agnieszka_lll 13.03.04, 23:07 Endokrynolog stwierdził, że włosy wypadają mi z powodu mojego systemu immunologicznego. O co chodzi? Mój organizm walczy z moimi włosami i postanowił je zniszczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 23:57 a nie przyszlo Ci na mysl spytac lekarza gdy Cie zdiagnozowal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sdh.sk.ca 14.03.04, 02:28 Z grubsza rzecz biorac tak. W chorobie zwanej alopecia (sa jej rozne odmiany, ktore pochodza od umiejscowienia zmian -gdzie i ile wlsow wypadlo) dochodzi do nacieku limfocytow wokol cebulek wlosow. Limfocyty wydzielaja substancje, ktore powoduja wypadanie wlosow. W leczeniu stosuje sie sterydy lub naswietlanie ultrafioletem ale rezultaty leczenia nie sa pewne. Czasem wlosy odrastaja zupelnie bez leczenia. Alopecia zdarza sie po silnym stresie oraz moze towarzyszyc innym chorobom takim jak anemia czy vitiligo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.04, 13:08 Do Ewy: Pewnie,że się spytałam. Lekarz mówił do mnie jakby innym językiem. To było jakbyś nagle dostała obuchem w głowę i potem próbowała rozmawiać w obcym języku którego się uczysz od roku. Do Artura: Nie mam bielactwa i anemii. Lekarz coś mówił o zwiększonym prawdopodobieństwie zachorowania na tarczycę, anemię, reumatyzm. Skąd to się wzięło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sdh.sk.ca 15.03.04, 01:04 > Do Artura: Nie mam bielactwa i anemii. Lekarz coś mówił o zwiększonym > prawdopodobieństwie zachorowania na tarczycę, anemię, reumatyzm. Skąd to się > wzięło? Nikt tego nie wie. Lekarz ma troche racji, ale niewiele mozesz z tym zrobic moze poza moze troche bardziej regularnymi badaniami okresowymi. Niemniej nie martw sie na zapas. Prawdopodobnie te choroby cie jednak nie dopadna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 23:06 Byłam dzisiaj na USG tarczycy (zgodnie ze skierowaniem od endokrynologa). Tarczyca w normie....ale radiolog stwierdził znacznie powiększone węzły chłonne. Zalecił konsultację u laryngologa oraz dalszą diagnostykę - biopsję. Ostatnio nie chorowałam na zapalenie gardła czy grypę. Już tracę nadzieję, że to się dobrze skończy. Oczywiście, że pójdę do laryngologa.....ale nie łatwo jest mi "nie przejmować się". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sasknet.sk.ca 16.03.04, 02:55 Dobrze chociaz, ze postepowanie lekarskie wydaje sie prawidlowe. Mam wrazenie, ze jestes w dobrych rekach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.04, 18:34 Byłam u laryngologa i w/g niego pod względem laryngologicznym jestem zdrowiutka. Odesłał mnie do internisty. Może powinnam pójść do hematologa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sdh.sk.ca 19.03.04, 18:50 Mialas miec biopsje wezla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 18:51 a zdarzają Ci się czasami jakieś opuchnięcia na ciele ? odpowiedz... powiem, co miałam na myśli i jakie mam podejrzenia .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 10:33 Radiolog w opisie z USG napisał, że wskazana jest dalsza diagnostyka np po konsultacji z laryngologiem i zasugerował biopsję. Laryngolog nie jest od węzłów, więc nic o konieczności biopsji nie powiedział....tylko tyle, że jeżeli będzie konieczna to trzeba zrobić i odesłał do internisty. Odnośnie opuchlizny: mam nadal troszkę spuchnięte kolano po operacji ortopedycznej, którą miałam 8 miesięcy temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.sasknet.sk.ca 20.03.04, 10:39 Czyli jak internista uwaza, ze powinnas miec biopsje wezla to ja sobie zrob. A jak nie sie zrelaksuj i nastepna kontrola za rok. Ewentualnie kontroluj sobie sama stan wezlow chlonnych - lekarz cie moze nauczyc jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 11:52 W poniedziałek mam wizytę u internisty. To dobry pomysł by poprosić go o przeszkolenie w kierunku samodzialnego badania stanu węzłów. Pozdrawiam serecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 11:56 hmmm... a jak bym sugerowała sprawdzić też czy wszystko jest w porządku z tkanką łączną.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 12:28 Aniu: jak się sprawdza, czy wszystko jest w porządku z tkanką łączną? Co z nią może być nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
doomicella Aniu, odpowiedz! 21.03.04, 18:35 Podciągam do góry, bo ten temat tez mnie interesuje. Może Ania nam odpowie co z ta tkanką łączną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 18:48 Dziewczyny ! ten pomysl z tkanka laczna nasunal sie automatycznie, bowiem szereg chorob o podlozu antyimmunologicznym wiaze sie wlasnie z ta sprawa. moja mama od 3 lat lata po lekarzach - przechodzila wypadanie wlosow, jakies dziwne obrzeki na ciele - w szczegolnosci na plecach i konczynach dolnych. wiadomo jedynie, ze przyczyna tkwi miedzy innymi w tym, ze macierzyste komórki zamiast wspolgrac z organizmem atakuja go. ... jak macie jakies pytania, dajcie znać: ania_vs_explorer@gazeta.pl w miare umiejetnosci postaram sie odpowiedziec. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.03.04, 09:28 Byłam u internisy. Zlecił badanie USG narządów wewnętrznych oraz RTG klatki piersiowej. Zasugerował wizytę u onkologa. Odpowiedz Link Zgłoś
doomicella Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów 23.03.04, 09:42 Agnieszko! Z jakiego powodu zlecił Ci internista w izyte u onkologa? Z powodu wypadania włosów czy coś innego Go zaniepokoiło? Ja mam problem endokrynologiczny i też w rozpoznaniu "alopecia". Ale tym nikt sie u mnie specjalnie nie zajmuje. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=11173808&a=11267495 Jak u Ciebie ustalono, że choroba jest u Ciebie przyczyną wypadania włosów a nie jakieś błędy kosmetyczne, osłabienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 11:36 Internista nie znalazł przyczyny powiekszonych węzłów i wypadających wosów i dlatego odesłał do onkologa, z podejrzeniem,że może ten odnajdzie przyczynę. Pocieszał, że może nic mi nie jest...ale trzeba to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.04, 18:24 Po kolejnej wizycie u endokrynologa - postawiono diagnozę - za mało progesteronu i pęcherzyki w jednym z jajników nie dojrzewają. Badanie poziomu hormonów we krwi tego nie wykazało. Na USG jeden z jajników jest mniejszy bez pęcherzyka dominującego. Niektóre cykle mam bezowulacyjne. Miesiączki mam regularne. Zalecono mi zażywanie luteiny. Czy mi to nie zaburzy gospodarki hormonalnej? Lekarz mi powiedział, że nie ma skutków ubocznych zażywania luteiny. Nie mogę w to uwierzyć! Czy ingerencja w układ hormonalny naprawdę jest mi potrzebna? Jak to zweryfikować? Powinnam pójść do innego endokrynologa? Co się stanie z tym jajnikiem, jeżeli nie będę zażywała tego hormonu? Powstanie torbiel? Podobno włosy mi odrosną jak pozażywam luteinę. Odpowiedz Link Zgłoś
doomicella Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów 03.04.04, 18:36 Jesli chcesz sie więcej dowiedzieć o luteinie to przenieś wątek na Zdrowiekobiety. Tam dowiesz sie więcej. Czyli tę diagnozę postawił Ci ginekolog? A jak to możliwe, że we krwi tego nie uwidoczniono? Skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka_lll Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.04, 18:48 Nie ginekolog, tylko endokrynolog. Norma na hormony we krwi jest dosyć szeroka. Większość moich wyników wypadała w środku normy, ale endokrynolog popatrzyła na to "inaczej". Powiedziała, ze na przekład w niektórych hormonach powinnam być bliżej dolnej granicy normy, a w innych bliżej górnej granicy. Jestem z Warszawy. Dlaczego pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
doomicella Re: autoimmunologiczne wypadanie włosów 03.04.04, 20:08 Pytam skąd jesteś, bo ja też leczę się u endokrynologa i gdybyś rzeczywiście chciała iść do innego to poleciłabym Ci mojego. Ja jestem z Wrocławia. Jak ja bardzo czekam, ażeby włosy chociaż trochę mi odrosły! Biorę sterydy już pół roku, ale jakoś w tym zakresie nie widzę żadnej poprawy:( Odpowiedz Link Zgłoś