Dodaj do ulubionych

Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy

28.01.09, 19:31
Witam,mam pytanie dziewczyny,czy któras z Was szczepiła sie ta szczepionka?Nie mam zdiagnozowanego wirusa HPV ale w niedalekiej przyszlosci chciałabym sie nia zaszczepic.Nie wiem czy warto mam 34 lata.Czy wystapily u Was jakies nieporzadane objawy po szczepionce?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • genie.in.the.bottle Re: Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy 28.01.09, 20:22
      W tym wieku nie warto.Docelowo ta szczeponka jest skierowana dla
      dziewczyn ze szkol podstawowch - LO lub dla tych ktore jeszcze nie
      rozpoczely wspolzycia.Chyba,ze jestes jeszcze dziewica, to mozesz
      pogadac z lekarzem o szczepionce.Ja sie zaszczepilam pare lat
      temu.Zadnych skutkow ubocznych nie mialam.
      • Gość: @ Re: Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy IP: *.chello.pl 28.01.09, 20:29
        Ja się zaszczepiłam w zeszłym roku (28 lat). Mój gin stwierdził że to dobry
        pomysł w sytuacji, gdy się jeszcze nie ma poukładanego życia osobistego. Skutków
        ubocznych brak.
      • Gość: emka Re: Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy IP: 91.104.65.* 28.01.09, 22:51
        A wiesz dlaczego docelowo dla nich-tych co nie rozpoczęły jeszcze współżycia?
        Ano,żeby obniżyć koszty akcji-bo jeśli współżycie się rozpoczęło (wirus
        najczęściej przekazywany jest drogą płciową)-to przed zaszczepieniem się należy
        wykonać sobie test na DNA HPV żeby się upewnić czy się go już nie ma-bo jeśli
        tak to szczepienie jest niemożliwe-może wówczas podwyższyć ryzyko właśnie
        wystąpienia raka szyjki macicy o około 40%.
        Co to za ginekolog w ogóle co tak podchodzi do sprawy-za starym się jest to się
        nie opłaca-wirusa można złapać w każdym momencie życia, a co za tym idzie raka
        można mieć zdiagnozowanego nawet jak się ma 60 lat.
        • Gość: @ Re: Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy IP: *.chello.pl 29.01.09, 00:09
          W moim przypadku nikt nie wspomniał o badaniu DNA, ale gdzieś czytałam, że nawet
          jeśli się już ma jakąś odmianę wirusa to zawsze warto się zabezpieczyć przed
          innymi.
    • Gość: m. Re: Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 20:38
      polecam artykuł z ostatnich "Wysokich Obcasów" - o cytologii, HPV i szczepionce:

kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,6191613,Cytologia_na_urodziny.html
      • Gość: !!! !!! IP: *.chello.pl 29.01.09, 11:17
        NIE MA szczepionki przeciw rakowi szyjki macicy!!!
        TO JEST szczepionka przeciwko wirusowi HPV, który raka powoduje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka