Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kąt - lód - styl

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 12:03
    W sobotę wybraliśmy się na narty. Wszędzie lodowisko, prawda wyszła na wierzch.
    Niby wszystkich "obwozi", ale ja tak nie potrafię, jak narta mi ucieknie to
    leżę. A w moim wieku raczej to nie polecane:)
    Jak dobrać kąt ostrzenia do stylu jazdy? Na stoku w serwisie naostrzono mi -
    na moja prośbę - kąt 88stopni. Może powinno się na mniej?
    W sobotę mam zawody branżowe :(
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: kąt - lód - styl 04.01.10, 12:13
        Jest pytanie, czy rzeczywiście to było 88st ... a jeśli tak to może powinno być rzeczywiście 87. W takich warunkach prawda o przygotowaniu sprzętu wychodzi na wierzch. Ja raczej nie dowierzam w rzetelność stokowych serwisantów. Oni dobrze wiedzą, że znający się na rzeczy robią te sprawy sami, więc raczej nie przykładają się do roboty. Odwalić i skasować ... to wszystko, a przeciętny narciarz nie zauważy kitu. Wiem, strasznie uogólniam, ale taki mam doświadczenia ... może i są porządni serwisanci także.
        pozdro.
      • Gość: o_andrzej Re: kąt - lód - styl IP: *.cyf-kr.edu.pl 04.01.10, 12:19
        A gdziezes to jezdzila? Ja bylem obok Nosala (spedzalem sylwestra naprzeciwko
        stoku). W Nowy Rok (piatek) teoretycznie dalo sie jezdzic, ale padalo, deszczem.
        :( Dalismy sobie spokoj, bo az tacy maniacy nie jestesmy. A w sobote dopadlo
        mnie przeziebienie. Widzialem jednak, ze twardo, jak dla mnie za twardo. Trudno
        sie dziwic po poprzednich opadach... deszczu.

88 czy 87 stopni to optymalne ostrzenie. Zapewne 0.5 stopnia podniesienia. I nic
        wiecej nie wyczarujesz. Byc moze nowe, bardziej sztywne narty poradzilyby sobie
        na lodzie lepiej, ale i to nie jest pewne. Po prostu unikac takich warunkow. :)
        • Gość: web Re: kąt - lód - styl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 13:46
          byliśmy na Polczakówce www.polczakowka.region-rabka.pl/
          dzisiaj na kamerce to już nieźle wygląda. W sobotę był naśnieżony, lodowy
          środek. Mowicie, że 88 wystarczy? Na bramkach również? Bo ja zawsze idę na
          całość. Oczywiście zgodnie z fizycznymi warunkami i wiekiem:)
          • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl IP: *.tor.primus.ca 04.01.10, 15:12
            Jezeli to ten stok na zawody to nieprzejmowal bym sie katem krawedzi. Raczej nad
            techikami przyspieszania na nienajstormszych stokach.
            A pozatym takie zawody to raczej fun niz zacieta konkurencja wiec relax have fun
            bo o to tu najbardziej chodzi.
            • Gość: web Re: kąt - lód - styl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 15:27
              przyśpieszę jak mnie nie zwiezie na lodzie. Fun - fun'em, ale ja nie mogę wolno
              jechać, chyba, że pługiem w ramach oglądania trasy:)
              • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl IP: *.tor.primus.ca 04.01.10, 15:48
                tak nawiasem mowiac co to ma byc gigant, specjalny ?
                Troche masz racje bo jesli o ten stok chodzi to z danych wynika ze nie jest
                nastromszy. A na takich stokach poprostu trudniej o krawedz
                [ w przeciwienstwie do stkow stomych] a wiec dkladniejsza pzoycja da tu wiecej
                niz 1 kat na krawedzi ba jesli to specjalny to moze warto podniesc but. Jest
                wiel czynnikow ktore decyduja o trzymaniu na lodzie
                i ilsoc zstopni na krawedzi to tylkojeden z nich a i nie najwazniejszy.

Masz napewno racje ze kat jest wazny ale czy az tak to tu mailbym watpliwosci.
                Mowisz o lodzie czy o mocno zmrozonym sniegu bo to dwa rozne siwty. Nie sadze
                zeby dopuscili do zawodow z lodem na trasie.
                Kiedys w karu jezdzilem na taki zawody resortowe ale raczej dla funu nizk
                konkurencji [ nie powiem dla niektorych byla to ostra konkurencja] jakies tam
                Suche Zleby, poczciwy Kasprus czy inne takie tam. Tutaj tez czasmi popelniam
                takie rzeczy oczywioscie wiecejdal funu niz dal rywpalizacji. Z teog comoim
                zdniem waze to w miare optymana krzywa i to jak szybkim sie njest na
                latwiejszych odcinakch bo na trudniejszych wszycy maja mniejsze lub wieksze
                problemy.
                Co do lodu - hmm technika, pozycja - technika - pozycja to 85% sukcesy reszt to
                sprzetu. No ale to moje amatrosekie zapatrywania.
                • Gość: web Re: kąt - lód - styl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 17:56
                  gigant:)W jednej grupie jada i młode ścigantki i weteranki. Nie lubię za dużo
                  obrywać. Niestety czasy zajmowania góry podium się skończyły.:)
                  • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl IP: *.tor.primus.ca 04.01.10, 18:41
                    Tak sadzielm a na czy jedziesz ten gigant?
                    I to jest ten stok z linku podanym w jednym z poprzednich postow?
                    Jesli tak to moim amatroskim zanaiem smaroaenie bedzie wazniejsz od
                    od kata krawedzi. sporo wyplaszczen gdzie potrzebny jest zdecydownie dobry
                    poslizg i noszenie nart i unikanie zbytecznego lapania krawedzi.
                    Patrzac na profil tego sotku o ile to ten stok to pare zamknietych brame ale to
                    co mozna wygrac to bramki otwarte i zdecydowania szybka narta [ smaorwanie
                    slizgi profil itp ]
                    • skyddad Re: kąt - lód - styl 04.01.10, 18:59
                      Witaj Web,
                      Gigant, najwazniejsza sprawa dobre nasmarowanie nart.Dobierz smar do temperatury
                      sniegu, optymalnie mozesz przewidziedz dzien wczesniej.
                      Chodzi o to abys pomykal dziarska do przodu.Pozycja caly czas nogi ugiete w
                      kolanach tak aby przez but dociskac przod narty.Bedziesz mial przyczepnosc
                      zawsze nawet na glatkiej tafli lodu i te 88 stopni tylko pomoze.Jak masz
                      mozliwosc trenuj choc troche. Zjezdzasz na lekko rostawionych nogach.Pomiedzy
                      stopami okolo 50cm kolana ugiete i pozycja prawie siedzaca tak aby byly jak
                      najmniesze opory powietrza.
                      Nastepnie przy tyczkach wysuwasz noge na zewnatrz jak jakbys prostowal zaraz za
                      tyczka ciezar ciala przesuwasz na dryga noge robisz to szybko . Pamietaj narty
                      dlugosc minimum 180cm.
                      Pozdr.i zycze zwyciestwa. Sky.
                      • skyddad Re: kąt - lód - styl 05.01.10, 01:34
                        W nocy sie obudzilem i sobie przypomnialem. Kijki trzymasz na wyciagnietych
                        rekach do przodu na wprost,powoduje to pewna wage ciala z tendencja do przodu
                        czujesz ze masz dobra rownowage.Oczywiscie to przy pozycji kucznej na bardzo
                        ugietych kolanach albo jak niemasz treningu to wykonaj tzw klatke zamknieta to
                        nalezy do starego stylu
                        ale bardzo skutecznego i dla Ciebie bezpiecznego.
                        Nogi szeroko,przysiad glowa po miedzy kijkami wysunietymi do przodu,czujesz ze
                        jestes jedna caloscia nogi rece i tulow i wal po prostu w dol nie omijajac
                        bramek,tym stylem mozesz wyciac rywali wpien.Warunek narty nasmarowane jak
                        trzeba.Zaloz taka kamizelke na usztywnienie kregoslupa podobna jaka uzywaja
                        motocyklisci.Kask ,gogle,rekawice i gaz na dol.Staraj sie byc sterowalny i nie
                        zwalniaj.Stowe lekko osiagniesz.
                        Pzdr.sky.
                        • skyddad Re: kąt - lód - styl 05.01.10, 01:43
                          Udalo sie otworzyc ten adres z Poczakowka,trasa fajna lagodna.
                          Pmaietaj najwazniejsze przy tak lekkim nachyleniu stoku,smar dobrany do
                          temperatury sniegu tak aby uzyskac najlepszy slizg,reszta mniej wazne. Tyklko
                          nie omijaj bramek .Szybkosc bedzie Twoim zwyciestwem.
                          Pzdr.Sky
                          • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl IP: *.tor.primus.ca 05.01.10, 03:32
                            Nie jesem specjalista w slalomach ale takmi sie wydje z mojego amatorskiego
                            punktu widzenia ze na takim stoku [jeli to ten chodzi] to najwazniejsz jest jak
                            sam przyznajesz dobry poslizg a wiec smaroanie tak jake najbardziej ale stan
                            przygotowania slizgow tez jest czynnikiem,
                            Pozatym to technika glownie ale taktyka tez glownie umiejetnosc wyjscia z
                            trudniejszej bramki [[rzewanie ztzw zamknietej] z jak nawiekszym przyspieszenem.
                            Taki stok to go go go !!!
                            Napisz cos na ten temat w koncu masz tam mlodego ktory jezdzi bramki
                            • Gość: web Re: kąt - lód - styl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 09:57
                              kochani, Polczakówka jest za stroma dla większości uczestników. Zawody odbędą
                              się www.rusin-ski.pl/ :) Wygląda na to, że tylko smarowanie będzie
                              potrzebne:)
                              W tamtym roku małe różnice czasowe to były w pierwszej ósemce startujących,
                              reszta ma po prostu zjechać.
                              Sky, do rad się zastosuję, trzeba jakiś opływowy strój zorganizować:)
                              • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl IP: *.tor.primus.ca 05.01.10, 14:03
                                k relatywnie plaski wiec technika, technika, zlwlaszcza na trudniejszych
                                bramkach, slizgi tzn nie tylko smarwoanie ale caly kompleks zagadnien z tym
                                zwiazany + dluzsza narta mniej wycieta,
                                taktyka jazdy na bramkach no i oczywoscie krawedzie a kat o to bym sie najmniej
                                martwil
                                • skyddad Re: kąt - lód - styl 05.01.10, 20:45
                                  Jeszcze; mozesz na te nasmarowane narty nalozyc w spreyu lub w plynie smar
                                  ktory daje olbrzymi poslizg.Nie trzymna sie dlugo ale Tobie to nie potrzebne
                                  tylko na jeden zjazd.Poszukaj na rynku firmy Toko lub innych.Web ja wierze w Ciebie.
                                  Jeszcze pare porad,podczas tej szalenczej jazdy oczywiocie mam nadzieje ze
                                  chociaz raz te trase zaliczyles na treningu i masz ja w glowie tak planuj zjazd
                                  jak sie bierze samochodem zakrety na duzej predkosci czyli podejscie do bramki
                                  tak dobrane aby za bramka Ciebie nie wyrzucilo tylko nachylajac te klatke
                                  zamknieta z wysunietymi piesciami i schowana glowa pomiedzy bedziesz w stanie
                                  dokonac lekkiego skretu i full gaz do przodu nie hamuj nic.Liczy sie czas i Ty
                                  na podium w srodku.
                                  Pozniej zasmakujesz i bedziesz startowal w Downhill dla dziadkow w Madonnie di
                                  Campiglio. Super sie jedzie na dechach w okolicach 2m.
                                  Pzdr.Sky.
                                  • skyddad Re: kąt - lód - styl 05.01.10, 20:52
                                    Co do stroju sa takowe ale cholernie drogie cieniutkie utrzymujace cieplo ale
                                    krotki czas. To byloby najlepsze a jak niemasz to pojedziesz na stok ubrany a
                                    przed zjazdemm niech ktos odbierze Twoje ubranie i zjezdzaj tylko w Body dobrze
                                    wy bylo miec ochronniki na piszczelach jak przydymasz niechcacy w bramke to sie
                                    "posikasz" na miejscu z "radosci".Po tym zjezdzie niech ktos czeka na dole z
                                    twoim ubraniem nie mozesz wystygnac inaczej tylko sauna Ciebie uratuje.
                                    Pzdr.Sky.
                                    • skyddad Re: kąt - lód - styl 06.01.10, 20:33
                                      Web, daj znac, jak poszlo?

Pzdr.sky.
                                      • Gość: web Re: kąt - lód - styl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 09:37
                                        dam znać nawet jak polegnę:)
                                        kask odszukany, wyjątkowo na tą okazję
                                        narty - niestety najdłuższe to 165cm, serwis robi krawędzie, ja zajmę się
                                        smarowaniem
                                        strój - body to lekka przesada:), ale ściągnę kurtkę
                                        pozycja "jajo" zaplanowana, zakwasy pewne:)
                                        pić piwo i grzane wino będę po a nie przed

trzymajcie kciuki w sobotę od 13.30:)
                                        • Gość: o_andrzej Re: kąt - lód - styl IP: *.ghnet.pl 07.01.10, 12:38
                                          > pić piwo i grzane wino będę po a nie przed

I to jest najwazniejsze. Bede trzymac kciuki. W koncu nie wiem gdzie to jest, bo
                                          Polczakowka, ktora i tak jest dosc latwa, zostala uznana za zbyt trudna. A kask
                                          tez kupilem. Chyba upadlem na glowe. :)
                                          • Gość: o_andrzej Re: kąt - lód - styl IP: *.ghnet.pl 07.01.10, 13:30
                                            Doczytalem. Bialka. No to nie kask, ale kijki tam beda potrzebne. Do odpychania
                                            sie. :)
                                            • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl IP: *.tor.primus.ca 07.01.10, 14:00
                                              hmm, no wlasnie midzy innym to mailem na mysli mowiac o technikach
                                              przyspieszajcych i dobrze przygotowanych slizgach
                                              Powodzenia [ mysle ze nawet prosta technika przyspieszania z podbica moze byc
                                              pomocna
                                              • skyddad Re: kąt - lód - styl 07.01.10, 15:50
                                                www.toko.ch/en/productDetail/403000360_v_200/Express+Maxi+200+INT.html
                                                Wystarczy , to jest ten sam co na dole na tej stronie jest reklamowany.
                                                Pzdr.Sky
                                                P.S moze tak frontowej grochowki nagotowac?
                                                • skyddad Re: kąt - lód - styl 09.01.10, 16:29
                                                  Web odezwij sie-
                                                  Jak poszlo?
                                                  Unas zaczyna nadchodzic odwilz.
                                                  Pzdr.Sky.
                                                  • Gość: web Re: kąt - lód - styl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 16:53
                                                    pewnie nie wszyscy pochwalą:) udało się wywalczyć najniższy stopień
                                                    pudła:)
                                                    Warunki były świetne, temperatura ok. 0, snieg mokry, ale dobrze
                                                    ubity. Narty sprawowały się OK, kiepski numer startowy, bo 79. Kask
                                                    założony:) Lider poza zasięgiem / wicemistrz akademicki naszego
                                                    pięknego kraju. Można bylo ewentualnie powalczyć o srebro.
                                                    podobno ma byc relacja w programie "ślizg", ale nie wiem kiedy.
                                                    W każdym razie obdarowano mnie wieloma nagrodami, m.in karnet 6dniowy
                                                    Val di Fiemme, 1 dniowy Kronplatz, plecak, gadżety, albumy i
                                                    statuetka:)
                                                    Zakwasy? Są - najbardziej w częsci niewymownej:)
                                                    Dzięki za trzymanie kciuków
                                                    • Gość: o_andrzej Re: kąt - lód - styl IP: *.ghnet.pl 11.01.10, 00:44
                                                      web, gratulacje! Jaka by tam trasa nie byla, 3-cie miejsce przy tylu
                                                      konkurentkach to swietny wynik. Nie napisalas co to za zawody.
                                                    • skyddad Re: kąt - lód - styl 11.01.10, 07:55
                                                      Wielkie gratulacje i jeszcze raz sie ciesze ze tak dobrze Ciebie
                                                      sklasyfikowano.Zakwasy sa dowodem zes wszystko z siebie dal.Swoja droga ile to
                                                      moze pomoc dobra rada wszystkich.Nigdy nie startowales,nie miales treningu,to
                                                      jest super wynik jeszcze raz GRATULACJE.
                                                      Pzdr.Sky.
                                                    • Gość: web Re: kąt - lód - styl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 09:28
                                                      Sky, ponad ćwierć wieku temu jeździłam sportowo, potem ścigałam się na zawodach
                                                      instruktorów:)Od 15 lat jeżdżę rekreacyjnie - firma, dzieci, brak czasu itp.
                                                      Andrzej - II Ogólnopolskie Mistrzostwa Branży Turystycznej.
                                                    • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl Gratulacje IP: *.tor.primus.ca 11.01.10, 16:39
                                                      Mam nadzieje ze mimo wszystko byl usmiech bo o to tu najbardziej chodzi. Napisz
                                                      co bylo najwaznieszae - katy, smarowanie - technika
                                                      ot taki impresje na temty technikczne uszialu w zawodach.
                                                      Napisz cos o nartach na jakich [typach] byli konkureci na jakich ty itp
                                                    • Gość: web Re: kąt - lód - styl Gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 18:18
                                                      do nart nie mam zastrzeżeń, zwinęłam mężowi 165 elany
                                                      www.skionline.pl/worldskitest/?co=test2006&id_testu=326
                                                      narta wchodzi w skręt, nie myszkuje
                                                      smarowanie - toko, może ktoś miał lepiej. Tam było płasko :)
                                                      na pierwszych bramkach nie utrzymałam pozycji, trochę dziurawo było. - sekunda
                                                      straty.
                                                      Nie mam już tej kondycji jak dawniej, nie siądę na tyłach, bo moge z tej pozycji
                                                      już nie wstać:)
                                                      Przy tak dużej konkurencji młodych lasek, 3 miejsce jest genialne.
                                                      Oczywiście, że było duzo śmiechu i dobrej zabawy, tylko w czasie startu wyłączam
                                                      się całkowicie. Tanio skóry nie sprzedałam:)
                                                      Może w przyszłym roku zrobią grupę dla emerytów i rencistów, wtedy powalczę o
                                                      górny stopień:)
                                                      Dzięki Wam wszystkim za doping:)
                                                    • skyddad Re: kąt - lód - styl Gratulacje 11.01.10, 20:54
                                                      A ja myslalem ze Web to mezczyzna a to sie okazala zona Mr.Weba.
                                                      Gdybys wstala przechylona do tylu na tych nartach odrazu zlapalas by orla.Narty
                                                      sportowe zrzucaja takich jezdzcow odrazu.Takze Twoja taktyka byla
                                                      bezbledna.Narta dlatego nie myszkowala gdzy ja dociskalas bedac pochylona do
                                                      przodu. czyli jak najbardziej prawidlowo.
                                                      Smarowanie wlasciwe gdyby nie bylo byloby nie trzecie miejsce ale dúzo
                                                      dalsze.Tak zawsze jest na poczatku zanim do czlowieka dochodzi ze sekundy leca.
                                                      Pamietaj zawsze do przodu wlasnie jazda z pochyleniem do przodu wymaga kondycji
                                                      a do tylu hamujesz i nie osiagasz przyspieszenia a ni predkosci.
                                                      Klasyfikacja wspaniala tylko gratulowac zes wyciela mlodziez.
                                                      Tak skupienie i tylko koncentracja efekt wiadomy.
                                                      Nie odpuszczaj i przy mlodziakach masz szansena przyszly rok.
                                                      Troche potrenuj daje to rewelacyjne wyniki.Naucz sie blyskawicznie osiagac
                                                      wieksze predkosci.Stosujac te zasade o ktorej mowilem przenoszenie ciezaru do
                                                      przodu,nawet glowa dalej niz czuby nart,to juz nalezy do prawdziwego wyczynu.
                                                      Pzdr.sky.
                                                      P.S daj znac jak zaczniesz to Ciebie podtrenujemy nawet na oslej laczce.
                                                    • Gość: Jozzo Re: kąt - lód - styl Gratulacje IP: *.tor.primus.ca 12.01.10, 17:15
                                                      Gatulje - mowisz ze bylo plasko wiec moze i narta jak na gigant byla zbyt
                                                      mozcno wyprofiloiwana - trudno powiedziec.
                                                      Najwazniejsze ze bylo duzo zabawy i smiechu.
                                                    • Gość: web Re: kąt - lód - styl Gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 10:11
                                                      tu jest krótki filmik z zawodów
                                                      www.youtube.com/watch?v=t4RcEDCBqB8&feature=player_embedded
                                                    • Gość: o_andrzej Re: kąt - lód - styl Gratulacje IP: *.cyf-kr.edu.pl 13.01.10, 11:14
                                                      Z ktorym numerem startowalas? Szkoda, ze to jest sklejanka ze zdjec, a nie film.
                                                    • Gość: web Re: kąt - lód - styl Gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 13:11
                                                      79, raczej trudno znaleźć :)
                                                    • skyddad Re: kąt - lód - styl Gratulacje 13.01.10, 16:23
                                                      Web,znalazlem Ciebie.
                                                      Znajdujesz sie pomiedzy1.35 a 1.37 minuty filmu ,jestes ubrana na czarno, buty
                                                      szare, narty zielone nr startowy 79.Numer widac dobrze przy bardzo duzym
                                                      powiekszeniu.
                                                      Pzdr.Sky.
                                                      P.S szkoda ze nie zrobiono tego filmu na programie profesjonalnym,wtedy
                                                      kombinacja stalych zdjec i kawalkow filmu ´ze soba wspolpracuja i oczy nie
                                                      bola.Tak jest to skakanka i oczoplasem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka