Dodaj do ulubionych

egzotyki ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:52
Co myślicie o podłogach z drewna egzotycznego? Mi sie podobają ale mam pewne
obawy jak to się sprawuje w naszym klimacie, do tego znajdź tu dobrą ekipę
która zna sie na rzeczy. Jakie były wasze doświadczenia ? Na co uwazać? Jakie
macie rady i sugestie?
Obserwuj wątek
    • Gość: agaelgam Re: egzotyki ? IP: 62.29.165.* 18.11.05, 08:36
      Położyliśmy miesiąc temu w 2 pokojach merbau. Super wygląda po wycyklinowaniu i
      położeniu lakieru matowego. Mieliśmy poleconą ekipę, która juz układała drewno
      egzotyczne. Pan zapewnił nas, że nic nie powinno się dziać. To się pewnie okaże
      za kilka lat. Mam znajomych, którzy położyli jakiś rodzaj drewna egzotycznego
      za ciężkie pieniądze kilka lat temu. Podłoga wygląda jak ułożona z dobrego
      gatunku paneli. Znajoma mówiła, że ta podłoga od początku im pracuje. Gdy jest
      bardzo sucho pojawiają się szpary, któe znikają, gdy powietrze zrobi się
      wilgotne. Nie zaobserwowałam tego u siebie. Merbau leży w salonie, w którym
      jest kominek. Codziennie palimy, a z podłogą nic się nie dzieje.
    • Gość: anka Re: egzotyki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 09:50
      U nas zdecydowaliśmy sie na barlinkowe doussie 3-lam.Bałam się że mało fachowej
      ekipy co ma tragiczne konsekwencje w przypadku parkietu o czym
      napisałprzedmówca.Podłogi jeszcze nie układaliśmy i paczki czekają sobie
      spokojnie ,może kiedy dzieci będą na wakacjach za to się weźmiemy.Póki co ulga
      wykorzystana :)
      • Gość: karmel Re: egzotyki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:59
        mam takie pytanie skoro już padł tu temat barlinka.jaka jest max powierzchnia
        nazwijmy to "tafla" podłogi tzn jak gęsto trzeba wykonać dylatacje.za odp. dziękuję
        • Gość: mikosz Re: egzotyki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:33
          Maksymalna dopuszczalne wymiary podłogi z deski barlineckiej to około 20m na
          długości deski i 8 na szerokości, łącznie około 160m2. Oczywiście przy
          zachowaniu 1,0-1,5cm dylatacji przyściennej.Przy większych powierzchniach
          wymagana jest dodatkowa dylatacja.Do tego warto robić dylatację na przejściu
          między pomieszczeniami np na przejściu z przedpokoju do sypialni albo salonu.Tam
          panują różne warunki i deska może inaczej pracować.
    • jarecki_2 Re: egzotyki ? 23.11.05, 09:46
      Tak samo jak inne rodzaje drewna, tak i egzotyki "pracują" w miarę zmian
      wilgotności. Pod egzotyki stosuje się dodatkowo specjalne maty które w
      przypadku bardzo wrażliwych materiałów niwelują taką pracę, w miarę możliwości
      oczywiście.
      • orlando Re: egzotyki ? 23.11.05, 14:14
        Iroko położone ponad 2 lata temu w całym mieszkaniu, w tym w kuchni i łazience.
        Ekipa była faktycznie bardzo dobra, chemia z górnej półki ale z podłogą nie
        dzieje się nic niepokojącego, nawet w tych pomieszczeniach o dużych skokach
        wilgotności. Ale dlatego właśnie wybraliśmy iroko... Aha-podłoga jest olejowana.
    • jarecki_2 Re: egzotyki ? 23.11.05, 15:12
      Moge podać nr. telefonu do człowieka który się na tym zna i najlepiej doradzi w
      tej kwestji. Zapytanie nic nie kosztuje a można się dowiedzieć czegoś ciekawego.
      Warszawa. Jeśli jesteś zainteresowany to napisz: jarecki@zubbau.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka