Dodaj do ulubionych

Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy

04.06.01, 20:32
Prawdopodobnie jest to jedyny 'post' w tym dziale męskiego autorstwa, ale
myślę, że kwestia interesuje obie strony - jak to jest ze stosowanie tabletek
hormonalnych bez 7-dniowej przerwy? O ile wiem opinie specjalistów nie są tu
zgodne. Czy ma to wpływ na zdrowie kobiety? Jaki?
Obserwuj wątek
    • chmurka Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 06.06.01, 14:41
      Witam,

Mój ginekolog powiedział, że raz na jakiś czas mozna zażyć dwa opakowania
      tabletek bez zachowania 7-dniowej przerwy. Ale naprawdę nie wiem, co miał na
      myśli mówiąc "raz na jakiś czas". Chyba zapomniałam zapytać, bo tak naprawdę
      nie korzystam z takiej możliwości zbyt często. Do tej pory tylko 2 razy, a
      tabletki antykoncepcyjne biorę od 3 lat. Żadnych niepokojacych objawów nie
      zauważyłam.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
      Pani doktor udzieliłaby pewnie bardziej fachowej odpowiedzi, ale cóż, ani
      widu...
      Pozdrawiam,
      • monika.antepowicz Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 06.06.01, 22:55
        Tak, czasem tak się zaleca , aby przesunąc miesiączkę, ale potem jak juz do
        niej dojdzie , to na wszelki wypadek powinno się nastepne opakowanie przyjąć od
        pierwszego dnia cyklu- dla pewnej ochrony antykoncepcyjnej. Ma
        • Gość: Kinia Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 20:58
          przyjąć od pierwszego dnia cyklu - czyli od pierwszego dnia miesiaczki???
        • Gość: Asia Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 16:29
          monika.antepowicz napisał(a):

&#62 Tak, czasem tak się zaleca , aby przesunąc miesiączkę, ale potem jak juz do
          &#62 niej dojdzie , to na wszelki wypadek powinno się nastepne opakowanie przyjąć od
          &#62
          &#62 pierwszego dnia cyklu- dla pewnej ochrony antykoncepcyjnej. Ma

Chyba nie rozumiem , bo z tego wynika ze powinnam stosowac tabletki bez przerwy caly czas - np biore tabl 2 lub 3 mies bez przerwy wiec nast. opakowanie mam rozpaczac od 1 dnia cyklu - czyli znowu nie ma przerwy i tak bez konca ?
          • monika.antepowicz Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 02.09.01, 21:53
            Myślałam o cyklu liczonym od pierwszego dnia krwawienia. Przecież krwawienie
            nie zawsze wystepuje natychmiast po odstawieniu tabletek. Takie ciągłe
            stosowanie pigułek prowadzi do nieregulasrnych plamień i potem aby je
            wyeliminowac powinno sie zwiekszac dawki hormonów. Taki sposób leczenia był
            stosowany w endometriozie i ze względu na niemoznosc unikniecia plamień został
            zarzucony.MA
    • monika.antepowicz Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 06.06.01, 22:52
      wIĘKSZOŚC SCHEMATÓW ANTYKONCEPCJI DOUSTNEJ zakłada 7 -dniową przerwę między
      kolejnymi cyklami ich przyjmowania. Tabletki przyjmujemy bez przerwy, jeśli
      istnieją wskazania do zahamowania miesiaczek.
      Natomiast w innych krajach stosowane są specjalne blistry,w których znajduje
      sie rzeczywiście 28 tabletek przyjmowanych codziennie, ale 7 z nich to placebo -
      wówczas trudniej o pomyłkę i wyrabia nawyk codziennego zażywania tabletki o
      stałej porze no i łatwiej obliczyć, kiedy powinno się rozpocząć następne
      opakowanie.ma
    • yoric Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 08.06.01, 01:49
      Hmmm...

no nie chodziło mi o kilka banalnych zdań, ale o dokładne wyjąsnienie kiedy
      i na jaki czas można pozwolić sobie na OMIJANIE okresu bez ujemnego wpływu na
      zdrowie dziewczyny/kobiety. Nb zauważyłem, że świadomość dziewczyn nt
      antykoncepcji hormonalnej jest naprawdę niska - niektóre, o ile mi wiadomo,
      pomimo stosowania tabletem około 14 dnia 'cyklu' używają dodatkowo prezerwatyw
      i nie mają pojęcia, że tabletki całkowicie zmieniają cykl owulacji. Proszę o
      komentarz. Pozdrawiam
    • yoric Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 13.06.01, 01:09
      hmm?
      • monika.antepowicz Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 13.06.01, 10:03
        Zazywanie tabletek bez 7 dniowej przerwy powoduje wyhamowanie miesiączek, a
        potem nieregularne plamienia i krwawienie - troche dyskomfort?
        Poza tym zaburza się cyklicznośc przemian endometrium i tak jak przy innych
        ciągłych sposobach antykoncepcji takich jak na przykład zastrzyki hormonalne
        preparatru DepoProvera(co 3 miesiące) może prowadzić do sytuacji, że powrót
        samoistnych miesiączek i co za tym idzie cykli owulacyjnych nie nastepuje od
        razu po zaprzestaniu tego rodzaju antykoncepcji, a po jakimś czasie (od pół
        roku do roku, czasem dłuzej) Niekiedy zachodzi potrzeba zastosowania cyklicznie
        leków hormonalnych dla przywrócenia cykli. MA
        • Gość: Kasia Re: bez 7dniowej przerwy, czyli:Pani Doktor; kiedy biore 3 opakowanie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.01, 13:44
          Pani doktor; bardzo prosilabym o jedno wytlumaczenie,bo nie do konca rozumiem.
          Biore dwa opakowania bez przerwy i...? Czekam siedem dni, aby rozpaoczac 3, czy
          tez zaczynam trzecie pierwszego dnia krwawienia podczas tych 7 dni, czy tez
          miesiac nie biore tabletek i czekam na "naturalny" pierwszy dzien cyklu.
          • monika.antepowicz Re: bez 7dniowej przerwy, czyli:Pani Doktor; kiedy biore 3 opakowanie? 11.09.01, 00:22
            Trzecie opakowanie po 7dnioej przerwie, w której najprawdopodobniej wystąpi
            miesiaczka&#62MA
    • Gość: Kasia Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.01, 22:54
      mam jeszcze jedno pytanie; slyszalam, ze mozna tylko przesunac czas miesiaczki;
      czyli np. nie robic siedmiodniowej przerwy, lecz nadal brac tabletki [przez
      kolejnych np. piec dni], po czym odlozyc, przeczekac 7 dni, jak w przypadku
      miedzy opakowaniami, po czym rozpoczac kolejne opakowanie. (ze nie trzeba brac
      od razu calego drugiego opakowania na raz).
      Czy to prawda i czy kolejne opakowanie rozpoczynam wlasnie po tygodniowej
      przerwie od odstawienia pigulek z opakowania drugiego?
      • monika.antepowicz Re: Zażywanie tabletek BEZ 7-dniowej przerwy 20.09.01, 20:53
        Tak, ale następne opakowanie nalezy przyjąc w całosci i najlepiej od pierwszego
        dnia miesiączki.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka