Dodaj do ulubionych

Konflikt serologiczny

20.06.03, 11:00
Mam grupe krwi 0Rh-, moj przyszly maz taka sama. Czy mimo zgodnosci grup istnieje ryzyko konfliktu serologicznego? Czy nasze dziecko moze miec Rh+? Moi rodzice oboje maja Rh+, a mimo to ja mam Rh-.
Obserwuj wątek
    • linkamocwiatru Re: Konflikt serologiczny 21.06.03, 09:44
      Z tego co wiem to konflikt moze występować tylko wówczas gd matka ma Rh- a
      tatuś Rh+, a zatem nie masz się co martwić.Zresztą teraz z konfliktem sobie
      radzą, sama mam minus, ojciec dziecka i dziecko plus i jest ok. Potencjalny
      problem zaczyna sie od 2 ciąży, bo organizm mógł wytworzyć przeciwciała, ale
      podają coś tam po porodzie czy poronieniu co załatwia sprawe.
      jednak skoro masz Rh- to i tak bedziesz badana pod wzgledem konfliktu mimo ze
      deklarowany przez ciebie tatus ma tez Rh-, gdyz lekarze słusznie zakładają ze
      mąz to nie zawsze biologiczny ojciec dziecka a matka raczej do tego się nie
      przyzna.dlatego tez nieistotne dla lekarzy jakie Rh ma mąz, tylko jakie ma
      matka.
    • monika.antepowicz Re: Konflikt serologiczny 24.06.03, 21:54
      Jeśli Pani i Pani mąż maja RH minus, co jest cech a dziedziczoną recesywnie, to
      znaczy ze dzisdziuś musi być rh ujemny i nie grozi konflikt serologiczny w
      zakresie czynnika RH

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka