Dodaj do ulubionych

autoimmunologiczne wypadanie włosów

13.03.04, 23:07
Endokrynolog stwierdził, że włosy wypadają mi z powodu mojego systemu
immunologicznego. O co chodzi? Mój organizm walczy z moimi włosami i
postanowił je zniszczyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 23:57
      a nie przyszlo Ci na mysl spytac lekarza gdy Cie zdiagnozowal?
    • Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sdh.sk.ca 14.03.04, 02:28
      Z grubsza rzecz biorac tak. W chorobie zwanej alopecia (sa jej rozne odmiany,
      ktore pochodza od umiejscowienia zmian -gdzie i ile wlsow wypadlo) dochodzi do
      nacieku limfocytow wokol cebulek wlosow. Limfocyty wydzielaja substancje, ktore
      powoduja wypadanie wlosow.
      W leczeniu stosuje sie sterydy lub naswietlanie ultrafioletem ale rezultaty
      leczenia nie sa pewne. Czasem wlosy odrastaja zupelnie bez leczenia.

Alopecia zdarza sie po silnym stresie oraz moze towarzyszyc innym chorobom
      takim jak anemia czy vitiligo.
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.04, 13:08
      Do Ewy: Pewnie,że się spytałam. Lekarz mówił do mnie jakby innym językiem. To
      było jakbyś nagle dostała obuchem w głowę i potem próbowała rozmawiać w obcym
      języku którego się uczysz od roku.
      Do Artura: Nie mam bielactwa i anemii. Lekarz coś mówił o zwiększonym
      prawdopodobieństwie zachorowania na tarczycę, anemię, reumatyzm. Skąd to się
      wzięło?
      • Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sdh.sk.ca 15.03.04, 01:04
        > Do Artura: Nie mam bielactwa i anemii. Lekarz coś mówił o zwiększonym
        > prawdopodobieństwie zachorowania na tarczycę, anemię, reumatyzm. Skąd to się
        > wzięło?

Nikt tego nie wie. Lekarz ma troche racji, ale niewiele mozesz z tym zrobic
        moze poza moze troche bardziej regularnymi badaniami okresowymi. Niemniej nie
        martw sie na zapas. Prawdopodobnie te choroby cie jednak nie dopadna.
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 23:06
      Byłam dzisiaj na USG tarczycy (zgodnie ze skierowaniem od endokrynologa).
      Tarczyca w normie....ale radiolog stwierdził znacznie powiększone węzły
      chłonne. Zalecił konsultację u laryngologa oraz dalszą diagnostykę - biopsję.
      Ostatnio nie chorowałam na zapalenie gardła czy grypę. Już tracę nadzieję, że
      to się dobrze skończy.
      Oczywiście, że pójdę do laryngologa.....ale nie łatwo jest mi "nie przejmować
      się".
      • Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sasknet.sk.ca 16.03.04, 02:55
        Dobrze chociaz, ze postepowanie lekarskie wydaje sie prawidlowe. Mam wrazenie,
        ze jestes w dobrych rekach.
        Pozdr.
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.04, 18:34
      Byłam u laryngologa i w/g niego pod względem laryngologicznym jestem
      zdrowiutka. Odesłał mnie do internisty. Może powinnam pójść do hematologa?
      • Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sdh.sk.ca 19.03.04, 18:50
        Mialas miec biopsje wezla
      • Gość: ania Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 18:51
        a zdarzają Ci się czasami jakieś opuchnięcia na ciele ? odpowiedz... powiem, co
        miałam na myśli i jakie mam podejrzenia ..
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 10:33
      Radiolog w opisie z USG napisał, że wskazana jest dalsza diagnostyka np po
      konsultacji z laryngologiem i zasugerował biopsję. Laryngolog nie jest od
      węzłów, więc nic o konieczności biopsji nie powiedział....tylko tyle, że jeżeli
      będzie konieczna to trzeba zrobić i odesłał do internisty.
      Odnośnie opuchlizny: mam nadal troszkę spuchnięte kolano po operacji
      ortopedycznej, którą miałam 8 miesięcy temu.
      • Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sasknet.sk.ca 20.03.04, 10:39
        Czyli jak internista uwaza, ze powinnas miec biopsje wezla to ja sobie zrob. A
        jak nie sie zrelaksuj i nastepna kontrola za rok. Ewentualnie kontroluj sobie
        sama stan wezlow chlonnych - lekarz cie moze nauczyc jak.
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 11:52
      W poniedziałek mam wizytę u internisty. To dobry pomysł by poprosić go o
      przeszkolenie w kierunku samodzialnego badania stanu węzłów.
      Pozdrawiam serecznie.
      • Gość: ania Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 11:56
        hmmm... a jak bym sugerowała sprawdzić też czy wszystko jest w porządku z
        tkanką łączną..
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 12:28
      Aniu: jak się sprawdza, czy wszystko jest w porządku z tkanką łączną? Co z nią
      może być nie tak?
      • doomicella Aniu, odpowiedz! 21.03.04, 18:35
        Podciągam do góry, bo ten temat tez mnie interesuje. Może Ania nam odpowie co z
        ta tkanką łączną.
      • Gość: ania Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 18:48
        Dziewczyny ! ten pomysl z tkanka laczna nasunal sie automatycznie, bowiem
        szereg chorob o podlozu antyimmunologicznym wiaze sie wlasnie z ta sprawa. moja
        mama od 3 lat lata po lekarzach - przechodzila wypadanie wlosow, jakies dziwne
        obrzeki na ciele - w szczegolnosci na plecach i konczynach dolnych. wiadomo
        jedynie, ze przyczyna tkwi miedzy innymi w tym, ze macierzyste komórki zamiast
        wspolgrac z organizmem atakuja go. ... jak macie jakies pytania, dajcie
        znać: ania_vs_explorer@gazeta.pl w miare umiejetnosci postaram sie
        odpowiedziec. Pozdrawiam!!!
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.03.04, 09:28
      Byłam u internisy. Zlecił badanie USG narządów wewnętrznych oraz RTG klatki
      piersiowej. Zasugerował wizytę u onkologa.
      • doomicella Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów 23.03.04, 09:42
        Agnieszko! Z jakiego powodu zlecił Ci internista w izyte u onkologa? Z powodu
        wypadania włosów czy coś innego Go zaniepokoiło?
        Ja mam problem endokrynologiczny i też w rozpoznaniu "alopecia". Ale tym nikt
        sie u mnie specjalnie nie zajmuje.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=11173808&a=11267495
        Jak u Ciebie ustalono, że choroba jest u Ciebie przyczyną wypadania włosów a
        nie jakieś błędy kosmetyczne, osłabienie...
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 11:36
      Internista nie znalazł przyczyny powiekszonych węzłów i wypadających wosów i
      dlatego odesłał do onkologa, z podejrzeniem,że może ten odnajdzie przyczynę.
      Pocieszał, że może nic mi nie jest...ale trzeba to sprawdzić.
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.04, 18:24
      Po kolejnej wizycie u endokrynologa - postawiono diagnozę - za mało
      progesteronu i pęcherzyki w jednym z jajników nie dojrzewają. Badanie poziomu
      hormonów we krwi tego nie wykazało. Na USG jeden z jajników jest mniejszy bez
      pęcherzyka dominującego. Niektóre cykle mam bezowulacyjne. Miesiączki mam
      regularne. Zalecono mi zażywanie luteiny. Czy mi to nie zaburzy gospodarki
      hormonalnej? Lekarz mi powiedział, że nie ma skutków ubocznych zażywania
      luteiny. Nie mogę w to uwierzyć! Czy ingerencja w układ hormonalny naprawdę
      jest mi potrzebna? Jak to zweryfikować? Powinnam pójść do innego endokrynologa?
      Co się stanie z tym jajnikiem, jeżeli nie będę zażywała tego hormonu? Powstanie
      torbiel? Podobno włosy mi odrosną jak pozażywam luteinę.
      • doomicella Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów 03.04.04, 18:36
        Jesli chcesz sie więcej dowiedzieć o luteinie to przenieś wątek na
        Zdrowiekobiety. Tam dowiesz sie więcej. Czyli tę diagnozę postawił Ci
        ginekolog? A jak to możliwe, że we krwi tego nie uwidoczniono? Skąd jesteś?
    • Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.04, 18:48
      Nie ginekolog, tylko endokrynolog. Norma na hormony we krwi jest dosyć szeroka.
      Większość moich wyników wypadała w środku normy, ale endokrynolog popatrzyła na
      to "inaczej". Powiedziała, ze na przekład w niektórych hormonach powinnam być
      bliżej dolnej granicy normy, a w innych bliżej górnej granicy.
      Jestem z Warszawy. Dlaczego pytasz?
      • doomicella Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów 03.04.04, 20:08
        Pytam skąd jesteś, bo ja też leczę się u endokrynologa i gdybyś rzeczywiście
        chciała iść do innego to poleciłabym Ci mojego. Ja jestem z Wrocławia. Jak ja
        bardzo czekam, ażeby włosy chociaż trochę mi odrosły! Biorę sterydy już pół
        roku, ale jakoś w tym zakresie nie widzę żadnej poprawy:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka