07.03.04, 19:48
Mojemu dziecku zrobiło sie takie cos na powiece.
Ma ktoś może jakieś doświadczenia z gradówką?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lilka Re: Gradówka IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.03.04, 20:01
      Powinnaś iść z dzieckiem na jej usunięcie. To niegroźny zabieg wykonywany w
      znieczuleniu miejscowym. Opatrunek zdejmuje się po kilku dniach.
      • mami7 Re: Gradówka 07.03.04, 20:09
        Właśnie tego zabiegu się obawiam. Dziecko ma dopiero 2,5 roku.
        Nie wiesz jak wygląda taki zabieg? Czy wykonuja go wyłącznie w szpitalach?
        • beba2 Re: Gradówka 07.03.04, 21:33
          Nie zawsze się to usuwa.
          Mami, na forum dziecko podałam Ci link.Zajrzyj tam.
        • Gość: lilka Re: Gradówka IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.03.04, 21:38
          Dziecko jest malutkie :-) poradź się lekarza czy mozna z tym poczekać.
          Przychodzisz do szpitala na zabieg i zabierasz dziecko po zabiegu do domu. Nie
          jest to nic bardzo strasznego
          • mami7 Re: Gradówka 08.03.04, 08:39
            Dziękuję Wam bardzo za pomoc ;-)

Przechodziliśmy już przez 10 dniową kurację maści i kropel. Początkowo wyglądało to okropnie. Teraz została już jedynie jedna "grudka". Wybieramy się do okulisty, zobaczymy co powie.
            Wiem, że zabieg pewnie nie jest straszny. Sama pewnie nie miałabym najmniejszych oporów, ale z młodym to sobie tego nie wyobrażam. Wprowadzenie mu tych specyfików do oczka graniczyło z cudem, a co dopiero zabieg. A po za tym, w świetle czekającej nas wkrótce kolejnej cystografii i badań, ręce mi już opadają na samą myśl o usuwaniu gradówki jeszcze.

Pozdrawiam
    • chiara.bionda Re: Gradówka 08.03.04, 11:32
      Przytrafila mi sie grad?wka kilka lat temu. Poszlam do okulisty (wiecie jak to wyglada), sadzac
      ze to cos powaznego. Zaproponowal wyciecie. Poniewaz przechodzilam juz podobny drobny
      zabieg na uchu, zdecydowalam, ze na pewno nie pozwole sobie tego usunac. Po kilku
      miesiacach zostala czerwona kropeczka, a po roku nie bylo sladu... Oczywiscie, nie mam
      wiedzy na temat, czy pozostawienie grad?wki samej sobie, nie bedzie przyczyna jakichs
      powiklan...
      • dordulka Re: Gradówka 08.03.04, 17:40
        Gradówke nie koniecznie usuwa sie u dzieci operacyjnie, czy raczej zabiegowo. Mozna poczekac. Pomoga odpowiednie masaze zmiany, ktore przyspieszaja jej wchlanianie. Niestety, trwa to kilka miesiecy, ale bardzo czesto pomaga i unika sie zabiegu. U doroslych z wyboru stosujemy zabiegowe usuniecie zmiany. O to, jak wykonac masaz, zapytaj okuliste.
    • Gość: agnieszka Re: Gradówka IP: 81.15.212.* 09.03.04, 16:27
      Mieliśmy dokładnie taką samą sytuację z naszym 2,5 rocznym Bartkiem. Lekarz
      chciał usunąć, ale woleliśmy poczekać, stosując maść i krople. Na drugim oczku
      też się zaczęła robić. Robiłam małemy okłady z rumianku, przykładałam ciepłe
      okłady. Dodatkowo zaczęliśmy stosować leki homeopatyczne. Nie wiem w końcu co
      pomogło ale gradówki zniknęły.Po około 4 tygodniach. Myślę , że z takim małym
      dzieckiem warto poczekać. Tym bardziej , żę niektórzy lekarze chcę robić ten
      zabieg w znieczuleniu ogólnym (absurd). A były to naprawdę wstrętne ropne
      gradówki. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka