magda010 20.06.03, 11:00 Mam grupe krwi 0Rh-, moj przyszly maz taka sama. Czy mimo zgodnosci grup istnieje ryzyko konfliktu serologicznego? Czy nasze dziecko moze miec Rh+? Moi rodzice oboje maja Rh+, a mimo to ja mam Rh-. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linkamocwiatru Re: Konflikt serologiczny 21.06.03, 09:44 Z tego co wiem to konflikt moze występować tylko wówczas gd matka ma Rh- a tatuś Rh+, a zatem nie masz się co martwić.Zresztą teraz z konfliktem sobie radzą, sama mam minus, ojciec dziecka i dziecko plus i jest ok. Potencjalny problem zaczyna sie od 2 ciąży, bo organizm mógł wytworzyć przeciwciała, ale podają coś tam po porodzie czy poronieniu co załatwia sprawe. jednak skoro masz Rh- to i tak bedziesz badana pod wzgledem konfliktu mimo ze deklarowany przez ciebie tatus ma tez Rh-, gdyz lekarze słusznie zakładają ze mąz to nie zawsze biologiczny ojciec dziecka a matka raczej do tego się nie przyzna.dlatego tez nieistotne dla lekarzy jakie Rh ma mąz, tylko jakie ma matka. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Konflikt serologiczny 24.06.03, 21:54 Jeśli Pani i Pani mąż maja RH minus, co jest cech a dziedziczoną recesywnie, to znaczy ze dzisdziuś musi być rh ujemny i nie grozi konflikt serologiczny w zakresie czynnika RH Odpowiedz Link Zgłoś