Dodaj do ulubionych

CO MI JEST? POMÓŻCIE!.............................

IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 21.02.04, 22:26
Od pewnego czasu nachodzą mnie (czasami i niespodziewanie) bóle umiejscowione tuż za mostkiem. Jest to
taki kłujący ból. Mam wtedy problem z oddechem - ciężko mi... Moje badania krwi są dziwne, ale lekarz nic
sobie praktycznie z nich nie robi. Mowi ze jestem zdrowa. Przeważnie wszystko jest w normie, ale ostatnio
WBC było poniżej normy. Nie miałam robionych dodatkowych badań kardiologicznych. Mam 21 lat. Wszyscy
mówia, ze jestem zdrowa. Ale ja nie wiem co to jest!!!Pomózcie! Nie wiem nawet czy powinnam się starać o
jakieś dodatkowe skierowania na badania. TO COŚ TAK STRASZNIE BOLI!!! Pomózcie...
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.visp.energis.pl 21.02.04, 22:31
      niech ci zrobią przynajmniej EKG i echo serca
    • connie1 Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ 22.02.04, 10:34
      Troszke za mało danych...
      Co to znaczy ,że badania krwi sa dziwne?I kiedy te kłujące bole wystepują , po
      wysilku , w nocy , czy niezależnie od wszystkiego?
      I po czym przechodzą?Czy kłopoty z oddychaniem masz dlatego ,że boli czy
      dlatego ,ze jest Ci duszno?
      Jak tolerujesz wysiłek?
      Sorry za pytanka , ale przyczyn bolu w klatce piersiowej jest cała litania od
      kardiologicznych , gastrologicznych , neurologicznych itd.. po zupełnie
      banalne nerwobolowe...
      Pozdrawiam
      Conka
      • Gość: M. Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 22.02.04, 12:02
        Są dziwne, dlatego, że zmieniają sie praktycznie co dwa tygodnie. Raz jest ok, a
        raz jest za mało np. WBC. Miałam robione trzy badania krwi- kazde co 2 tyg. Za
        pierwszym razem było nawet dobrze, później miałam robione badania do szkoły -
        wyszło zupełnie co innego -mało białych krwinek, czerwonych też nie za dużo.

Co do bólów to miałam je ostatnio wczoraj. Upadła mi rękawiczka i sie po nią
        schyliłam. Poczułam, jak by mi ktoś gwóżdż w mostek wbijał. Trudno mi było
        oddech złapać - tak jakby coś mi blokowało tam w środku. Do tego nie mogłam sie
        wyprostować, ponieważ bolało jeszcze bardziej.
        Przechodzą samoistnie. Po ok 15 minutach.
        Hmmm... wysiłek? Jak dużo biegam to czuję ucisk w klatce piersiowej. Szczerze
        mówiac nie przepadam za ćwiczeniami, ale codziennie conajmniej 15 minut ćwiczę.

Dziękuję Ci Conka, że sie zainteresowałaś. Jak mozesz powiedz mi co dokładniej
        powinnam zrobić. Nie chcę wykłócać sie o skierowanie na badania, bo w
        dzisiejszych czasach lekarz je wypisuje tylko w nagłych przypadkach i z
        konieczności. A trochę głupio by było, gdyby się okazało, że nic mi nie jest.
        Pozdrawiam serdecznie!
        • Gość: Kalina Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.02.04, 18:12
          Ja tez myslalam ze jestem strasznie chora majac takie bole a okazalo sie ze
          jest to tylko bol korzonkowy. Wizyta u dobrego kardiologa wyleczyla mnie na
          dobre. Wytlumaczyl mi jak to nerwy idace od kregoslupa opasajac nas niejako do
          przodu daja bol jak przy chorobie serca. Ale oczywiscie zrob EKG aby sie
          uspokoic.
    • Gość: Artur Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.sasknet.sk.ca 23.02.04, 04:21
      Jezeli chodzi o badania krwi to trudno mi sie ustosunkowac do tych
      niespecyficznych wahan wynikow.

Objawy kliniczne, wg mnie rowniez nie sugeruja ciezkiej choroby.
      Moze to byc objaw korzonkowy jak ktos zasugerowal nizej, ale takze mala
      przepuklina, moze zapalenie przyczepow przepony.
      Jezeli to przepuklina to na ogol lekkie przytycie spowoduje zmniejszenie
      objawow lub ich ustapienie. Rtg kregoslupa pozwoli wykryc, czy nie masz jakis
      problemow z kregami. A jezeli chodzi o zapalenie sciegien przepony - tu pomoze
      jakis srodek przeciwzapalny/przeciwbolowy.
      Najbardziej chyba stawiam na przepukline.
      Pozdr.
      • Gość: M. Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 23.02.04, 18:32
        A czym ona moze być spowodowana?(chodzi mi o przepuklinę) Wiesz, przytycie nie wchodzi w grę :) Mam 166
        cm i ważę 53 kg- tak ma być dalej :) nie chcę przytyć. Poza tym chciałabym się czegos więcej dowiedzieć o tym
        bólu korzonkowym. W mojej pięknej Encyklopedii Zdrowia PWN nie ma za dużo na ten temat. Dziękuję, że sie
        również tym tematem zainteresowałeś. Ostatnio mam dziwne przeczucie, że coś złego sie stanie. Serce mi wali i
        czuję niepokój. Melisa trochę pomaga, ale ile można. Pozdrawiam.
        • Gość: Artur Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.sdh.sk.ca 23.02.04, 19:07
          Podalem ci te pare pomyslow i mozesz je podsunac lekarzowi. A lekarz ma o tyle
          lepiej ode mnie, ze moze cie takze zbadac, w tym np pozginac twoj kregoslup i
          dobrze go obejrzec. A widywalem juz nawet u mlodych ludzi zgniecione kregi
          piersiowe, ktore nie dawaly zadnych objawow klinicznych a zostaly odkryte na
          przypadkowym badaniu rentgenowskim. Wiec kto wie, moze i ty masz podobny
          problem. W kazdym razie chodzi o to, ze moze dojsc do ucisku roznych nerwow
          wychodzacych z kregoslupa.
          W przypadku przepukliny diagnostyka moze byc trudna zwaszcza jezeli problem raz
          jest a raz go nie ma. W przepuklinie czesc narzadow z jamy brzusznej
          przemieszcza sie do klatki piersiowej przez rozstepy, zwykle z powodu jakiejs
          drobnej gentycznej wady. Problem moze sie ujawnic po jakim intensywnym wysilku
          albo kaszlu. Przepuklina moze spowodowac jakis ucisk na serce i pluca i stad
          moga pochodzic twoje objawy. Diagnostyka: Robi sie ultrasongrafie, zdjecie
          rentgenowskie gornego odcinka przewodu pokarmowego z barytem. Ale czasem tylko
          b. dokladny opis pacjenta tego co czuje moze sugerowac istnienie przepukliny.
          Moze powinien zobaczyc cie chirurg. Oni sa dosc dobrzy w diagnozowaniu
          przepuklin.
          Jezeli masz przepukline i nie chcesz przytyc to co? operacja?
          • Gość: M. Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 23.02.04, 20:36
            Dziękuję. Wezmę pod uwagę Twoje zdanie i jak pójdę do lekarza to podpowiem mu trochę. Dzięki. Po
            przeczytaniu Twojej wypowiedzi naprawdę sie wystraszyłam i zbiorę sie do lekarza. dzięki raz jeszcze. Trzymaj
            sie!!

• Gość: Artur Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.sdh.sk.ca 23.02.04, 21:42
              Gość portalu: M. napisał(a):
              Po
              > przeczytaniu Twojej wypowiedzi naprawdę sie wystraszyłam i zbiorę sie do
              lekarz
              > a. dzięki raz jeszcze. Trzymaj
              > sie!!

Myslalem, ze ci ulzy troche, ze nie mysle ze to zawal serca, a tu na odwrot?
    • Gość: ani Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.acn.waw.pl 23.02.04, 22:14
      Mam podobne bóle, kłujące, takie, że aż trudno było złapać oddech. Okazało się,
      że to poważna wada kręgosłupa... ale powodów może być całe mnóstwo, począwszy
      od neurologa, kardiologa (echo serca przydałoby się napewno) do ortopedycznych
      włącznie. Zmień lekarza jeśli nie potrafi Ci nic zasugerować...
    • Gość: M. Re: CO MI JEST? POMÓŻCIE!........................ IP: *.dolsat.pl 24.02.04, 20:31
      A co mi grozi jeżeli nie będę tego leczyć?? To moje ostatnie pytanie związane z
      tym tematem. Wiesz Artur, wolę mieć zawał i szybko umrzeć niz cierpieć całymi
      latami na coś "nieuleczalnego". Zabrzmiało to chyba dość pesymistycznie ale
      lepiej tak podchodzić do życia niż się później rozczarować. Pozdr.
      • Gość: Artur Przeciez nawet nie wiemy co masz? LOL IP: *.sdh.sk.ca 24.02.04, 20:54
        Aaa, ale na zawal to trzeba sobie zasluzyc. :)
        W twoim przypadku to glownie zestarzec, ale lepiej tez duzo i tlusto jesc, malo
        sie ruszac i palic papierosy. Dobrze jest tez duzo sie o cos martwic i miec
        depresje. W sumie moze i jestes na dobrej drodze bo przynajmniej ten ostatni
        punkt juz spelniasz.

Ze tak powiem nie bardzo masz wybor, tzn masz to co masz a nie to co chcesz
        miec.
        A jezeli to cos ma zwiazek z kregoslupem, to moze wystarczy jakas gimnastyka
        korekcyjna, a jezeli przepuklina to tak jak pisalem -trzeba troche utyc - ale
        ty odmawiasz :( A ja znam jednego faceta co lubi dziewczyny przy kosci, a
        chude go w ogole nie biora). Przepuklina ma to do siebie, ze kiedys moze sie
        nie cofnac tylko ugrzeznac i wtedy bez operacji "na ostro" sie nie obejdzie.
        Jezeli masz cos innego to pewnie samo przejdzie.

Pozdr.
        • Gość: M. Re: Przeciez nawet nie wiemy co masz? LOL IP: *.dolsat.pl 24.02.04, 21:06
          hehe Dzięki.
          Więc to na pewno nie zawał.(faktycznie tylko ostatni punkt bym spełniła)
          Jak się sama nie zmuszę, to ćwiczyć nie lubię... więc poczekam na "ostre"
          wejście...:D ale i tak lepiej pójdę do lekarza - niech mnie prześwietli:) POZDR!!!
          • Gość: Artur :D IP: *.sdh.sk.ca 24.02.04, 21:10
            A gdyby to byla przepuklina i bys musiala przytyc to skontaktowac Cie z tym
            facetem co lubi grube???
            • Gość: M. Re: :D IP: *.dolsat.pl 25.02.04, 12:48
              Hehehe.... hmmm... nie, dziękuję :) Ale miło jest usłyszeć że Panowie lubią
              puszyste Panie :) Widać zmienia się ideał kobiety... To dobrze:)

P.S. a tak na marginesie to ile lat ma ten Pan?? :D

Pozdr. M.
              • Gość: Artur Re: :D IP: *.sdh.sk.ca 25.02.04, 15:18
                Podaj e-mail to ci wszystko opisze.
                • Gość: M. Re: :D IP: *.dolsat.pl 25.02.04, 16:29
                  Nie no bez przesady :) :) chciałam sie tylko zapytać ile ma lat, bo przeważnie
                  starsi panowie wolą puszyste Panie :) (bez urazy oczywiście) !!! Pozdr.
                  • Gość: Artur Re: :D IP: *.sdh.sk.ca 25.02.04, 16:34
                    Juz wiecej tu nie napisze, tylko na priva jak chcesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka