Re: tomograf komputerowy a ciaza 22.04.13, 09:14
          go-jab napisała:

> Doralku smile. Dziecko z tej tomografowej ciazy juz pewno do podstawowki chodzi...

Zapewne tak, ale tez mam nadzieje, ze niedouczona mamusia radiolog jednej z forumowiczek przeszla w miedzyczasie na emeryture... Ale mnie juz nic nie zdziwi po przeczytaniu wypowiedzi jakiegos pana doktora (nawet nie starego), ktory twierdzil, ze CT mozna robic chocby i codziennie i nikomu to nie szkodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka