Dodaj do ulubionych

Odstawienie tabletek a okres

29.12.03, 22:25
Dziewczyny!
Pomocy! Na pocztaku pazdziernika odstawilam tabletki antykoncepcyjne (lekarz
zalecił przerwę) i od tego czasu nie współżyłam. Pierwsza miesiączka pojawiła
się po 29 dniach, druga po 20, a na trzecią czekam już 34 dzień.. Czy to
możliwe, żeby trzeci cykl po odstawieniu tabletek był aż tak nieregularny...
Troche się denerwuję, choc racjonalnie rzecz biorąc pewnie nie mam powódu..
Czy któraś w Was miała może podobne doświadczenia..
Czekam na odpowiedź!

Zmartwiona..
Obserwuj wątek
    • tweety8 Re: Odstawienie tabletek a okres 30.12.03, 14:13
      Witam! Po pierwsze dziwi mnie czemu taka długa ta przerwa, no ale każdy lekarz
      mówi inaczej, ja robiłam miesięczną przerwę i okres mi się spóźnił tydzień.
      Myśle, że to normalne, że okres masz nieregularny w końcu organizm musi się
      przestawić z hormonów na normalny stan. A druga sprawa jaki miałaś okres przed
      tabletkami?? Bo jak miałaś nieregularny to tym bardziej normalne! No a jak nie
      współżyłaś to faktycznie nie ma się co obawiać smile))) Każdy organizm reaguje
      inaczej, ja np. odstawiłam na miesiąc wyjechałam za granicę i dobre pół roku
      bolał mnie brzuch, bo w czasie przerwy powinno się prowadzić uregulowany tryb
      życia (czyli lepiej nie zmieniać klimatu itd.) A jak dalej masz wątpliwości no
      to idź do lekarza!
      Pozdrawiam
    • monika.antepowicz Re: Odstawienie tabletek a okres 01.01.04, 09:21
      Niejkiedy , zwłąszcza jesli cykle przed stoswaniem pigułek były troche
      nieregularne, to przez pierwsze pół roku miesiaczki mogą być rózne- pierwsze
      cykle po odstawieniu pigułek moga byc bezowulacyjne, chociaż nie jest to
      reguła, bo zaraz po odstawienia pigułek- moze dojśc do owulacji gdyz po
      długotrwałym hamowaniuiu wydzielania hormonów przysadka wyrzuca spora ilosc
      gonadotropin0- i już 8 godnia od odstawieniapigułke dochodzi do owulacji,
      czasem nawet uwolnione zostają dwa jajeczka- stąd nieco wzrasta ryzykociąży
      mnogiej.Przez pierwsz3e kilka cykli po odstawieniu pigułek organizm musi dojsć
      do równowagi hormonalnej stad naturalne medtody planowania ciązy moga być wtedy
      zawodne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka