sylwia-231 06.03.08, 15:28 Dzien dobry mam rzs od okolo 3lat i niedlugo biore ślub i jestem tak blada ze to nie ładnie wyglada czy wolno mi sie opoalac jak bipre mtx (raz w tyg)i metypred co 2 dni 4 mg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka0319 Re: rzs-opalanie 07.03.08, 11:47 hej Sylwia! pewnie że możesz się opalać! biorę te same leki jeszcze w większych dawkach i opalam się! pozdrawiam i wszystkiego dobrego na nowej drodze życia! Odpowiedz Link
ewa.l.kowalewska Re: rzs-opalanie 19.03.08, 17:08 Można się opalać do czsu.Ja zawsze się opalałam( biorę Metypred w różnych dawkach od 2002r., a MTX od 2003.Od pewnego czasu zauważyłam ,że po opalaniu wychodzą plamy, które już nie schodzą, a w 2007 latem dostałam tak dużego uczulenia i zapalenia rogówki, że nie mogłam się długo pozbierać.Też kiedyś mówiłam,że opalanie nie szkodzi,ale wiem, że jest inaczej i trzeba jednak uważać Odpowiedz Link
aga-83 Re: rzs-opalanie 06.04.08, 11:23 Nie można się oplalać przy sterydach. Dostaniesz plam. Odpowiedz Link
funstein Re: rzs-opalanie 24.06.08, 09:45 masz chroniczny niedobor miedzi (RZS) a opalana skora go tylko poglebi, bo skora potrzebuje miedzi do syntezy melaniny. Opalanie pogorszy Twoj stan o ile nie bedzie codziennie wciagac dwoch glowek salaty. To jest sytuacja awaryjna - slub, wiec najpierw sie troche pomiedziuj salata , operkiem i wolowina a potem na slonce. Wtedy nie powinno byc ani plam (z braku miedzi) ani pogorszenie rzs. Odpowiedz Link
jola_dowgiallo Re: rzs-opalanie 24.06.08, 15:38 Ja bym nie ryzkowa, przy sterydach i małej chemi, ja unikam słońca, ale każdy organizm jest inny. Spróbuj po ślubie. ŻYCZĘ SZCZĘŚNIA NA NOWEJ DRODZE!!!!!!!Pozdrowienia Odpowiedz Link
anka.sobo Re: rzs-opalanie 24.06.08, 20:21 Cześć To prawda ,że każdy organizm jest inny,ale ja biorę sterydy,chemię i lek biologiczny i się opalam.Nie będę rezygnować z takich przyjemności.Czasami mam lekkie uczulenie na dekolcie ale się tym nie martwię. Pozdrawiam i życzę samych słonecznych dni Odpowiedz Link
zlosnica1986 Re: rzs-opalanie 25.07.08, 18:36 Mój reumatolog kategorycznie odradzil opalanie, więc nie radzcie takich rzeczy, zeby sie opalac... bo to, ze komus nie wyskakuja plamy to nie znaczy,ze mu nie szkodzi. bo przebywanie na sloncu zaostrza objawy choroby. taka przynajmniej jest opinia lekarzy. Odpowiedz Link