Dodaj do ulubionych

belki na dachu a spalanie

13.11.05, 16:15
witam,
nie mam doświadczenia, zamontowałem
w fabii kombi bagażnik THULE - konstrukcja skłasa się z belek
nośnych i dwóch niżej do "trzymania" konstrukcji,

w jaki sposób obecność całości na dachu zwiększa zużycie
paliwa, powiem - nie chce mi się tegi wykręcać

S.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzegorz Re: belki na dachu a spalanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:11
      opór areodynamiczny ( bo o nim tu mowa ) jest wprost proporcjonalnie zależny od
      iloczynu: powierzchni czołowej ( zwiększy się nieznacznie ) współczynnika oporu
      Cx ( dla całego pojazdu - zwiększy się gdyż zakłóca opływ wokół nadwozia ) oraz
      KWADRATU prędkości. Czyli im szybciej będzie się jeździć tym większa będzie
      różnica ( w korku niezauważalna ale na autostradzie może dojść do 0,5 L )
      • Gość: Maciek1956 Re: belki na dachu a spalanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:30
        Witam Całkowita racja, dodam tylko, że bagażnik Thule (wyśmienita firma) w
        przypadku Fabii jest bagażnikiem bardziej głośnym niż w inych autach-to przez
        te pręty trzymające konstrukcję. Ostatnio Thule wprowadziło inny system do tego
        auta, mocowany w fabryczne miejsce, zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Oczywiście
        Fabia musi mieć takie miejsce, a miałem parę Fabii bez tego zaczepu. Pozdrawiam
        • Gość: seboc Re: belki na dachu a spalanie IP: *.eranet.pl 14.11.05, 17:00
          ponoć bagażnik skody to thule właśnie,
          u mnie problem to taki, że kombi nie ma otworów w listwach
          listwy można wymienić (130zł x2) ale ponoć nie wszystkie egzemplarze mają
          odpowiednie otwory pod nimi

monaż relingów nie wchodził raczej w grę ze względu na cenę,
          więc znalazłem wycofany już z oferty thule 4307
          • Gość: Adek Re: belki na dachu a spalanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:34
            A mi burczy Thuylowski jak pierun i uderza o niego antena
            Montowana jest na przodzie ;(
            • Gość: seboc Re: belki na dachu a spalanie IP: *.eranet.pl 25.11.05, 17:48
              w fabii antena sterczy pośrodku dachu,
              raczej z tyłu, zdecydowanie za bagażnikiem

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka