01.03.06, 11:53
robilam badanie gdxvcc i prawe oko wyszlo nie za bardzo, ale cisnienie za
kazdym razem jest w normie. dostalam skierowanie do przyszpitalnej poradni
jaskrowej. kurcze skad u mnie to cholerstwo sie wzielo?nikt w rodzinie nie
chorowal na jaskre, mam 22 lata, na nic nie choruje, nic mi nie dolega. juz w
koncu nie wiem czy to jaskra czy to nie jaskra.
w ktorych szpitalach w warszawie sa poradnie jaskrowe?
Obserwuj wątek
    • chitynoff Re: jaskra 11.04.06, 16:13
      mi tez lekarz podczas klasycznego badania stwierdzil, ze jest cos nie tak.
      robilem badanie gdx, hrt, pole widzenia, wyniki sa nienajlepsze. mam 27 lat,
      nikt u mnie na jaskre nie chorowal.
      lekarz przepisal mi krople Betoptic na obnizenie cisnienia wewnatrzgalowego.
      lekarz z poradni jaskrowej kazal mi je natychmiats odstawic, bo przy niskim
      ciesnieniu nie nalezy go obnizac.
      zapisalem sie do poradni jaskrowej na brodnie (ul.poborzanska chyba). dosc
      krotko sie czeka na wizyte. nie wiem co sie z tymi oczami dzieje.

jak to jest z tymi kroplami? jak to jest z jaskra w tak mlodym wieku, bez
      chorych rodzicow i dziadkow?
      • beanr Re: jaskra 13.04.06, 16:28
        Ja też jestem monitorowana w kierunku jaskry, mimo niskiego ciśnienia i braku
        problemów ocznych w rodzinie. Na razie wyniki mam wglednie dobra, na granicy
        normy, ale z pewnym zwężeniem włókien w skroniowej części tarcz wzrokowych, i
        to zwężenia powoli postępuje. U mnie jest to ewidentnie na tle naczyniowym -
        juz o tym pisałam wielokrotnie (forum: oczy, migrena) - świadczy o tym niskie
        ciśnienie ogólne, migreny od dzieciństwa, zimne dłonie, a więc moje naczynia
        krwionośne w oczach też nadmiernie się kurczą, stąd te problemy.
        O tym, że nie można stosować kropli przy niskim ciśnieniu śródgałkowym nie
        słyszałam - ja właśnie zakrapiam krople, gdyż dodatkowo rozszerzają nieco
        naczynia dna oka, więc działają korzystnie. Zażywam też Magnez w dużych dawkach
        i okresowo Flunarizinum (neuroprotektor).
        Leczę się w Instytucie Jaskry i Chorób Oka na ul. Okrąg, w Warszawie.
        • chitynoff Re: jaskra 14.04.06, 17:23
          o tych kroplach powiedziala mi nowa dr z poradni na brodnie. jak zobaczyla kto
          mi przepisal (dr. P. z Okrąg) to skwitowala to mniej wiecej w ten sposob: no
          tak, instytu jaskry. jakby tam oni dawali te kropla na wszystko.
          a powiedz mi jak sie dostac do tego instytutu jaskry i chorob oka. bo to jest
          chyba niepubliczny? tzn za badania musialem tam placic.
          • beanr Re: jaskra 15.04.06, 09:32
            A to ciekawe, co piszesz o tych kroplach i podejściu do lekarzy z Okrąg. A juz
            miałam do nich pełne zaufanie, i wydawało mi się, że nareszcie nie muszę nikogo
            szukać, bo znalazłam dobrą placowkę. No cóż, są różne szkoły. Tylko teraz nie
            wiem, komu wierzyć. Co do kropli, ja zawsze mam pewne wątpliwości i dzielę się
            nimi z moim lekarzem, którego uważam za dobrego specjalistę, i zawsze im
            wyjaśnia, że tak trzeba pomimo mojego niskiego ciśnienia i że te krople
            poprawiają mi ukrwienie nerwu wzrokowego...
            Poradnia na Okrąg ma podpisaną umowę z NFZ - trzeba się ich pytać, kiedy
            zapisują nowych pacjentów i być upartym. Niby mają mało miejsc, ale zawsze
            kogoś wcisną. Mi powiedzieli (było to dwa lata temu), że któregoś marca są
            zapisy, no więc przyszłam bladym świtem i się zapisałam, nawet nie było
            specjalnie kolejki. I teraz już bez problemu robię trzy razu w roku badania i
            mam wizyty kontrolne, chociaż zapisywać się na dany termin muszę dwa miesiące
            wcześniej.
            • wawa60 Re: jaskra 15.04.06, 17:30
              hm. tak to jest z tymi lekarzami. nikomu ufac nie mozna. 20 kwiet. mam wizyte
              w poradni i sie zapytam jak to jest z tymi kroplami. w ogole to mam pomysl,
              zeby sprobowac sie wbic do jeszcze jakichs 2 innych okulistow i niech mi
              powiedza co i jak. moze jakas srednia sobie wyciagne z tych diagnoz. to jest za
              powazna rzecz, zeby polegac na zdaniu jednego czlowieka (moze niedouczonego
              albo leniwego)
              • chitynoff Re: jaskra 15.04.06, 17:31
                to wawa60 to bylem ja :p
                • beanr Re: jaskra 15.04.06, 18:46
                  Właśnie w tym sęk, że najpierw przeszłam drogę przez różnych lekarzy niewiele
                  wartych i teraz trafiłam na dobrego, tak mi się przynajmniej wydaje - wnioskuję
                  tak z podejścia do pacjenta, chęci odpowiadania na wszystkie moje wątpliwości,
                  i wiedzy. Tylko myślę sobie, że faktycznie w przypadku jaskry, ponieważ jest
                  wiele niewiadomych, są więc różne szkoły. Na Okrąg wszyscy lekarze wywodzą się
                  z jednego ośrodka i prezentują podobny punkt widzenia. Może na Bródnie czytają
                  inne żrodła, i leczą inaczej. Która szkoła jest lepsza, nie wiadomo, chociaż
                  wolałabym wiedzieć.
      • annamaj1981 Re: jaskra 13.12.16, 17:52
        Posiadam informacje na temat naturalnych sposobów leczenia m.in.schorzeń wzroku. Sama choruję na zwyrodnienie siatkówki oka. Info pod e-mail: annamaj1981@gazeta.pl
    • quarter Re: jaskra 07.01.16, 01:01
      Najlepsza prof Czechowicz-Janicka od jaskry teraz przyjmuje w Instytut Oka na Al. Niepodległości 18 - nowa placówka, z super sprzętem do diagnostyki i laserami.
      • martuska-85 Re: jaskra 03.01.17, 10:30
        ja polecam dr. Beatę Cichowską

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka