Gość: Senga IP: 212.160.71.* 02.07.08, 15:20 wie ktoś co może znaczyć podwyższone stężenie monocytów (11,2%) i bazofili( 1,08%)w morfologii? dodatkowo mam 8-10 leukocytów i świeże 2-4 erytrocyty w polu widzenia w osadzie moczu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: morfologia, badanie moczu 02.07.08, 15:51 Co do morfologii - niewiele wiem. Co do badania moczu - leukocyty mieszczą sie w normie /u kobiet bodajże do 12/, ale nie powinno być erytrocytów. Nie jesteś przed albo po okresie? Idź do internisty, możliwe, że masz jakieś zapalenie w obrębie układu moczowego. Aha, świeże erytrocyty pochodza z dolnego /końcowego/ odcinka układu. Wyługowane z górnego. Ale to tak w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: morfologia, badanie moczu IP: *.chello.pl 03.07.08, 13:57 Nie można interpretować wyniku morfologii podając tylko część wyniku rozmazu. Podaj cały rozmaz i cały wynik morfologii. Jeśli chodzi o mocz to według mnie masz jakiś lekki stan zapalny (leukocyty w moczu). I tak jak wyżej podaj czy masz białko w moczu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: morfologia, badanie moczu IP: *.smgr.pl 03.07.08, 20:04 Interpretacji wyników może dokonać tylko lekarz, tylko i wyłącznie po zebraniu wywiadu i badaniu pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś