Dodaj do ulubionych

zwariuję-włosy wypadają garściami

20.05.10, 22:07
10 miesięcy temu urodziłam dziecko. Ze dwa miesiące temu zaczął się powyższy problem. Myślałam, że przejdzie.... Piersią karmiłam do 9 m-ca, więc myślałam, że organizm osłabiony. Cały czas w ciąży i podczas karmienia brałam witaminy dla ciężarnych. Obecnie czuję, że boli mnie nawet skóra na głowie. Strach dziecko wziąć na ręce, bo gdy złapie za włosy - garść zostaje w rączce. Wszędzie pełno włosów. Skróciłam, żeby się wzmocniły. Biorę cynk i selen i potas+magnez i wapń. Wszystko osobno. Robiłam podstawowe wyniki z krwi, wszystko ok. Robiłam żelazo - trochę ponad normę. Dwa miesiące temu miałam operację wycięcia tarczycy. Przed operacją tsh w normie - 0,67. Po operacji lekka niedoczynność - 2,0. Co za cholera? Co mam robić. Obawiam się, że będę łysa. Pomocy!
Obserwuj wątek
    • lal-a85 Re: troche zle napisalam 20.05.10, 22:08
      lal-a85 napisała:

> 10 miesięcy temu urodziłam dziecko. Ze dwa miesiące temu zaczął się powyższy pr
      > oblem.

Problem zaczął się nie ze dwa miesięce temu, ale ok. 2 miesiące po porodzie.
      • doradcaa Może pomoże... 21.05.10, 01:25
        Mnie na te problemy bardzo pomógł Pantoten-H. Po jednym
        opakowaniu było jak ręką odjął, może Tobie też pomoże.
        Życzę powodzenia i pozdrawiam.
        • junkersica Re: Może pomoże... 21.05.10, 08:01
          Za twoje problemy odpowiada niedoczynność. Czy oznaczałaś FT3 i FT4, czy bazujesz na samym TSH?
          Proponuję oznaczyć ferrytynę, to ona pokazuje zapasy żelaza w organizmie.
          Zbadanie poziomu żelaza we krwi pokazuje jedynie, czy jadłaś wczoraj wątróbkę, czy raczej danie wegetariańskie ;) i jest niemiarodajne.
          Żadne specyfiki tu nie pomogą, trzeba pozbyć się niedoczynności i oczywiście anemii.
          A jak się czujesz?
          • junkersica Re: Może pomoże... 21.05.10, 08:04
            Aha, bierzesz euthyrox? W jakiej dawce?
          • lal-a85 Re: Może pomoże... 21.05.10, 11:04
            junkersica, dzięki za odp

Myślę, że mam niedoczynność, bo objawy by na to wskazywały. Ale z drugiej strony na wszystko znajduję wytłumaczenie. Strasznie mi zimno, ale z drugiej strony.... w tą pogodę, to chyba każdemu? Jestem zmęczona, senna, ale to tłumaczę zachowaniem absorbującego dziecka. Przytyłam od operacji dwa kilo, ale to z kolei zwalam na odstawienie dziecka od cyca no i nadmiernym apetytem.
            Euthyrox biorę w dawce 62,5. Po operacji brałam 50, a wynik tsh miałam 2,0, więc podwyższyłam własnie na 62,5. 24 maja mija miesiąc odkąd zmieniłam dawkę, więc polecę na początku czerwca zrobić. Oczywiście ft3 i 4 nie robiłam, bo lekarka uznała, że to zbedne badania. Wiesz, tego wypadania włosów nie wiązałam z niedoczynnością, bo przed operacją (2mce temu) tsh miałam 0,67 i zawsze było dobre, a włosy wypadały jak wściekłe.
            Ok, zrobię teraz ft3 i 4 oraz ferrynę. A nie wystarczy zrobić hemoglobiny, żeby wiedzieć, czy nie ma się anemii?
            • junkersica Re: Może pomoże... 21.05.10, 11:28
              Czy masz jakieś stare USG? I czy po porodzie robiłaś? Tak myślę, czy Ci się nie przyplatało hashimoto, po porodzie to częste.
              Morfologia niestety w przypadku tarczycowców nie jest jedynym badaniem. moja jest idealna, a ferrytyny maleńko...
              Ja też przez prawie dwa lata zwalałam swoje objawy na pogodę, dzieci, trudny okres... a tu proszę, anemia jak cholera, hashimoto. Brrr.
              O dawce się nie wypowiem, bo bez FT3 i FT4 nie potrafię. A lekarza, który patrzy na samo tsh osobiście bym zmieniła.
              Wypadanie włosów to moze być i niedoczynnośc i anemia. Trzeba sprawdzić.
              I pamiętaj, zeby badania robić na czczo i bez tabletki.
              Może nowe wyniki i całą swoją historię wpiszesz tutaj:
              chorobytarczycy.eu
              Tu będziesz mogła poczytać o samych tarczycowych przypadkach i uzyskasz duuużą pomoc.
              Pozdrawiam serdecznie.
              • mi.ka.n Re: Może pomoże... 21.05.10, 11:47
                Niestety to wypadanie jak najbardziej zwiazane z tarczyca.Nawet przy dobrych
                wynikach wypadaja dalej.Ja mam to samo.Ale biore 100 euthyroksu mam
                niedoczynnosc od dłuzszego czasu z powodu zwłoknienia tarczycy.Pogodziłam sie
                ,ze bede nosic peruke.
                • junkersica Re: Może pomoże... 21.05.10, 12:04
                  Mi.ka.n, nawet tak nie pisz!!
                  Zrób badania, o ktorych pisałam, większość endo dba tylko o tsh, a dążymy do tego, by ft3 i ft4 były na równym poziomie. Wpisz swoje wyniki i się nie załamuj!!!
                  • e-kasia_mm9 Re: Może pomoże... 23.05.10, 23:06
                    A nie bierzesz przypadkiem tabletek antykoncepcyjnych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka