Dodaj do ulubionych

zespół policystycznych jajników

09.11.10, 18:10
Witam wszystkich,moja córka choruje na zespół policystycznych jajnikók. Zanim jednak poprawnie zdiagnozowano tą chorobę musiała przerobić różnych lekarzy, różne diagnozy oraz zjeść sporo przeróżnych leków. Cały czas jest w punkcie wyjścia, przeszła nawet łyżeczkowanie macicy. Żle znosi terapię hormonalną. natychmiast tyje i puchnie od nadmiaru wody w organizmie . Poszukujemy dobrego i mądrego lekarza ginekologa-endokrynologa najlepiej na terenie Śląska. Może któraś z Was leczy się gdzieś i jest zadowolona z efektów leczenia. Bardzo prosimy o pomoc.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: zespół policystycznych jajników 10.11.10, 09:13
      Najwiecej moze zdzialac sama pacjentka, a nie lekarz.

Potrzeba bardzo wiele ruchu. To co pisza w ksiazkach medycznych, ze czlowiek wymaga kilka razy w tygodniu 30 min cwiczen jest nieprawda. Powinno byc tego przynajmniej 2 godziny dziennie. Trzeba wiec zmienic tryb i styl zycia tak aby sobie ten wysilek dac, nie tylko cwiczac, ale wykorzystujac kazda okazje aby np isc a nie jechac.

Waga musi byc super prawidlowa - nalezy sprawdzic index BMI obwod brzucha na poziomie pepka.

Dieta obnizajaca poziom insuliny - czyli naturalna, wysokobialkowa (niskotlusty bialy ser, lub nawet zerowka, owoce morza, straczkowe) , bogata w zdrowe tluszcze. Natomiast trzeba unikac lub wyeliminowac z diety skrobie i cukry proste. Czyli takie rzeczy jak bialy ryz, ziemniaki, bialy chleb, ciasta, buleczki, slodycze, ciasta, keczupy powinny isc precz.
      • artur737 Re: zespół policystycznych jajników 10.11.10, 09:20
        slodkie owoce i miody - tez precz
        • domiska75 Re: zespół policystycznych jajników 10.11.10, 15:39
          Część kobiet chorujących na PCOs może sobie biegać 10 godzin na dobę i odżywiać się prawidłowo, a i tak będzie cierpieć na nadwagę! Kobieta pyta o lekarza, a nie o dietę. Ja jestem niestety z mazowieckiego i leczę się od kilku lat w szpitalu na Szaserów, mogę polecić też forum dla dziewczyn i kobiet z PCOs - pcos.p2a.pl tam na pewno Paniom doradzą, pozdrawiam serdecznie
    • malapaskuda2 Re: zespół policystycznych jajników 11.11.10, 17:54
      Jestem chora na PCOS, polecam Panią prof. Skrzypulec z Mikołowa dzieki której zostałam zdiagnozowana po wielu latach bezskutecznego leczenia u "najlepszych" lekarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka