Dodaj do ulubionych

FRYZJER A CIĄŻA

13.10.03, 15:50
Jestem w jedenastym tygodniu ciąży. Mam pytanie czy mogę wybrać się do
fryzjera, aby pofarbować, a raczej rozjaśnić włosy(odrosty. Czy takie środki
chemiczne nie będą miały żadnego wpływu na moją ciążę? Słyszałam wiele opinii
na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kags Re: FRYZJER A CIĄŻA 13.10.03, 15:58
      Jejku, jakis czas temu walczylam z ta opinia na forum Zdrowie. Idz spokojnie
      do fryzjera, powiedz ze jestes w ciazy i bedzie ok.
      Lekarz mi powiedzial "ciaza to nie patologia, trzeba normalnie zyc".
      Pozdrawiam.
    • oki1001 Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 12:03
      Czy ktoś mi może jeszcze coś na ten temat powiedzieć??
      • ainer1 nie 14.10.03, 12:14
        Czesc Oki :>

Ja radze rozsadek z kilku powodow:
        1. tez farbowalam wlosy - co 3 miesiace pasemka, teraz jestem w ciazy i po
        prostu nie chce tej chemii dla mego dziecka. Farbuje wlosy u renomowanej
        fryzjerki, dobrymi farbami na odcienie blond, bordo - roznie, ale zawsze boli
        mnie troche glowa od tych oparow. Jasne, ze nie ma 100% dowodu ze to mu/jej
        zaszkodzi, ale skoro na wiekszosci masci jest napisane nie uzywac do konca
        pierwszego trymestru - wiec chyba smierdzaca farba tez nie bedzie dobra, prawda?
        Jezeli mozesz - wytrzymaj chociaz do konca pierwszego trymestru, jesli nie - to
        radze tylko farbe ziolowa. I przynajmniej nie wdychaj tego odoru!

2. znam przypadek panny w ciazy ktora wyszla z zielonymi wlosami! A mialy byc
        sliczne blond pasemnka :>>>
        Okropnosc - po prostu farba nie zadzialala jak nalezy w ciazy. Inna z kolei
        kolezanka zamiast trwalej (nie wiedziala ze jest ju zw ciazy) wyszla z potwornym
        sianem na glowie... Nic tylko obciac.
        3. po co wydawac kase na farbe ktora wogole moze nie zadzialac? Robilam kilka
        tygodni temu henne - pierwszy raz od 10 lat wogole nie pofarbowala ani rzes ani
        brwi :>>> Naprawde! A robilam ja u dobrze mi znanej kosmetyczki, tymi samymi
        srodkami co zawsze, tyle samo czasu!

Ja mam teraz zupelnie inne wlosy - mysle, ze to kwestia hormonow, i moze mam
        szczescie, - ale wlasnie teraz wygladaja ladniej niz przed ciaza.
        Czego i Tobie zycze serdecznie,
        Renia
      • beemka1 Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 12:27
        Nikt nie udowodnil, ze farbowanie szkodzi, nikt tez nie udowodnil, ze nie
        szkodzi. Tak na prawde nie wiadomo. Ja w pierwszej ciazy pofarbowalam i
        poronilam. Pewnie to nie od tego, ale jak mam to sobie udowodnic? Teraz nie
        bede farbowac, przynajmniej w 1. trymestrze, tym bardziej, ze moj dzidzius
        ostatnio sporo narozrabial i teraz sie boje. W czwartek ide do swojego gina i
        zapytam, co mysli o farbowaniu. Podziele sie wiadomosciami.
        • oki1001 Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 13:06
          beemka1 napisała:

W czwartek ide do swojego gina i
          zapytam, co mysli o farbowaniu. Podziele sie wiadomosciami.

Z góry bardzo dziękuję, będę czekać na wiadomość.
          Pozdrawiam!
    • kingaolsz Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 13:07
      Hej!
      Czytalam ze jednak nie udowodniono wplywu farby na dziecko, i zgodze sie chyba
      bo w koncu jest to zewnetrzny "zabieg". Aczkolwiek zgodze sie ze opary farby
      nie sa wskazane. Ja sama w ciazy robilam trwala i bylo OK.
      Pozdrawiam
      • marina2 Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 13:12
        Moja lekarka wczraj kategorycznie zabroniła mi farbowania włosów i robienia
        akrylu na pazury uzasadniając ,że przez skóre bardzo dobrze sie wchłania do
        organizmu "taka chemia"sadM
    • lakasha Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 14:16
      KOchana OKI po 1 gratuluję smile, ale przed pójsciem do fryzjera musisz rozwazyć
      parę kwestii, farba to zwiazaek chemiczny,nie zaleca sie farbowania włosów nie
      ze względu że dziecku moze zaszkodzić tylko dlatego ze w ciązy struktura
      włosów , jak i skóry głowy zmienia sie diametralnie i farba moze nie mieć
      takiego odcienia jak chcesz, i szybciej się zmywa (niszcząc włosy).
      Może rozważ kwestię pasemek. Pozdrawiamsmile
      • a-z Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 14:47
        Przez skórę? No tak moze sie wchłaniać tak jak kremy. Dlatego zawsze jak się
        farbuje włosy w ciąży to trzeba powiedzieć fryzjerowi, że się jest
        w "błogosławionym" stanie. I ten ma obowiązek uważać by jak najmniej paćkać Ci
        farbą po głowie.
        Ale co do akrylu to już bym nie przesadzała. Przez paznokcie nic sie do
        organizamu nie dostaje. A jak nosimy sweterek z akrylowej wełny to więcej tego
        włókna przylega do ciała niż na paznokciach.

A tak w ogóle to kup sobie jakaś dobrą książkę (polecam - W oczekiwaniu na
        dziecko) i tam szukaj odpowiedzi bo na forum czasami zdazaja sie tak kuriozalne
        i "ciotkowate" rady, że ręce opadają. Dzisiaj znowu przeczytałam, że podczas
        cesarskiego cięcia lekarz może dziecko "przeciąć". Nawet nie odpowiedziałam bo
        co tu napisać?

Zdrowego rozsądku, także w ciąży życzę!!!

Ani
        • kags Ani! 14.10.03, 15:26
          Ech, lepiej tego ujac nie mozna smile Juz nie wiedzialam co odpisac... bo sie
          okaze, ze nie powinnam siedziec przed kominkiem i patrzec w ogien wink
          Pozdrawiam zdroworozsadkowe smile
    • oki1001 Re: FRYZJER A CIĄŻA 14.10.03, 16:15
      Dziekuję wszystkim za odpowiedzi. Ważniejsze jednak jest dla mnie zdrowie
      mojego maleństwa niż wygląd moich włosów. Przezcież i tak wyglądam "pieknie" w
      stanie błogosławionym, czyz nie drogie ciężarne kobietki?
      Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka